ΝΓ

Ναταλί Γλέζου

Στα ερείπια της Γάζας ακόμα και οι αναμνήσεις έχουν δολοφονηθεί

«Οι αναμνήσεις  έχουν δολοφονηθεί. Κανένας δεν μπορεί να σκεφτεί τίποτα άλλο  από τον τρόμο που ακόμα παραμονεύει στον ουρανό.  Κάθε πρωί  η  μόνη σκέψη στη Γάζα είναι: “είμαστε ακόμα ζωντανοί;”. Κάθε απόγευμα η μόνη σκέψη στη Γάζα είναι :“εάν θέλουν μας σκοτώσουν γιατί δεν το κάνουν τώρα ώστε να μην αναγκαζόμαστε πλέον να ζούμε με αυτόν τον εφιάλτη;»

ap21143469212443

Από τις 7 Μαΐου ξεκίνησε  ο νέος  κύκλος αιματοχυσίας  στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ, στο τέμενος Αλ  Άκσα, που αποτελεί  ένα από τα πιο ιερά  θρησκευτικά μνημεία  για τους Μουσουλμάνους,  στον οικισμό της Σέικχ  Τζάρα, με την απόφαση  αναγκαστικής έξωσης από το Ανώτατο Δικαστήριο  8  οικογενειών από τα σπίτια τους και την παράδοσή τους σε εποίκους,  ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί και άλλες 27. Ο ισραηλινός στρατός έχει  κηρύξει  τον οικισμό κλειστή στρατιωτική ζώνη .

Και στη Γάζα  η ισραηλινή επιχείρηση “Φύλακας των Τειχών” εναντίον του παλαιστινιακού λαού  προκάλεσε  μια ανείπωτη ανθρωπιστική τραγωδία, με τον αριθμό των νεκρών ολοένα να μεγαλώνει,  ενώ η καταστροφή σε υποδομές είναι  ακόμα μεγαλύτερη συγκριτικά  με  την ισραηλινή επιχείρηση “Προστατευτική Αιχμή” εναντίον του αποκλεισμένου θύλακα το 2014.

Ο βίαιος εκτοπισμός και  οι εποικισμοί πάνω στην κλεμμένη γη των Παλαιστινίων  στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη , τα πογκρόμ που είδαμε πρόσφατα εναντίον Παλαιστινίων στις μεικτές πόλεις  και η άλωση της Ιερουσαλήμ από την παρουσία των αυτοχθόνων Παλαιστινίων κατοίκων της, ισοδυναμούν με πολιτικές εθνοκάθαρσης.

Πολλά ΜΜΕ  της Μέσης Ανατολής  αναφέρθηκαν εκτεταμένα  στην εξέγερση των Παλαιστινίων σε μεικτές πόλεις, όπου συνυπάρχουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι.

Συγκεκριμένα  στην πόλη Λοντ, οι Παλαιστίνιοι  ξεσηκώθηκαν  ενάντια  στις βάναυσες  πολιτικές διακρίσεων, της   εθνοτικής «καντονοποίησης»- γκετοποίησης , όπου οι  παλαιστινιακές πόλεις  είναι περικυκλωμένες από νέους οικισμούς εποίκων φρουρούμενων από τον  ισραηλινό στρατό.

Ήδη από τις 13  Απριλίου είχε αποκλειστεί με μπάρες η περιοχή του Τεμένους της Αλ Άκσα.

Από τις 7 Μαΐου, όμως, δημιουργείται ένα εκρηκτικό σκηνικό λόγω των συνεχών επιθέσεων του ισραηλινού στρατού  στην Ιερουσαλήμ, στο Τέμενος Αλ-Άκσα, στη Δυτική Όχθη, στον οικισμό Σέικχ Τζαρά  και τέλος με την αναβολή των παλαιστινιακών εκλογών από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, πυροδοτώντας ένα νέο κύκλο αιματηρών συγκρούσεων  των αυτοχθόνων  Παλαιστινίων με τις ισραηλινές δυνάμεις καταστολής. Συνολικά 2000 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί  έως τώρα, ενώ  από χθες στον οικισμό Σέικχ Τζάρα γίνεται μάχη σώμα με σώμα μεταξύ των Παλαιστίνιων ιδιοκτητών σπιτιών   και του  ισραηλινού στρατού.

