Newsroom

Newsroom

Σταθάκης σε ΝΔ: Έχετε καταστροφολογική συμπεριφορά – Η ΔΕΗ θα σωθεί

Στην Επίκαιρη Επερώτηση 39 βουλευτών της ΝΔ αναφορικά με τη ΔΕΗ απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση πως διακατέχεται από καταστροφολογική συμπεριφορά, ενώ διαβεβαίωσε πως «η ΔΕΗ θα σωθεί».

56fbfa181dc524286c8b47d5

του Άγγελου Προβολισιάνου

«Να μας πουν τη θέση της ΝΔ στη δευτερολογία, να την ξέρουμε κι εμείς» είπε ειρωνικά κατά την αρχή της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής. Ο κ. Σταθάκης θύμισε προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εκείνη είχε δρομολογήσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, πώληση μέρους της ΔΕΗ και πως η πρώτη απελευθέρωση αγοράς έγινε με τις ENERGA – HELLAS POWER. Συνέχισε σε αντίστοιχο δηκτικό ύφος, τονίζοντας πως αν η ΝΔ είχε ανησυχήσει, τότε θα είχε μεριμνήσει για να βρει το ρυθμιστικό πλαίσιο προκειμένου να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον. «Γιατί μας έμεινε ένα φέσι 300 εκατ. ευρώ που πληρώνουμε και φέτος» εξήγησε.

Έπειτα, διάβασε το τι όριζε το δεύτερο μνημόνιο και ειδικότερα το σημείο που αφορούσε τη «μικρή ΔΕΗ», διαπιστώνοντας πως ήταν παραπλανητική η ιδέα της ΝΔ για μεταφορά μόνο 30% της παραγωγής. «Τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνετε αφορούν τη λιανική που πέφτει από το 90% στο 50%» σχολίασε.

«Να ξεκαθαρίσουμε ποια είναι η ενεργειακή θέση της ΔΕΗ στη χώρα» ανέφερε και παράθεσε πως παράγει το 50%, ενώ το εναπομείναν ποσοστό παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ.ο.κ.. Σχετικά με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, κατά τον υπουργό Περιβάλλοντος η χώρα αντιμετώπιζε  μία καταστατική συνθήκη που ολοκληρώθηκε με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο καταδίκασε τη χώρα. «Και λέει πως η μονοπωλιακή θέση που έχει στο λιγνίτη η χώρα πρέπει να σταματήσει, θα πρέπει να πάρετε μέτρα στο 40% της ληγνιτικής πρόσβασης με παραχωρήσεις μονάδων» υπογράμμισε. «Ποια είναι η πρότασή σας για την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου;», ήταν το ερώτημα που απηύθυνε προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

ΑΔΜΗΕ

«Τον ΑΔΜΗΕ τον βρήκαμε κληρονομημένο από την προηγούμενη κυβέρνηση για πλήρη ιδιωτικοποίηση» διευκρίνισε και συνέχισε λέγοντας πως η κυβέρνηση αποφάσισε το 51% να το κρατήσει το Δημόσιο και να βρεθεί ένας στρατηγικός επενδυτής. «Εκ του αποτελέσματος ακούω με δέος ό,τι λέγεται για τον ΑΔΜΗΕ» τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως το τίμημα ήταν υψηλότερο από τις εκτιμήσεις για το ποσοστό του Διαχειριστή Ηλεκτρικής Ενέργειας που ιδιωτικοποιήθηκε. Ο υπουργός είπε, επίσης, ότι η χρηματιστηριακή αποτίμησε του ΑΔΜΗΕ είναι θετική και πως επίκειται να ξεκινήσει ένας τεράστιος κύκλος επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ στα νησιά. 

ΔΕΗ

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γιώργου Σταθάκη, ένα από τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετώπιζε η ΔΕΗ είναι η δέσμευση λιγνιτικών μονάδων. Στη «μικρή ΔΕΗ» -κατά τον υπουργό- υπήρχε δέσμευση για εκχώρηση υδροηλεκτρικών μονάδων υδροηλεκτρικά και μικρότερη δέσμευση για εκχώρηση λιγνιτικών μονάδων. «Τα υδροηλεκτρικά είναι κομβικό κομμάτι για τη ΔΕΗ γιατί είναι το πιο κερδοφόρο» υποστήριξε, υπεραμυνόμενος την τακτική προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα των υδροηλεκτρικών μονάδων από την κυβέρνηση. Αναφορικά με την πώληση λιγνιτικών μονάδων, τόνισε: «Πρέπει να προχωρήσουμε. Θα προχωρήσουμε παρά τα όσα ακούγονται ότι δεν πουλιούνται, θα γίνει ομαλά αυτή η διαδικασία και θα προσφέρει οφέλη στη ΔΕΗ με αποτίμηση πάγιων στοιχείων με την προσέλκυση ικανοποιητικού αιτήματος».

Δεν… αποκάλυψε το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης με Κομισιόν

Αναλύοντας το μέλλον και σχέδιο της κυβέρνησης για την Εταιρία, ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε την ανάπτυξη της ΔΕΗ σε νέα πεδία, ενώ αποσαφήνισε ότι «βασική μέριμνα οι όποιες αλλαγές να διασφαλίζουν τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ». «Δεν υπάρχει ύστατη στιγμή» είπε απαντώντας στον Κώστα Σκρέκα, «γιατί τις απόψεις της κυβέρνησης τις αναπτύξαμε από την πρώτη μέρα. Δεν υπάρχει τίποτα εν κρυπτώ, κάθε άλλο». 

