"Στα χέρια των πολιτικών της πΓΔΜ να αποφασίσουν για τη μελλοντική πορεία"

Την ιστορική ευκαιρία που δημιούργησε για την πΓΔΜ και τους πολίτες της, η συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους που εξέδωσαν σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ.

5bb24e391dc52476408b4567

Το πλήρες κείμενο της κοινής δήλωσης Στόλτενμπεργκ-Τουσκ έχει ως εξής:

«Η συμφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων δημιούργησε μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα (σ.σ. την πΓΔΜ) να ενταχθεί στη διατλαντική και την ευρωπαϊκή κοινότητα ως ισότιμο μέλος. Αυτό θα αλλάξει τη ζωή του λαού της χώρας και της ζωής των παιδιών προς το καλύτερο.

Στο χθεσινό συμβουλευτικό δημοψήφισμα, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων υποστήριξε αυτήν την πορεία. Τώρα είναι στα χέρια των πολιτικών στα Σκόπια να αποφασίσουν για τη μελλοντική πορεία. Οι αποφάσεις που λαμβάνουν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα καθορίσουν την τύχη της χώρας τους και του λαού τους για πολλές επόμενες γενιές. Τους ενθαρρύνουμε να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία».

Ζάεφ: Ή συμφωνία με την αντιπολίτευση ή πρόωρες εκλογές

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει σαφές αν υπάρχει κλίμα για μια συμφωνία με την αντιπολίτευση ώστε να επιτευχθεί στο κοινοβούλιο η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές με αντικείμενο την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ, σύμφωνα με τα όσα είπε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, μία μόλις ημέρα μετά το δημοψήφισμα.

Επισήμανε επίσης πως οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από αύριο.

Ωστόσο, διευκρίνισε πως υπάρχει η δυνατότητα πρόωρων εκλογών ως τελευταία λύση, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

«Και βέβαια υπάρχει η δυνατότητα των εκλογών. Ο νόμος και το Σύνταγμα προβλέπουν τι μπορεί να έπεται. Ελπίζω όμως πως θα πετύχουμε μια συμφωνία», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο αν όλες οι προσπάθειες αποτύχουν και προκηρυχτούν εκλογές, τότε θα πραγματοποιηθούν πολύ γρήγορα, ακόμα και στα τέλη Νοεμβρίου, όπως είχε δηλώσει και χθες το βράδυ. Σημείωσε πως οι ημερομηνίες πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Μάιο του 2019 στις οποίες θα συμμετάσχει και η Ελλάδα.

Όπως είπε προς το παρόν δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη υποστήριξη για συνταγματικές αλλαγές από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE, συμπληρώνοντας πως μετά τις συνομιλίες με την αντιπολίτευση τις επόμενες ημέρες, θα υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κάλεσε τους πάντες να δείξουν πολιτική ωριμότητα, αφού κανείς δεν προσφέρει άλλη εναλλακτική για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ή κάποια συμφωνία που θα είναι καλύτερη από αυτή των Πρεσπών.

Ιβανόφ: Το δημοψήφισμα απέτυχε

Ο Πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμά του πριν από λίγο, χαιρέτισε την επιλογή, όπως είπε, της μεγάλης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων της χώρας να απέχει από το χθεσινό δημοψήφισμα επί της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και εκτίμησε ότι αυτό απέτυχε.

«H πραγματικότητα είναι πως το χθεσινό δημοψήφισμα απέτυχε και αυτοί που ισχυρίζονται το αντίθετο ας μην προσπαθήσουν να παραποιήσουν την πραγματικότητα» πρόσθεσε.

«Στο χθεσινό δημοψήφισμα, ο λαός απέρριψε τη Συμφωνία των Πρεσπών και εξέφρασε τη διαφωνία του με βιαστικές και επιζήμιες αποφάσεις,που εγκρίθηκαν χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί εθνική συναίνεση. Η σιωπηρή πλειοψηφία ήταν αυτή που αποφάσισε. Το μποϊκοτάζ είναι η φωνή εκείνων που είναι υποτιμημένοι και δεν ακούγονται» ανέφερε ακόμη.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ σημείωσε ακόμη ότι η βούληση της συντριπιτικής, όπως είπε, πλειοψηφίας των ψηφοφόρων να απέχουν από το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει σεβαστή απ΄όλους και ζήτησε από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να αναλάβει τις ευθύνες της για το “αποτυχημένο δημοψήφισμα”.

Ντέμη Γεωργίου: Η οντισιόν στο Masterchef, τα λόγια της για το τι είναι ευτυχία και ο ξαφνικός χαμός της (video)

Ντέμη Γεωργίου 3

Ντέμη Γεωργίου: Η οντισιόν στο Masterchef, τα λόγια της για το τι είναι ευτυχία και ο ξαφνικός χαμός της (video)

Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου της πρώην παίκτριας του Masterchef Ντέμης Γεωργίου, μόλις…

Καιρός: Τέλος ο καύσωνας – Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας και θερμικές καταιγίδες (video)

6075581

Καιρός: Τέλος ο καύσωνας – Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας και θερμικές καταιγίδες (video)

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ο καιρός θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα από αύριο…