Ήδη από τέλος Απρίλη , οι ένοπλες πτέρυγες των πολιτικών κομμάτων της Παλαιστίνης,  με ανακοινώσεις τους,  ζητούσαν  να τερματιστεί  η  βία εναντίον του λαού τους στην Ιερουσαλήμ, και στην Αλ Άκσα και στον οικισμό Σέικχ  Τζάρα , προειδοποιώντας ότι θα αντιδρούσαν  δυναμικά σε περίπτωση κλιμάκωσης των ισραηλινών επιθέσεων.

Στις 10 Μαΐου, οι παλαιστινιακές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν ήδη εκδώσει τελεσίγραφο ζητώντας την αποχώρηση του στρατού από τον οικισμό Σέικχ  Τζάρα και από το τέμενος της Αλ Άκσα,  που έληγε στις 6 π.μ.  Με τη λήξη του, εκτοξεύτηκαν οι πρώτες ρουκέτες από τη Γάζα και ως αντίποινα εκείνες τις πρώτες πρωινές ώρες έπεσαν  οι φονικοί,  με απόλυτη ακρίβεια στη στόχευση,  ισραηλινοί πύραυλοι,  αφαιρώντας τη ζωή 28 Παλαιστινίων και 9 παιδιών, ενώ  από τότε αιωρούνταν η απειλή χερσαίας επέμβασης των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων στον απομονωμένο θύλακα.

Από εκείνη τη μέρα η  Γάζα, για 11 ολόκληρες  μέρες,  βυθίστηκε στο σκοτάδι με  μοναδικό φως  τους ισραηλινούς πυραύλους και τις βόμβες φωσφόρου, ενώ οι ως αντίποινα οι ρουκέτες των παλαιστινιακών στρατιωτικών δυνάμεων έφτασαν έως το Τελ Αβίβ.

Πιλότοι του Ισραήλ  σε συνέντευξη τους στο Κανάλι 12 δήλωσαν ότι ειδικά  οι βομβαρδισμοί σε πολυώροφα κτίρια ήταν η αντίδραση τους για να εκτονωθεί ο εκνευρισμός  από την αδυναμία τους  να αποκρούσουν τις ρουκέτες της Γάζας και να εξοντώσουν τους ηγέτες της και πρώτα από όλα της Χαμάς.

Πράγματι, σύμφωνα  με εκτιμήσεις δημοσιογράφων του Reuters,  οι ρουκέτες της Γάζας «τρύπησαν» τουλάχιστον  με ποσοστό 8-9% το Σιδηρούν Θόλο, το απροσπέλαστο αμυντικό υπερόπλο του Ισραήλ. O ΥΠΑΜ του Ισραήλ, Μπένυ Γκάντζ , σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα “The Times of Israel”, τόνισε ότι  άμεσος στόχος είναι η εκτέλεση του ηγετικού στελέχους της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, μέχρι την Πέμπτη, που υπεγράφη η εκεχειρία μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ,  συνολικά, τουλάχιστον 248 έχασαν τη ζωή τους μόνο στη Γάζα, μεταξύ των νεκρών είναι 75 παιδιά και  39 γυναίκες, ενώ  τουλάχιστον 1948 είναι τραυματίες και 80.000 έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους

Αντίστοιχα για  το Ισραήλ , 12 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και 1 παιδί και 1 γυναίκα, 118 τραυματίστηκαν  από τη ρίψη ρουκετών, οι 7 σοβαρά, 225  χτύπησαν πέφτοντας καθώς έτρεχαν για τα καταφύγια και 252 νοσηλεύτηκαν με σύνδρομο πανικού .

Συγκεκριμένα,  σύμφωνα με τον Ισραηλινό δημοσιογράφο Μανί Φαμπιάν   τουλάχιστον  4000 ρουκέτες  εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα, άλλες 4 «προειδοποιητικές» από τον Λίβανο,  αναδεικνύοντας πλέον μια μια νέα αναβαθμισμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα των παλαιστινιακών στρατιωτικών δυνάμεων και μια αλλαγή στην στρατιωτική ισορροπία  ισχύος  της Παλαιστίνης με το Ισραήλ,  την 4η ισχυρότερη στρατιωτική πυρηνική δύναμη στον κόσμο.

gaza

gaza

Το Ισραήλ  υιοθετεί, κάποιες φορές,  το δόγμα “roof knocking” δηλαδή της ρίψης προειδοποιητικών πυραύλων,  σε ταράτσες  για την εκκένωση κτιρίων.

