Στάχτη η Παναγία των Παρισίων μετά από 900 χρόνια – Θρηνούν οι Γάλλοι

Παγκόσμιο σοκ προκαλούν οι εικόνες από τη μεγάλη καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων

3000

Παγκόσμια συγκίνηση προκαλούν οι θλιβερές εικόνες της καταστροφής του εμβληματικού μνημείου του Παρισιού. Από το απόγευμα της Δευτέρας, η Παναγία των Παρισίων έχει παραδοθεί στις φλόγες με τις εικόνες της καταστροφής του, ηλικίας περίπου 900 ετών κτηρίου, να κάνουν τον γύρο το κόσμου.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, τους τελευταίους μήνες στο αρχιτεκτονικό αριστούργημα του 12ου αιώνα, γίνονταν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης. Τα μέχρι τώρα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η φωτιά ξέσπασε μέσα σε αυτό το πλαίσιο εργασιών, ωστόσο ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για να διευκρινιστούν τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς.

Δυστυχώς, οι ενισχυμένες πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο ακόμη (01.00πμ, ώρα Ελλάδος) δεν έχουν καταφέρει να θέσουν την πυρκαγιά υπό πλήρη έλεγχο. Νωρίτερα, οι τηλεοπτικές κάμερες είχαν καταγράψει τη στιγμή της κατάρρευσης ενός μέρους του κτηρίου, ενώ σύμφωνα με το BBC, έχει καταρρεύσει και το ταβάνι του μεγαλύτερου μέρους της εκκλησίας.

Μετά την κατάρρευση του βέλους της εκκλησίας, ο αντιδήμαρχος Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, είπε ότι έχει ξεκινήσει μια “ιδιαίτερη αποστολή” για να σωθούν τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στον ναό. 

Το γεγονός ότι το κτήριο είναι γεμάτο από εύφλεκτα υλικά, αλλά και το ότι ο σκελετός του είναι ως επί το πλείστον κατασκευασμένος από ξύλο, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο των πυροσβεστών.

Η κατάσταση στη Notre Dame είναι τόσο κακή, ώστε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Laurent Nunes, δήλωσε αρχικά ότι «δεν είναι σίγουρο αν μπορεί να σωθεί». Παρόλα αυτά, αργότερα, οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι «εκτιμούν» ότι τόσο οι δύο Πύργοι, αλλά και ο σκελετός της Παναγίας των Παρισίων έχουν σωθεί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι ασφαλές να πούμε ότι το Παρίσι θα αντικρίσει μια αποκαρδιωτική εικόνα το πρωί της Τρίτης.

Οι εικόνες από το Παρίσι, όπως είναι λογικό, κάνουν από το απόγευμα της Δευτέρας τον γύρο του κόσμου, με πολίτες και αρχηγούς κρατών να εκφράζουν με κάθε τρόπο τη λύπη τους για τη μεγάλη καταστροφή.

Οι δρόμοι του Παρισιού είναι γεμάτοι από Γάλλους πολίτες οι οποίοι σε τηλεοπτικά πλάνα φαίνονται να θρηνούν την απώλεια της Notre Dame, ενώ άλλοι τραγουδούσαν εκκλησιαστικούς ύμνους και προσεύχονταν.

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο δήλωσε ότι «ένα μέρος της ύπαρξής μας καίγεται».

«Εδώ και 800 χρόνια επέβλεπε το Παρίσι», δηλώνει από την πλευρά του στο BFMTV, ο ιστορικός Camille Pascal, κάνοντας λόγο για «ανεκτίμητη κληρονομιά».

«Ευχάριστα και δυσάρεστα γεγονότα εδώ και αιώνες έχουν σηματοδοτηθεί από τις καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων», τονίζει, δηλώνοντας «τρομοκρατημένος».

Σύμφωνα με το Reuters, δεν υπάρχουν θύματα, εκτός από έναν πυροσβέστη ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στην προσπάθειά του να συνεισφέρει στην κατάσβεση.

