Πρόκειται για την κυρία Πιπίνα Κουμάντου, νομικό στο επάγγελμα, η οποία με άρθρο της στον ιστότοπο kalamatajournal.gr επιχειρεί να υποστηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όσα εκείνος είπε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ για τους δεκαεπτάχρονους που δεν υπάρχει λόγος να ενδιαφέρονται για όσα συνέβησαν το 1963, δηλαδή για τη δολοφονία Λαμπράκη. Η Πιπίνα Κουμάντου γράφει πως σε μια πρόσφατη επίσκεψή της σε σπίτι φίλων, ανέλαβε να ενημερώσει τα παιδιά και τους εφήβους που βρίσκονταν επίσης εκεί για την υπόθεση Λαμπράκη. Αναφέρει μάλιστα ότι είναι γνωστή η μανία της με τη μελέτη παλαιών εφημερίδων, ιστορικών εγγράφων και δικαστικών αποφάσεων με πολιτική χροιά.
Απροκάλυπτα ψέματα
Τι αφηγήθηκε όμως στους νέους η κυρία Κουμάντου, όπως μας πληροφορεί μέσα από το άρθρο της; «Στις 22 Μαΐου 1963, ώρα 22.15, ο γιατρός, βουλευτής της ΕΔΑ, ακτιβιστής Γρηγόρης Λαμπράκης, διέσχιζε με μια παρέα φίλων του, την διασταύρωση των οδών Ελ. Βενιζέλου και Ερμού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκείνη την ώρα διερχόταν από εκεί ο Σπύρος Γκοτζαμάνης, που, οδηγώντας το τρίκυκλό του, παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα τον βουλευτή, ο οποίος εξέπνευσε, υποκύπτοντας σε σοβαρά τραύματα στο κεφάλι στη μία και μισή τα ξημερώματα της 23ης Μαΐου 1963» γράφει αρχικά αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι επρόκειτο περί δυστυχήματος.
Η αμφισβήτηση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη γίνεται εμφανής και από μια ακόμη φράση της κυρίας Κουμάντου η οποία γράφει: «από την πρώτη στιγμή η ελληνική Αριστερά μιλούσε για ‘’δολοφονία’’, οργανωμένη από το ‘’παρακράτος της δεξιάς κυβέρνησης’’, για ‘’τρομοκράτες’’ και υπέδειξε, ως ηθικούς αυτουργούς, τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλά και άλλα σημαίνοντα μέλη της κυβέρνησης του, όπως τον Κωνσταντίνο Τσάτσο. Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι άμεσα, συνελήφθησαν και ο Γκοτζαμάνης και ο συνεπιβάτης του από την αστυνομία, που έσπευσε επιτόπου, κατόπιν σχετικής πολιτικής εντολής».
Σε γραμμή Γεωργιάδη
Στη συνέχεια, η Πιπίνα Κουμάντου μας πληροφορεί πως «λόγω των σοβαρών πολιτικών αναταραχών από τον θάνατο Λαμπράκη και την επιμονή της Αριστεράς να μιλά για δολοφονίες και παρακράτος, προκλήθηκε πολιτική αστάθεια και η κυβέρνηση Καραμανλή παραιτήθηκε. Μετά από μια σύντομη θητεία υπηρεσιακής κυβερνήσεως, πρωθυπουργός αναδείχτηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος είχε καρπωθεί όλο τον αντικυβερνητικό αγώνα». Σε γραμμή Άδωνη Γεωργιάδη η κυρία Κουμάντου υπονοεί για μια ακόμη φορά πως δεν υπήρξε δολοφονία και σύμφωνα με όσα περιγράφει, η κυβέρνηση Καραμανλή παραιτήθηκε εξαιτίας της επιμονής της Αριστεράς να μιλά για δολοφονίες και παρακράτος.
Κλείνοντας την αφήγησή της προς τους νέους την οποία καταγράφει στο άρθρο της, το στέλεχος της ΝΔ αναφέρει επίσης ότι τον Δεκέμβριο του 1966 το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης «απήλλαξε όλους τους διωκόμενους (για παράβαση καθήκοντος) αστυνομικούς καθώς και έκρινε αθώους για την κατηγορία της ‘’δολοφονίας’’ και τον Γκοτζαμάνη και τον συνεπιβάτη του». Για μια ακόμη φορά, η Πιπίνα Κουμάντου αρνείται ότι ο Γρηγόρης Λαμπράκης δολοφονήθηκε και πληροφορεί ότι ο φονιάς του αθωώθηκε, πράγμα το οποίο δεν αποτελεί παρά τη μισή αλήθεια.