Με ή χωρίς τους «δημοκρατικούς» ισραηλινούς κανόνες  ενημέρωσης αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον  Παλαιστινίων μέσω γραπτών μηνυμάτων, κλήσεων στο κινητό και μέσω  αυτών των πυραύλων ,  αυτή τη φορά στη Γάζα τα αμερικανικά F-35 και F-16 του Ισραήλ  γκρέμισαν  74 κυβερνητικά κτίρια, ενώ μεγάλες ζημιές   έχουν υποστεί ολόκληρα κτίρια , συνολικά 7030,  ολοσχερή καταστροφή  για 1050 σπίτια σε ολόκληρο τον αποκλεισμένο θύλακα , 41 σχολεία (και του ΟΗΕ), ορφανοτροφείο,  μοναστήρι,  ακόμα και το βιβλιοπωλείο του Σαμίρ Μανσούρ. Επίσης,  κατέστρεψαν κάποιες από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις  των αμυντικών  δυνάμεων της Γάζας.

Την Τετάρτη,  πύραυλοι του ισραηλινού ναυτικού έπληξαν την ακτή της Γάζας.

Το σύστημα υγείας έχει ήδη καταρρεύσει,  καθώς 70 νοσοκομεία και μονάδες υγείας έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες  ζημιές  και  συγκεκριμένα,  η κλινική πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης , Αλ –Ριμαλ,  το κεντρικό  εργαστήριο διάγνωσης και αντιμετώπισης κορονοϊού, οι μονάδες εμβολιασμού , οι μαιευτικές κλινικές ακόμα και οι υπηρεσίες  τηλεϊατρικής .

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας της Γάζας  ο γιατρός Dr. Σάλχα είναι βαριά τραυματισμένος . Οι βομβαρδισμοί αλλεπάλληλοι  όλες αυτές τις μέρες έβγαλαν  δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους στους δρόμους για να γλυτώσουν,  τρέχοντας ακόμα και ξυπόλητοι πάνω  στους τρυπημένους από πυραύλους δρόμους  και  ανάμεσα στα χαλάσματα.

Η Γάζα βουτηγμένη στο αίμα, στο χάος και την απόγνωση.

Στη φωτογραφία, τα παιδιά μοιράζονται τα παπούτσια της νεκρής  μητέρας τους και κουβαλάνε την τσάντα της, ενώ το αγόρι προσέχει  την αδελφή του κρατώντας της το χέρι…

gaza

Το Ισραήλ, συνολικά,  βομβάρδισε 550 ειδησεογραφικά πρακτορεία και επιχειρήσεις , όπως και  τον ουρανοξύστη  Αλ Τζαλά  που στεγάζονταν όλα τα διεθνή ΜΜΕ, μεταξύ αυτών το  Al Jazeera  και το Associated Press (AP),  σε μια προσπάθεια να αποσιωπηθεί η πραγματική οδυνηρή εικόνα των φονικών ισραηλινών βομβαρδισμών, ακόμα και με βόμβες φωσφόρου, εναντίον της γκρεμισμένης, πλέον, Γάζας .

Οι δημοσιογράφοι  των ξένων πρακτορείων ζήτησαν επιπλέον 10 λεπτά, πέρα από τη μία ώρα που τους είχε δοθεί,  για να διασώσουν τον εξοπλισμό τους, κάμερες, λάπτοπ  κ.λ.π, όμως ο Ισραηλινός αξιωματούχος ήταν ανένδοτος. Στο τέλος,  ο ιδιοκτήτης του κτιρίου μετά και από τις προσωπικές του εκκλήσεις  στο τηλ, οι οποίες  ούτε και αυτές  εισακούστηκαν , του είπε : «Κατέστρεψες τη δουλειά μιας ολόκληρης ζωής, τις αναμνήσεις, την ίδια τη ζωή μας. Κλείνω, κάνε ότι θέλεις. Υπάρχει θεός».

Ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι η επιδρομή ήταν απολύτως νόμιμη και ότι  θα προσκομίσει τις  αποδείξεις χρησιμοποίησης του κτιρίου από τη Χαμάς στις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες, εντός 48 ωρών. Ο ίδιος ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίκεν, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα  αποδεικτικό στοιχείο  που να επιβεβαιώνει  τους ισραηλινούς ισχυρισμούς.  Ο διευθυντής του AP, Γκάρυ Προύιτ,  ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας από έγκυρους, ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες  για τον βομβαρδισμό και ήδη από τον ιδιοκτήτη έγινε προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη διερεύνησή του ως  έγκλημα πολέμου.