«Προφανώς, έχει ανοίξει η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για το θέμα των θέσεων που υπάρχουν στη δεύτερη αξιολόγηση και είμαστε στην τρίτη. Επιτρέψτε μου να μην σας αποκαλύψω…» είπε γελώντας ο υπουργός, καθώς είναι πάγια τακτική να μην δημοσιοποιούνται λεπτομέρειες από τις διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ειδικά αν δεν υπάρχει συμφωνία.

Θέτοντας και τα υπόλοιπα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστήριξε -εμπαίζοντας τη ΝΔ- πως η κυβέρνηση δεν χρειάστηκε να κάνει business plan, γιατί «βρήκαμε business plan που είχατε εσείς…». Ως προς τα προβλήματα εισπραξιμότητας, ξεκαθάρισε πως η εταιρία έχει εκπονήσει μελέτη επί του ζητήματος αυτούς, παίρνοντας μέτρα με ευνοϊκούς όρους για τους πελάτες. Για τα αρνητική οικονομικά στοιχεία του 2017, ο κ. Σταθάκης ανεφερε τα στοιχεία που επικαλέστηκε η διοίκηση ΔΕΗ, η οποία έκανε λόγο για εξωγενείς παράγοντες που επηρέασαν την κερδοφορία της εταιρίας,

«Η ΝΔ στο θέμα της ΔΕΗ κρατά την ίδια καταστροφολογική στάση όπως στα θέματα της οικονομίας», ήταν το σχόλιό του για τον τρόπο που αντιπολιτεύευται η ΝΔ, φτάνοντας στο συμπέρασμα ότι «δεν τους ακούει κανείς». «Με εντυπωσιάζει η καταστροφολογική εμμονή» δήλωσε και συνέχισε επεξηγώντας πως «η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν δυσκολίες, από την άλλη όμως -επειδή γίνεται αναπροσαρμογή- το δεδομένο είναι ότι η προσαρμογή πρέπει γίνει με τρόπο συστηματικό και μεθοδικό για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

Και κατέληξε λέγοντας: «Η ΔΕΗ θα σωθεί και πρέπει να σωθεί, θα στηρίζεται και θα συνεχίζεται να στηρίζεται στους εργαζόμενους της».

Χατζηδάκης: «Περάσαμε από τη μικρή ΔΕΗ, στη μισή ΔΕΗ»

Δριμεία κριτική άσκησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδακης, ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής αμέσως μετά τον πρώτο ομιλητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Σκρέκα. «Μπορούμε να έχουμε πολύ άσχημες εξελίξεις και ευχόμαστε πρώτοι να διαψευσθούμε» είπε ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε σε ανάλογο ύφος, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση υπονομεύει τη ΔΕΗ και αποσταθεροποιεί το ενεργειακό σύστημα. 

Σχετικά με το σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», ανέφερε πως είχε αποφασιστεί -μεταξύ της κυβέρνησης ΝΔ και δανειστών- τα χρήματα από την πώληση να πάνε στο ταμείο της ΔΕΗ για να κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις και να σταθεί στο νέο τοπίο. «Περάσαμε από τη μικρή ΔΕΗ, στη μισή ΔΕΗ και σε μια τσάμπα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» σχολίασε, εξηγώντας πως το πελατολόγιο θα κατέβει από το 90%, στο 50% με μηδενικό αντάλλαγμα. Και πρόσθεσε: «Το πλάνο των διευθυντικών στελεχών της ΔΕΗ είναι να χάσουν πελάτες». 

Ο κ. Χατζηδάκης συνέχισε κάνοντας λόγο για παγκόσμια πρωτοτυπία, για την οποία «κανείς δεν ντρέπεται και δεν απολογείται». «Ο κ. Σκουρλέτης δεν το ήθελε, ο Σταθάκης ήταν λιγότερο ηρωικός» σημείωσε δηκτικά. «Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα με την κοινοτική οδηγία» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται και αναβάθμιση ενώ η ΔΕΗ δεν έχει τα λεφτά. «Άρα πώς θα αναβαθμίσει τις λιγνιτικές μονάδες με αέρα κοπανιστό;» διερωτήθηκε, ενώ διευκρίνισε στη συνέχεια ότι η ΔΕΗ θα χάσει μερίδιο από την αγορά και πελάτες και δεν θα πάρει κανένα χρηματικό αντάλλαγμα. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συγκαλύψουμε όσα εσείς θα κληθείτε να απολογηθείτε στους πολίτες» κατέληξε. 

Η Επίκαιρη Επερώτηση

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποφασίζει, συμφωνεί και εκτελεί την χρεωκοπία της ΔΕΗ» είναι ο τίτλος της Επίκαιρης Επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία στηλιτεύεται ο κυβερνητικός χειρισμός για το ζήτημα της ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα, η ΝΔ επικρίνει την κυβέρνηση για την κατάργηση του σχεδίου της «μικρής ΔΕΗ», αλλά και τη «δωρεάν εκχώρηση» του πελατολογίου της Εταιρίας σε ποσοστό 50%. Την στιγμή που -σύμφωνα με την Επίκαιρη Επερώτηση- καταγράφονται 67,5 εκατ. ευρώ ζημιές στο α’ τρίμηνο του 2017, ενώ εντοπίζονται και ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις ύψους 2,6 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε την Επίκαιρη Επερώτηση της ΝΔ:

Φωτιά στην Κόρινθο – Η στιγμή που ο τραυματίας πυροσβέστης μεταφέρεται μακριά από το πύρινο μέτωπο (photo)

sofiko pirosbestis

Φωτιά στην Κόρινθο – Η στιγμή που ο τραυματίας πυροσβέστης μεταφέρεται μακριά από το πύρινο μέτωπο (photo)

Τραυματίστηκε ο υποδιοικητής της ΠΥ Κορίνθου, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης από εναέριο μέσο