Μερικά δεδομένα για την Παναγία των Παρισίων:

  • Η εκκλησία δέχεται περίπου 13 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του Πύργου του Άιφελ.
  • Χτίστηκε μεταξύ του 12ου και του 13ου αιώνα
  • Πολλά από τα αγάλματα στην πρόσοψη του ναού είχαν ήδη αφαιρεθεί καθώς γίνονταν εργασίες συντήρησης.
  • Η στέγη που καταστράφηκε από τη φωτιά ήταν κατασκευασμένη από ξύλο.

Μηνύματα αλληλεγγύης από ηγέτες κρατών και… συμβουλές πυρόσβεσης από τον Τραμπ

Δεκάδες ήταν τα μηνύματα που εστάλησαν στη γαλλική πρωτεύουσα από ηγέτες κρατών σε όλο τον κόσμο, εκφράζοντας τη λύπη τους για την καταστροφή.

ΟΗΕ: Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα πως είναι «σοκαρισμένος από τις εικόνες της πυρκαγιάς που καταστρέφει τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, ένα μοναδικό κόσμημα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, και δεσπόζει στο Παρίσι από τον 14ο αιώνα». Σε ένα tweet που έστειλε, ο Γκουτέρες προσθέτει ότι «οι σκέψεις του είναι με τον γαλλικό λαό και τη γαλλική κυβέρνηση».

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και στεκόμαστε  στο πλευρό της Γαλλίας για την προστασία και την αποκατάσταση αυτής της ανεκτίμητης κληρονομιάς», ανέφερε η Unesco.

Άνγκελα Μέρκελ, καγκελάριος Γερμανίας: «Αυτές οι φρικτές εικόνες της Παναγίας των Παρισίων να καίγεται μας πληγώνουν. Η Παναγία των Παρισίων είναι σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού Οι σκέψεις μας είναι με τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπεργκ.

«Η Παναγία των Παρισίων καίγεται και μαζί οι καρδιές μας. Οι σκέψεις μας είναι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε με tweet ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας.

Αλέξης Τσίπρας: “Η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων μας θλίβει βαθιά. Δεν αποτελεί μόνο εθνική καταστροφή για τη Γαλλία, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Εμανουέλ Μακρόν, είμαστε στο πλευρό σας” αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ωστόσο, την προσοχή «έκλεψε» για άλλη μια φορά ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε τουιτ που έκανε πρότεινε «ιπτάμενες υδροφόρες» για να σβήσουν τη φωτιά. «Είναι απαίσιο να βλέπεις τη μεγάλη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων. Ίσως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ιπτάμενες υδροφόρες για να τη σβήσουν. Πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα. Όταν φύγαμε με το αεροπλάνο καιγόταν σε βαθμό που σπάνια βλέπεις μια φωτιά να καίει».

Πάντως, σύμφωνα με ειδικούς, η ιδέα του αμερικανού προέδρου, ο οποίος μάλλον αναφέρεται σε πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, θα ήταν απολύτως καταστροφική, αφού το βάρος του νερού θα ισοπέδωνε τον σκελετό του κτίσματος, πριν καν προλάβει να καεί από τη φωτιά.

Συγκίνηση από πολίτες σε όλο τον κόσμο

Η φωτιά που καταστρέφει το παγκόσμιο μνημείο έχει προκαλέσει συγκίνηση σε πολίτες από όλο τον κόσμο, καθώς εκατομμύρια είναι αυτοί που έχουν επισκεφτεί την εκκλησία και ακόμη περισσότεροι για τους οποίους ήταν όνειρο ζωής να τη δουν.

Όπως είναι αναμενόμενο χιλιάδες έσπευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να εκφράσουν τη λύπη και την αλληλεγγύη τους, αλλά και να αφηγηθούν τις εμπειρίες τους από την Παναγία των Παρισίων, με πολλούς να κάνουν αναφορές στο κλασσικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το «Notre-Dame de Paris», του Βίκτορος Ουγκό.

Παρακάτω σταχυολογούμε λίγα από αυτά τα σχόλια

Με πληροφορίες από BBC, Reuters, TV5 και άλλα διεθνή ΜΜΕ 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