Τα πνεύματα οξύνθηκαν μάλιστα ακόμη περισσότερο με αφορμή τα όσα έγιναν κατά τη συνεδρίαση της παλαιάς Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (στο εξής ΕΔΕ) το περασμένο Σάββατο. Συγκεκριμένα, πέντε μέλη της διοίκησης της ΕΔΕ καταγγέλλουν τον «ακραίο και αντιδημοκρατικό τρόπο των μελών του δήθεν ενωτικού Προεδρείου της ΕΔΕ, τα οποία με πλήρη έλλειψη σεβασμού προς τις προσωπικότητες των άλλων και προς τις αντίθετες απόψεις, δημιουργεί σοβαρές εντάσεις και μεγάλα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της Ένωσης».
Τα πέντε μέλη της ΕΔΕ καταγγέλλουν την Ένωσή τους ότι αντί να αναδείξει στην Τακτική Γενική Συνέλευση, όπως έκαναν οι εκάστοτε Πρόεδροι της Ένωσης, τα κρίσιμα ζητήματα του κλάδου (κενές οργανικές θέσεις, μεγάλος φόρτος εργασίας, συνθήκες εργασίας, ελλείψεις στις υποδομές των δικαστηρίων κτλ) και να προτείνει λύσεις σε αυτά, ο πρόεδρος κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης αναλώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του για να πείσει: α) ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, που αντιμετωπίζει σήμερα το Δικαστικό Σώμα, είναι η ίδρυση της νέας Ένωσης και β) ότι το αίτημα μεγάλου αριθμού συναδέλφων για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης είναι αντισυνταγματικό.
Μύδροι κατά του Προεδρείου της ΕΔΕ
«Οι χειρισμοί αυτοί του Προεδρείου καταλήγουν σε βάρος του συμφέροντος των Δικαστικών Λειτουργών, διότι η επιθετικότητα και η σύγκρουση με τους Ανώτατους και Ανώτερους Δικαστές μόνο σε βλάβη όλων των συναδέλφων μπορεί να καταλήξει, αφού η ρήξη δεν ωφελεί κανέναν. Και, επιπλέον, το δήθεν ενωτικό Προεδρείο, χωρίς να έχει φροντίσει να ερωτηθούν προηγουμένως και να ακουστούν όλες οι απόψεις, συμπεριέλαβε στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης, στην οποία είχαν απομείνει παρόντα πενήντα περίπου άτομα, απόφαση περί ‘’διασπαστικής’’ νέας Ένωσης και περί αντισυνταγματικότητας της αύξησης του ορίου ηλικίας, ενώ κυρίως το τελευταίο είναι ένα σοβαρό νομικό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να τεθεί προς συζήτηση, μετά από λεπτομερή ενημέρωση των συναδέλφων και αφού ακουστούν όλες οι απόψεις», αναφέρουν περαιτέρω οι πέντε δικαστές.
Επιπλέον καταδικάζουν, όπως λένε, «την τακτική, την οποία για πρώτη φορά στη μακρόχρονη ιστορία της Ένωσης ακολούθησε το δήθεν ενωτικό Προεδρείο, το οποίο αφενός μεν κάλεσε να λάβουν το λόγο στο πανηγυρικό μέρος ακόμα και πρόσωπα των οποίων η ιδιότητα δεν το δικαιολογούσε, με αποτέλεσμα να τελειώσει το πανηγυρικό μέρος αργότερα από κάθε άλλη φορά και αφετέρου έδωσε, ως τελευταίες στη σειρά το λόγο στην Πρόεδρο και στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εκ των οποίων τη μεν πρώτη ούτε καν προσφώνησε, στη δε δεύτερη υποδείχθηκε να καθίσει στη δεύτερη σειρά καθισμάτων, ενώ στον Πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων απέφυγε να δώσει καν τον λόγο».
