Στα «μαχαίρια» ΗΠΑ – Ισραήλ, μετά το ιστορικό ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

O Μπενιαμίν Νετανιάχου ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας στον Λευκό Οίκο

palaistine

Ραγδαίες οι εξελίξεις μετά την έγκριση του ιστορικού σημερινού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να ακυρώσει την επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας στον Λευκό Οίκο! 

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πέρασε ψήφισμα που ζητά «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα, καθώς οι ΗΠΑ αλλάζουν θέση απέχοντας από την ψηφοφορία. Το κείμενο απαιτεί επίσης την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς πήρε 253 ομήρους κατά τη διάρκεια της επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απαίτησε σήμερα (25/3) την άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων μετά την αποχή των Ηνωμένων Πολιτειών από την ψηφοφορία.

Τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος, το οποίο προτάθηκε από τα 10 εκλεγμένα μέλη του σώματος.

Σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kann, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε ότι η εν λόγω η απόφαση ελήφθη «μετά την αλλαγή της θέσης των ΗΠΑ». Ο Νετανιάχου είχε ήδη απειλήσει να ακυρώσει την -προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα- επίσκεψη, η οποία θα γινόταν με αφορμή την αναμενόμενη ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, στην οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αντιταχθεί επανειλημμένα.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, η απόφαση των ΗΠΑ να μην ασκήσουν βέτο στο σημερινό ψήφισμα, αποτελεί «σαφή υποχώρηση» από την προηγούμενη θέση τους. Πρόσθεσε δε ότι αυτή τους η στάση, θα επηρεάσει τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τις προσπάθειες απελευθέρωσης των -περισσότερων από- 130 ομήρων που κρατούνται εκεί.

«Πολύ απογοητευμένος» ο Κίρμπι

Η αποχή από την ψηφοφορία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «δεν αποτελεί αλλαγή πολιτικής», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι. και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνομιλούν με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους, ακόμη και αν δεν στείλουν αντιπροσωπεία αυτή την εβδομάδα. Ερωτηθείς, πάντως, για την ακύρωση της επίσκεψης ισραηλινής αντιπροσωπείας στον Λευκό Οίκο, ο Κίρμπι δήλωσε «πολύ απογοητευμένος» που δεν θα υπάρξει η δυνατότητα «να έχουμε μια πλήρη, συζήτηση σχετικά με την προγραμματισμένη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα».

Από την πλευρά της, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Linda Thomas-Greenfield, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ απείχαν από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως ανέφερε, προηγούμενο σχετικό αμερικανικό ψήφισμα μπλοκαρίστηκε από τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς «δεν μπορούν ακόμη να καταδικάσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», υποστηρίζοντας πως «έχουν δείξει ξανά και ξανά ότι στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρονται να προωθήσουν μια διαρκή ειρήνη μέσω διπλωματικών προσπαθειών».

Αναφορικά με το σημερινό ψήφισμα, η Thomas-Greenfield ισχυρίστηκε ότι αγνοήθηκαν «βασικά σημεία», ιδίως η καταδίκη της Χαμάς. «Δεν συμφωνήσαμε με τα πάντα στο ψήφισμα. Για το λόγο αυτό, δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να ψηφίσουμε “ναι”», δήλωσε σχετικά και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε υπέρ. Ωστόσο, όπως είπα προηγουμένως, υποστηρίζουμε πλήρως ορισμένους από τους κρίσιμους στόχους αυτού του μη δεσμευτικού ψηφίσματος. Και πιστεύουμε ότι ήταν σημαντικό για το Συμβούλιο να μιλήσει και να καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός πρέπει να συνοδεύεται από την απελευθέρωση όλων των ομήρων».

 

 

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

kallianos4

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

Εξοργισμένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν για τα όσα καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας…

Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

filaki

Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

Ενώπιον του ανακριτή οι κατηγορούμενος αρνήθηκαν τα όσα καταλογίζονται σε βάρος τους

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Screenshot 2024 04 28 175209

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Ξέσπασε η γνωστή ηθοποιός σχετικά με την καθημερινότητα των σύγχρονων γυναικών, ενώ παράλληλα μίλησε και…

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

eka

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

Ο Σύλλογος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καταγγέλλουν τον Γιάννη…

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

σχολειο

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, συγγενείς συλληφθέντων που κρατούνται στην Ασφάλεια Πατρών, για την υπόθεση…