Newsroom

Newsroom

Σπάνιες φωτογραφίες από τα νεανικά χρόνια του Έρνεστ Χέμινγουεϊ

Nancy W. Sindelar "Influencing Hemingway: The People and Places That Shaped His Life and Work"

hemingway

Με αφορμή το βιβλίο της Nancy W. Sindelar “Influencing Hemingway: The People and Places That Shaped His Life and Work” και μερικές σπάνιες φωτογραφίες από τα νεανικά του χρόνια που πέσανε στην αντίληψη μας, ας θυμηθούμε μερικά από τα στοιχεία που διαμόρφωσαν την προσωπικότητα αυτού του μεγάλου συγγραφέα. 

H επιτυχία του Έρνεστ Χέμινγουεϊ ως συγγραφέα είναι άρρηκτα δεμένη με τις οικογενειακές του μνήμες και αναφορές. Μεγαλωμένος σε ένα ιδιαίτερα αυστηρό περιβάλλον, με τον πατέρα του να τον ωθεί διαρκώς στο διάβασμα, την έρευνα και τη μελέτη, είχε γνωρίσει από πολύ μικρή ηλικία τις απαγορεύσεις σε σχέση με τα παιχνίδια, τον χορό, τα χαρτιά και κάθε είδους “ανάλαφρες” δραστηριότητες. Ο Χέμιγουεϊ υπήρξε πάντοτε ένας απόλυτα πειθαρχημένος συγγραφέας, ο οποίος έγραφε έξι ή και περισσότερες ώρες συστηματικά κάθε πρωί. Το Όουκ Παρκ, στο οποίο μεγάλωσε, αποτελούσε μία συντηρητική πόλη, την οποία ο ίδιος αποκάλεσε αργότερα ως πόλη με “ανοιχτές αυλές και στενά μυαλά”, ενώ ανατράφηκε σύμφωνα με την παράδοση, σε ένα έντονα θρησκευτικό περιβάλλον.

Ως έφηβος, ο Έρνεστ Χέμιγουεϊ ήταν φανατικός αναγνώστης βιβλίων, “εκδότης” σχολικής εφημερίδας και συντάκτης λογοτεχνικού περιοδικού. Οι συγγραφικές του προσπάθειες είχαν ενθαρυνθεί από τον καθηγητή του Fannie Biggs, ο οποίος είχε μετατρέψει τη σχολική αίθουσα σε κανονικό εργαστήρι δημοσιογραφίας με συντάκτες, βάρδιες, ειδήσεις για πολιτική  και διαφήμιση. Ο πολυτάλαντος Έρνεστ Χέμιγουεϊ έπαιζε ακόμα τσέλο στην ορχήστρα του σχολείου και συμμετείχε σε σχολικές παραστάσεις.

Η μεγάλη του αγάπη ήταν το ψάρεμα και δεν έχανε ευκαιρία να επιδίδεται στην αγαπημένη του ασχολία, στο βόρειο Μίσιγκαν όπου περνούσε τα νεανικά του καλοκαίρια. Ο πατέρας του του είχε εμφυσήσει το ενδιαφέρον για τα ψάρια, την ύπαιθρο και την περιπέτεια. Η μητέρα του σε αντίθεση με τις γυναίκες της εποχής της, απολάμβανε το ψάρεμα και ασχολιόταν συστηματικά με τη σκοποβολή. 

Μία από τις βασικές θεματικές που συναντάει κανείς σε όλα τα βιβλία του, είναι ο πόλεμος. Η γοητεία του για τον πόλεμο, προέρχεται από την επιρροή των παππούδων του, που θεωρούσαν ότι η συμμετοχή σε αυτόν χαρίζει στους άνδρες δόξα και γενναιότητα. Και οι δύο παππούδες του ήταν βετεράνοι του Εμφυλίου πολέμου και φυλούσαν με ευλάβεια τα παράσημα τους. 

Ο Χέμιγουεϊ έγινε εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του Ά Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ στη συνέχεια ήταν πολεμικός ανταποκριτής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Ισπανικό Εμφύλιο. 

Παρά την κριτική που έχει και ο ίδιος ασκήσει στα αυστηρά οικογενειακά ήθη με τα οποία ανατράφηκε, η αγάπη του για τη θάλασσα και τη φύση, αλλά και η πειθαρχία με την οποία έμαθε να γράφει και να μελετά, καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τη συγγραφική του επιτυχία. Θυμάστε το αριστούργημα του “Ο Γέρος και η Θάλασσα”; Τα κύματα και τα μυστικά της θάλασσας, που του ψιθύριζαν από μικρή ηλικία οι γονείς του,  αποτέλεσαν την πιο ζωντανή πηγή έμπνευσης για το τολμηρό έργο του. 

Ο Έρνεστ Χέμιγουεϊ σε ηλικία έξι μηνών με την μεγαλύτερη αδελφή του. 

χεμινγουει

 

Η οικογένεια του Χέμιγουεϊ έτρεφε μεγάλη αγάπη για το ψάρεμα. 

χέμινγουει

 

Η οικογένεια του Χέμινγουεϊ για διακοπές στο Μίσιγκαν το 1917. 

χεμινγουει

 

Ο παππούς του Έρνεστ Χέμιγουεϊ με το παράσημο από τον Αμερικανικό Εμφύλιο. 

χέμινγουει

 

Με τη σχολική ποδοσφαιρική ομάδα

χέμινγουει

 

Παίζοντας θέατρο στο σχολείο. 

χεμινγουει

 

Στην Ιταλία ως εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού. 

χεμινγουει