Οι ισραηλινοί πύραυλοι, επίσης, σκότωσαν τον Παλαιστίνιο δημοσιογράφο Γιουσέφ Αμπου Χουσείν μέσα στο σπίτι του.

Η σφοδρότητα της σύγκρουσης προκάλεσε  παγκόσμιες κινητοποιήσεις εκατομμύριων πολιτών σε ολόκληρη τη γη,  για να τερματιστεί ο βομβαρδισμός στη Γάζα, ενώ επικίνδυνα και άκρως ανησυχητικά φαινόμενα αντισημιτισμού που άρχισαν να συμβαίνουν, καταδικάζονται πρώτα από όλα από τους ίδιους τους Παλαιστίνιους και ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Τις προηγούμενες μέρες στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός υπήρξαν εργώδεις προσπάθειες  διαμεσολάβησης  από αξιωματούχους του ΟΗΕ , του Πάπα, του προέδρου της Αιγύπτου,  Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, της Ε.Ε και της Σαουδικής Αραβίας,  όπως και άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής στην ασύμμετρη ένοπλη σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Γάζας  .

Ο Τζο Μπαίντεν , δέχθηκε έντονες πιέσεις από ομάδα προοδευτικών Γερουσιαστών του κόμματος του για να υπάρξει μια  πιο σκληρή στάση απέναντι στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα η Αλεξάντρια  Ο.Καρτέζ,  ο Μάρκ Ποκαν,  η  Ρασίμπα Ταιμπ παλαιστινιακής καταγωγής  αλλά και ο Μπέρνι Σάντερς  θα καταθέσουν πρόταση νόμου που θα μπλοκάρει την πώληση πυραύλων JDAMs αξίας 735 εκ. $ στο Ισραήλ.

Ο Μπέρνι Σάντερς την Πέμπτη από το βήμα της  αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων,  μεταξύ άλλων, είπε:

Δεδομένου ότι  κάθε ζωή  Παλαιστίνιου μετρά  και δεδομένου ότι κάθε ζωή Ισραηλινού μετρά, ζητώ την άμεση εκεχειρία … Η απώλεια ζωής 12 αθώων Ισραηλινών  αποτελεί πραγματικά μια τραγωδία . Αλλά  τι θα λέγαμε τότε για την απώλεια 227 Παλαιστινίων , όπου ανάμεσα στους νεκρούς είναι  65 παιδιά και 38 γυναίκες ; Αυτό δεν είναι μια τραγωδία;… Νομίζω ότι θα έπρεπε να θρηνούμε για την απώλεια ζωής  Ισραηλινών πολιτών αλλά επίσης θα πρέπει να θρηνούμε και για τους Παλαιστίνιους. Δεν ξέρω βέβαια αν κάποιοι νομίζουν ότι οι ζωές των Παλαιστινίων δεν μετράνε.

Ένας ακαδημαϊκός ψυχίατρος  από το Πανεπιστήμιο του  Σαν Φραντσίσκο από την Καλιφόρνια με ειδίκευση  στις ψυχολογικές  επιδράσεις  των ένοπλων συγκρούσεων στα παιδιά αναφέρει : «τα παιδιά της Γάζας σε ότι εκτίθενται  συχνά  υπερβαίνει κάθε τι , κάθε τι που συμβαίνει  οπουδήποτε αλλού στον κόσμο στο οποίο εκτίθενται  άλλα παιδιά.

Βασικά δεν υπάρχει κανένα μέρος για να προστατευτούν.  Δεν μπορούν να δραπετεύσουν. Όταν  οι άνθρωποι ζουν σε ένα περιβάλλον συνεχούς, έντονης πίεσης  χωρίς καμία ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, δεν μπορείς να εκπλήσσεσαι  όταν η βία εκρήγνυται…

Πιστεύω ότι πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι με εκείνους τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς που μάχονται για να οικοδομήσουν ένα μέλλον ισότητας και ειρηνικής συνύπαρξης». Βέβαια και ο Μ. Σάντερς καταδίκασε τις «ρουκέτες της Χαμάς».

