Στα ύψη το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά – Η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στο Μαξίμου

Με ανακοίνωση απαντά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην χθεσινή ανακοίνωση του Μαξίμου για τους κρατούμενους Έλληνες στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη.

5ac282c21dc524d8328b45b1

«Οι εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στην ανακοίνωση για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην χώρα μας, δείχνουν ότι οι ελληνικές αρχές άρχισαν να χρησιμοποιούν κατά της χώρας μας, ένα ύφος του οποίου το επίπεδο είναι ολοένα και χαμηλότερο. Με θλίψη αντιμετωπίζουμε αυτές τις εκφράσεις που δεν συνάδουν με σοβαρότητα κράτους», λέει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας και συνεχίζει:

«Είναι γνωστό από την πρόσφατη μας ιστορία ότι η Ελλάδα όποτε την συμφέρει προτάσσει τις αρχές του κράτους δικαίου και όταν δεν την συμφέρει τις αγνοεί με ευκολία και δεν εφαρμόζει τις καταδικαστικές αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων».

Οι δηλώσεις Ερντογάν και η απάντηση του Μαξίμου

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, φορώντας στολή παραλλαγής, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,μιλώντας σε στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη μεθοριακή περιοχή Χατάι, εξαπέλυσε βολές εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης κάνοντας λόγο για υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν ενώ αναφέρθηκε και στους Έλληνες στρατιωτικούς, συνδέοντας την υπόθεσή τους με αυτήν των 8 Τούρκων που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, ανεβάζοντας και άλλο το θερμόμετρο.

Ο Ερντογάν είπε μεταξύ άλλων:«Τα συγκεκριμένα άτομα που ήρθαν να με χτυπήσουν προσωπικά, γνωρίζετε ότι διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο. Μετά όταν μιλήσαμε με τον κ. Τσίπρα, μου είπε ‘θα το διευθετήσω σε 10-15 μέρες’. Πέρασαν μήνες, πέρασαν χρόνια και ακόμη να το διευθετήσει. Και τώρα ψάχνουν τρόπους πώς να τους προστατεύσουν. Τον περασμένο μήνα εμείς συλλάβαμε δύο αξιωματικούς Έλληνες. Και τώρα η Δύση ξεσηκώθηκε εναντίον μας. “Εσείς είστε μεγάλο κράτος, δώστε τους πίσω” μας είπαν. Συγγνώμη, εμείς είμαστε κράτος δικαίου. Άρα αυτή τη στιγμή έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη. Ό,τι απόφαση λάβει η Δικαιοσύνη, αυτή και θα είναι. Ό,τι απόφαση λάβει η Δικαιοσύνη, αυτή και θα είναι (ξαναλέει). Δηλαδή σε εσάς Δικαιοσύνη υπάρχει και σε εμάς δεν υπάρχει; Αλλά όλοι, από κάθε πλευρά, μας επιτίθενται. Γι’ αυτούς τους τρομοκράτες, δεν κάνατε τίποτα όμως. Γι’ αυτούς τους τρομοκράτες, δεν σηκωθήκατε να πείτε κάτι στον Τσίπρα. Αλλά τώρα γι’ αυτό το θέμα (τους δύο Έλληνες), όλοι πιάσατε σειρά να κάνετε κάτι. Να μας συγχωρείτε!”».​

Αναφερόμενος στην επιχείρηση σύλληψης 6 ατόμων, φερόμενων ως γκιουλενιστών στο Κοσσυφοπέδιο, υπεραμύνθηκε της επιχείρησης, λέγοντας μάλιστα ότι «Τέτοιου είδους επιτυχημένες επιχειρήσεις θα γίνονται. Οι γκιουλενιστές, όπου κι αν το σκάνε, ας το σκάνε, η ανάσα μας θα τους ακολουθεί»

Η απάντηση του Μαξίμου:

“Ο Τούρκος Πρόεδρος αν είχε να πει κάτι σε σχέση με την υπόθεση των 8 είχε την ευκαιρία να το πει τόσο κατ´ ίδιαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό ή και δημόσια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Σήμερα επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις.

Του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της.

Αν επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός ευνομούμενου κράτους, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις.

Την ίδια στιγμή μάλιστα που γνωρίζει καλά, ότι αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας”.