Στη "μάχη" για ένα κανάλι

Στην τελική φάση βρίσκεται η διαδικασία του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών καθώς τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία υποβολής των σχετικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

577900aa1dc52480018b46f0

Παλαιοί και νέοι «παίκτες» έχουν μπει στον «αγώνα» για μια τηλεοπτική άδεια εθνικής εμβέλειας με τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παππά να κάνει λόγο πως οι μέχρι στιγμής ενδείξεις επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία την κυβέρνησης πως η συμμετοχή θα ξεπεράσει και τις «υψηλότερες προσδοκίες» της.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του διαγωνισμού, αύριο, Δευτέρα 4 Ιουλίου, ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής των φακέλων με τα ονόματα των προεπιλεγέντων τηλεοπτικών σταθμών να αναμένεται την Πέμπτη, 14 Ιουλίου.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας για τη κατάθεση των φακέλων αιτήσεως συμμετοχής θα συνέλθει η αρμόδια επιτροπή και παρουσία και των εκπροσώπων των υποψηφίων θα ανοίξει τους σφραγισμένους φακέλους συμμετοχής για να διαπιστώσει την ύπαρξη των προαπαιτουμένων.

Ποιοι έχουν καταθέσει αίτηση

Η κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχών στο διαγωνισμό άνοιξε την περασμένη Τετάρτη. Μέχρι στιγμής, ο ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου, το STAR και ο ANT1 κατέθεσαν έκαστος τα σχετικά δικαιολογητικά στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας για συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Ποιους… «περιμένουμε»

Τη Δευτέρα, τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα parapolitika.gr, ο Βαγέλλης Μαρινάκης μέσω της εταιρίας “alter ego” θα διεκδικήσει μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. 

Ο Μαρινάκης θα λάβει μέρος στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με όχημα την εν λόγω εταιρία η οποία θα συμμετάσχει μόνη της στον υπό διενέργεια διαγωνισμό ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή, εάν και εφόσον τελικά πάρει την άδεια, ο εφοπλιστής φαίνεται πως έχει στόχο να επενδύσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ.

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσκομίσουν επίσης τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ο Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά και το «Ε» του Φίλιππου Βρυώνη.

Σε ό,τι αφορά τους νέους «παίκτες», τα ονόματα που ακούγονται, πέραν αυτού του Ιβάν Σαββίδη, είναι και εκείνο του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα μαζί με μια ομάδα άλλων παραγόντων, ανάμεσα στους οποίους ακούγεται και ο Δημήτρης Μάρης, που αρχικά είχε δείξει ενδιαφέρον και για συμμετοχή στο Mega.

Η «καυτή», όπως παρουσιάζεται, επιστολή της Κομισιόν

Το γύρο του διαδικτύου έχει κάνει μια επιστολή της Κομισιόν που δημοσιεύει η «Καθημερινή» σύμφωνα με την οποία ζητά εξηγήσεις από την Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο ζήτημα της διαχείρισης των τηλεοπτικών αδειών.

Όπως παρουσιάζεται από πληθώρα ΜΜΕ, φαίνεται η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο αρμόδιος κοινοτικός επίπτροπος, Γκ. Έντινκερ να «εγκαλεί» για τους «νομικούς χειρισμούς» τους τον υπουργό Επικρατείας και αρμόδιο για τα ΜΜΕ Νίκο Παππά αλλά και τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη.

Από πλευράς κυβέρνησης, ο Νίκος Παππάς ξεκαθαρίζει με δήλωσή του πως η «αλληλογραφία στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα του ομίλου Καθημερινής-ΣΚΑΪ είναι γνωστή εδώ και καιρό και δεν έχει σχέση με την διαδικασία των αδειών».

Μάλιστα, επισημαίνει πως η κυβέρνηση καλωσορίζει την υποβολή φακέλου υποψηφιότητας για άδεια από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει πως «είναι δικαίωμα του καθενός να υπερασπίζεται τα ιδιαίτερα συμφέροντα του όπως νομίζει».

«Η αποχή από την διαστρέβλωση και το ψέμα όμως μπορεί να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί από την αξιοπιστία του. Δεν μας προκαλεί λοιπόν έκπληξη. Αυτό που μας εκπλήσσει είναι ότι η “η ηχώ” των ιδιοκτητών ΝΔ δεν έχει σπεύσει να υιοθετήσει τις ανακρίβειες και να ζητήσει ακύρωση του διαγωνισμού και παραίτηση υπουργού», καταλήγει ο Νίκος Παππάς.

Κρέτσος: «Έντονο ενδιαφέρον για τις άδειες»

Από τη μεριά της κυβέρνησης, με δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος κάνει λόγο για… «έντονο ενδιαφέρον».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Χωνί» αναφέρει χαρακτηριστικά για τη λήξη της προθεσμίας υποβολής φακέλων αύριο στις 3 το μεσημέρι: «Κυριακή κοντή γιορτή».

Απαντώντας σε όσους προσδοκούν ότι το ΣτΕ μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία αδειοδότησης (την πρώτη μετά από 26 χρόνια!) των τηλεοπτικών σταθμών, κάνοντας δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα των νυν καναλαρχών, σημειώνει ότι «το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει παραδεχθεί ότι είχαμε αυθαίρετη κατάληψη ραδιοσυχνοτήτων, καθώς και παράνομη ίδρυση τηλεοπτικών σταθμών, που νέμονται τα οφέλη της παράνομης λειτουργίας τους, αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη με την εκμετάλλευση δημόσιου αγαθού».

Ο κ. Κρέτσος εξηγεί επίσης τον τρόπο λειτουργίας του νέου «χρηματιστηρίου διαφημιστικού χρόνου», το οποίο θα διασφαλίσει τόσο τη διαφάνεια, όσο και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που μπορεί να προκύπτει από την αγορά τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου και διευκρινίζει ότι «το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν αφήνει περιθώρια θολής και υπόγειας διαπραγμάτευσης με βάση τον τηλεοπτικό διαφημιστικό χρόνο».

Σημειώνεται τέλος, πως όπως ξεκαθάρισε ο Νίκος Παππάς, οι άδειες θα είναι τέσσερις και το μεσημέρι της Δευτέρας θα γίνουν γνωστοί όλοι όσοι θα διεκδικήσουν μια τηλεοπτική άδεια.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…