Αυτές οι ρουκέτες μαζί με τις  πέτρες και τις  σφεντόνες είναι τα όπλα του παλαιστινιακού λαού που βιώνει την ισραηλινή κατοχή και την εκδίωξη από τη γη του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε άμεσα την διακοπή των εχθροπραξιών  από τον Μπ. Νετανιάχου με  στόχο την υπογραφή, άμεσα, εκεχειρίας. Σύμφωνα με  δημοσίευμα της  Washington Post «το μήνυμα του Λευκού Οίκου ήταν ξεκάθαρο: Εάν ο Νετανιάχου συνεχίσει τη σύγκρουση, τότε ρισκάρει να χάσει τη σημαντική υποστήριξη της Ουάσινγκτον».

Ο ρόλος της Αιγύπτου ήταν  καταλυτικός στην (προσωρινή 😉 κατάπαυση του πυρός.. Πέρα από την πολύτιμη διπλωματική της συμβολή, καταρχήν, άμεσα ανακοίνωσε τη συνδρομή της με 500 εκ στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Γάζας  και ήδη ένα  τεράστιο κονβόι από  αιγυπτιακά κοντέινερ μπήκε στη Γάζα  με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.  Εξάλλου η Αίγυπτος είναι  πραγματικά  μια χώρα των πράξεων και  όχι της διατύπωσης «φραστικών πυροτεχνημάτων» όπως η Τουρκία, η οποία έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου  «την προάσπιση των Παλαιστινίων και όλων των κατατρεγμένων»  στον μουσουλμανικό κόσμο, όπως δηλώνουν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Με τη συνδρομή του Αιγύπτιου προέδρου και μετά την έκτακτη  συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας  του Ισραήλ, την Πέμπτη,  αποφασίστηκε η εκεχειρία  η οποία ξεκίνησε στις 2 μ.μ.

Ταυτόχρονα, ο Τζον Μπάιντεν  ανακοίνωσε άμεσα την ετοιμότητα του να συμβάλλει στην ανασύσταση του συστήματος  πυραυλικής αεράμυνας, Σιδηρούν Θόλος,  του Ισραήλ, ενώ εμφατικά τόνισε ότι στηρίζει το δικαίωμα  αυτοάμυνας του Ισραήλ από τις επιθέσεις ρουκετών από τη Χαμάς και από τις άλλες  παλαιστινιακές στρατιωτικές  δυνάμεις  .

Η Χαμάς δήλωσε ότι αποδέχεται την εκεχειρία και ότι θα παρακολουθεί  αδιάκοπα την τήρηση της  και  ανακοίνωσε ότι οι παλαιστινιακές στρατιωτικές δυνάμεις  είχαν ήδη ετοιμαστεί  να πραγματοποιήσουν  επίθεση που θα κάλυπτε σημαντικές εκτάσεις  του  Ισραήλ.

Οι δηλώσεις  Ισραηλινών πολιτικών αποδεικνύουν την αδιαλλαξία της κατοχικής δύναμης :  «η εκεχειρία είναι άλλη μια αποτυχία του Νετανιάχου, συνιστά παράδοση στην τρομοκρατία, αποτελεί μια επαίσχυντη πράξη και το τίμημα της θα το πληρώσουμε στο μέλλον».

Μέχρι  την έναρξη της εκεχειρίας , συνέχιζαν αδιάκοπα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην κεντρική Γάζα.

Ο ΥΠΕΞ του Πακιστάν , Σαχ Μαχμούντ Κυρεσί, τόνισε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι απαιτείται η ανάπτυξη  μιας στρατιωτικής μονάδας διεθνούς προστασίας για την προστασία των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, σύμφωνα και με το ψήφισμα ES-10/20 της Γενικής Συνέλευσης  και την απόφαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας το 2018.

Η Ρωσία πρότεινε  την άμεση ενεργοποίηση του Κουαρτέτου για το Μεσανατολικό με στόχο την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης. Ειδικότερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ , Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε, αφού καταδίκασε τις επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές  και από τις δύο πλευρές, τόνισε ότι «απαιτείται  άμεσα ο τερματισμός της βίας και η εκκίνηση άμεσων διαπραγματεύσεων  ώστε να καταστεί πιθανό να συμφωνηθεί  η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, το οποίο σύμφωνα και με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ θα συνυπάρχει  ειρηνικά με το Ισραήλ και τις άλλες χώρες της περιοχής».

Την Πέμπτη ο Γ.Γ του ΟΗΕ, Α.Γκουτέρες, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για την 11ημερη σφαγή, δήλωσε: «Αν υπάρχει κόλαση στη γη, είναι οι ζωές των παιδιών στη Γάζα σήμερα».