Έχει ενδιαφέρον επιπλέον, ότι σύμφωνα με τα πέντε μέλη της ΕΔΕ, «ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης, παρά το ότι φρόντιζε να σχολιάζει αρνητικά τους χαιρετισμούς των ομιλητών που δεν ήταν αρεστοί στο Προεδρείο, απέφυγε να πει οτιδήποτε μετά τη δήλωση-εξαγγελία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη περί της παράτασης του ωραρίου των δικαστηρίων και της περικοπής των δικαστικών διακοπών, γεγονότα που, αν υλοποιηθούν, θα πλήξουν καίρια όλους τους Δικαστικούς Λειτουργούς, όπως είναι φανερό».
Τέλος, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη οικειοθελή διαγραφή μέλους της Ένωσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους πέντε δικαστικούς που βάλλουν κατά της Ένωσής τους «αποτέλεσμα επίσης των αντιδημοκρατικών και αντισυναδελφικών ενεργειών, που θυμίζουν και τη διαγραφή με συνοπτικές διαδικασίες από το ΔΣ της Ένωσης του συναδέλφου Αντεισαγγελέα Εφετών Ευάγγελου Κασαλιά, είναι και η συμπεριφορά τους εναντίον του αναπληρωματικού μέλους του ΔΣ Δημήτρη Ζιγκόλη, Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος δήλωσε στη Γενική Συνέλευση ότι διαγράφεται από την Ένωση ως ένδειξη διαμαρτυρίας, διότι το Προεδρείο προσπάθησε να προκαλέσει την πειθαρχική του δίωξη, εξαιτίας της έκφρασης των απόψεών του σε ιστοσελίδα». «Επίσης, κατά τις συνεδριάσεις του ΔΣ, τα μέλη του δήθεν ενωτικού Προεδρείου συμπεριφέρονται με τρόπο αυταρχικό και υβριστικό σε οποιονδήποτε εκφράζει αντίθετη άποψη, όπως συνέβη και στην τελευταία συνεδρίαση της 23-11-2016, μετά την οποία, μάλιστα, δύο άλλα μέλη του ΔΣ εξέδωσαν και σχετική ανακοίνωση, διαμαρτυρόμενα για τη συμπεριφορά αυτή», καταλήγει η σκληρή ανακοίνωση των πέντε.
Καταγγελίες και από τη νέα Ένωση
Αμέσως μετά τις καταγγελίες των μελών της ΕΔΕ, σύντομη ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει τα λεγόμενά τους εξέδωσε και νέα Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων. Σ’ αυτήν αναφέρεται: «Η συνεχιζόμενη επιθετικότητα συγκεκριμένης Δικαστικής Ένωσης εναντίον των μελών της Ένωσής μας που ασκούν το νόμιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο από το άρθρο 12 του Συντάγματος δικαίωμά τους, είναι πλέον απόλυτα αδικαιολόγητη. Επίσης ο απρεπής τρόπος και η έλλειψη σεβασμού προς την θεσμική θέση των επί κεφαλής της Τακτικής, Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, είναι αποδοκιμαστέα. Και τούτο διότι οι τρείς πολιτειακές εξουσίες είναι ισότιμες και κατά συνέπεια ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δικαιούνται να κατέχουν τις θέσεις καθώς και τη σειρά στις ομιλίες τους αμέσως μετά τον εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλής. Αυτό ετηρείτο πάντοτε και από όλα τα Προεδρεία των Δικαστικών Ενώσεων σε όλες τις δικαστικές εκδηλώσεις».
«Έχει γίνει ήδη κατανοητό ότι η Ένωσή μας διαθέτει κύρος και αποτελεσματικότητα, και σε συνεργασία και διάλογο με τις λοιπές δικαστικές ενώσεις μπορούμε και θέλουμε να συνεισφέρουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα. Καλούμε όλους τους συναδέλφους της Τακτικής, Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης να εγγραφούν στην Ένωσή μας», καταλήγει η ανακοίνωση της νέας Ένωσης.
Μ.Α.