Στο τέλος του άρθρου της, η Πιπίνα Κουμάντου αναρωτιέται γιατί η Βουλή του 2018 μιλάει για τα «φαντάσματα» του παρελθόντος και γιατί ο πρωθυπουργός παρά τις αθωωτικές δικαστικές αποφάσεις, συνεχίζει να αναπαράγει μυθεύματα και αριστερές συνωμοσιολογικές θεωρίες. Είναι πασιφανές ότι για το στέλεχος της ΝΔ όχι απλώς δεν υπάρχει δολοφονία Λαμπράκη, αλλά αντιθέτως όσα γνωρίζουμε γι’ αυτήν είναι μυθεύματα και συνωμοσιολογικές θεωρίες.
Τι δεν είπε η κυρία Κουμάντου
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν όντως τα παραπάνω τα αφηγήθηκε σε νεαρούς. Αν το έκανε πάντως, ελπίζουμε κάποιος άλλος να βρεθεί σύντομα να τους πει την πραγματική ιστορία. Εκείνη την οποία η κυρία Κουμάντου είτε αγνοεί παντελώς, είτε παραχαράζει. Διότι ο Γρηγόρης Λαμπράκης δεν σκοτώθηκε σε τροχαίο. Αντιθέτως δολοφονήθηκε από παρακρατικούς. Ο Σπύρος Γκοτζαμάνης ήταν ο οδηγός του τρικύκλου που χτύπησε τον Λαμπράκη, ενώ κυκλοφορούσε μόνο του σε κλειστούς από την Αστυνομία δρόμους και ο Μανώλης Εμμανουηλίδης, συνοδηγός του Γκοτζαμάνη, ο άνθρωπος που εμφανίζεται να χτύπησε τον Λαμπάκη με λοστό στο κεφάλι. Ακόμη και η ιατροδικαστική έκθεση ανέφερε πως ο Λαμπράκης δέχτηκε ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι με μεταλλικό αντικείμενο.
Οι δύο, συνελήφθησαν επειδή ένας περαστικός, ο Μανώλης Χατζηαποστόλου, πήδηξε πάνω στο τρίκυκλο που απομακρυνόταν (χωρίς οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες να κάνουν κάποια προσπάθεια να το σταματήσουν) και κατάφερε να το ακινητοποιήσει. Στη σύλληψη βοήθησε ένας τροχονόμος ο οποίος προφανώς αγνοούσε τη σκευωρία και έκανε το καθήκον του. Κατά τη δίκη που ακολούθησε αποκαλύφθηκαν όλες οι πτυχές του παρακράτους που δολοφόνησε τον Λαμπράκη. Οι μάρτυρες άλλαζαν τις καταθέσεις τους διαρκώς, άλλοι παραδέχτηκαν ότι δέχθηκαν απειλές πριν καταθέσουν, αποδεικτικά στοιχεία χάθηκαν κ.ά.
Τελικά ο Γκοτζαμάνης καταδικάστηκε σε κάθειρξη έντεκα ετών για θανατηφόρες βλάβες σε βάρος του βουλευτή της ΕΔΑ και διατάραξη κοινής ειρήνης, ενώ ο Εμμανουηλίδης καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών. Και οι δύο βέβαια αμνηστεύτηκαν και φυσικά αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Χούντα, ενώ οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής συνελήφθησαν και εξορίστηκαν. Και ο ανακριτής όμως και μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης ο οποίος είχε απαγγείλει βαριές κατηγορίες στους εμπλεκόμενους, φυλακίστηκε.
Η Πιπίνα Κουμάντου, κόρη του πρώην δημάρχου Καλαμάτας Παναγή Κουμάντου, έχει φυσικά κάθε δικαίωμα να πιστεύει ότι ο Λαμπράκης σκοτώθηκε σε τροχαίο. Άλλωστε πολλά στελέχη του κόμματός της, πιστεύουν και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να υποστηρίζουν δημοσίως ότι και «στο Πολυτεχνείο δεν υπήρχαν νεκροί» ή ότι η Χούντα άφησε μια Οικονομία «κούκλα» όπως έχει δηλώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Καθένας κρίνεται για τις απόψεις του, όπως κρίνεται φυσικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος προσπαθεί αγωνιωδώς να εμφανιστεί ως φιλελεύθερος, ενώ στην πραγματικότητα έχει συμβάλλει όσο κανείς στη (ακρο)δεξιά στροφή της ΝΔ.