Ο παλαιστινιακός λαός  ξεχύθηκε στους δρόμους της Ιερουσαλήμ, της Γάζας, της Δυτικής Όχθης αλλά και στο Λίβανο και πανηγύρισε  για τον τερματισμό του πολέμου όπως και ο αιγυπτιακός λαός.

Η «Ιντιφάντα των ρουκετών» προσωρινά έχει τερματιστεί.

Η  τήρηση της εκεχειρίας  ακολούθως πρέπει να αναζητήσει και να εδραιώσει εκείνες τις πολιτικές συνθήκες  για τη σύσταση ενός αυτόνομου, ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει αρμονικά με το τωρινό κράτος του Ισραήλ.

Και όμως οι νέες επιθέσεις στο Τέμενος  Αλ Άκσα την Παρασκευή από τον ισραηλινό στρατό εναντίον των προσκυνητών  και στον οικισμό Σέικχ  Τζάρα, συντηρούν την αγανάκτηση και την οργή των γηγενών κατοίκων .

O εκπρόσωπος του Μαχμούντ Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρουντένεχ, προειδοποίησε ότι οι συνεχείς προκλήσεις του ισραηλινού στρατού εναντίον Παλαιστινίων, στη Δυτική Όχθη τανκς έχουν αποκλείσει τις εισόδους σε οικισμούς, θα σημάνει την επανεκκίνηση της πολεμικής σύγκρουσης.

Η 22χρονη Χανέεν γράφει σε ανοιχτή επιστολή της προς τον Αμερικανό  πρόεδρο:

Οι αναμνήσεις  έχουν δολοφονηθεί. Κανένας δεν μπορεί να σκεφτεί τίποτα άλλο  από τον τρόμο που ακόμα παραμονεύει στον ουρανό.  Κάθε πρωί  η  μόνη σκέψη στη Γάζα είναι: “είμαστε ακόμα ζωντανοί;”. Κάθε απόγευμα η μόνη σκέψη στη Γάζα είναι :“εάν θέλουν μας σκοτώσουν γιατί δεν το κάνουν τώρα ώστε να μην αναγκαζόμαστε πλέον να ζούμε με αυτόν τον εφιάλτη;”.

Ο υπουργός Άμυνας του Μπ. Νετανιάχου , Μπένυ Γκάντζ , καλεί τη διεθνή κοινότητα να συμβάλλει στην ανοικοδόμηση της Γάζας.

Άραγε θα πάρει μέρος και το Ισραήλ;

Μετά από εργώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις  της διεθνούς κοινότητας και με  την διαμεσολάβηση της Αιγύπτου  την Πέμπτη υπεγράφη η εκεχειρία, η οποία ξεκίνησε στις 2 μ.μ.

Ο Τζον Μπάιντεν , δεχόμενος έντονες πιέσεις από ομάδα προοδευτικών Γερουσιαστών του κόμματος του για να υπάρξει μια  πιο σκληρή στάση απέναντι στο Ισραήλ, ζήτησε άμεσα τον τερματισμό  των εχθροπραξιών  με στόχο την υπογραφή  εκεχειρίας . Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την ετοιμότητα του να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση του συστήματος  πυραυλικής αεράμυνας,  ενώ εμφατικά τόνισε ότι στηρίζει  το δικαίωμα  αυτοάμυνας του Ισραήλ.

Η Χαμάς δήλωσε ότι αποδέχεται  την εκεχειρία και ότι θα παρακολουθεί  αδιάκοπα την τήρηση της ενώ οι εθνικιστές Ισραηλινοί  πολιτικοί τόνιζαν ότι :  «η εκεχειρία είναι άλλη μια αποτυχία του Νετανιάχου, συνιστά παράδοση στην τρομοκρατία, αποτελεί μια επαίσχυντη πράξη και το τίμημα της θα το πληρώσουμε στο μέλλον».

Την Πέμπτη ο Γ.Γ του ΟΗΕ, Α.Γκουτέρες, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για την 11ημερη σφαγή, δήλωσε: «Αν υπάρχει κόλαση στη γη, είναι οι ζωές των παιδιών στη Γάζα σήμερα».

Η «Ιντιφάντα των ρουκετών»,  της Παλαιστίνης προσωρινά, έχει τερματιστεί.

Πηγή: KontraNews 

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…