Newsroom

Newsroom

Σουηδία, Δανία και Νορβηγία καταγγέλλουν ότι οι πρεσβείες των ΗΠΑ παρακολουθούσαν πολίτες

Και η Σουηδία, μετά τη Νορβηγία και τη Δανία ανακάλυψαν ότι στη χώρα τους λειτουργούσε μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης του πληθυσμού…

Και η Σουηδία, μετά τη Νορβηγία και τη Δανία ανακάλυψαν ότι στη χώρα τους λειτουργούσε μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης του πληθυσμού αμερικανικής προέλευσης.
Οι χώρες που κατήγγειλαν πρόσφατα τα σχέδια παρακολούθησης που λειτουργούσαν με έδρα τις αμερικανικές πρεσβείες αναφέρουν ότι αντιλαμβάνονται την ανάγκη ασφαλείας αλλά η μυστικότητα με την οποία έδρασαν οι ΗΠΑ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις κυβερνήσεις.

«Μετά από επαφές μεταξύ της πρεσβείας των ΗΠΑ και της σουηδικής ασφάλειας και αστυνομίας επιβεβαιώθηκε ότι η αμερικανική πρεσβεία πήρε μέτρα παρακολούθησης πολιτών παρεμφερή με αυτά που προσφάτως αποκαλύφθηκε ότι υφίσταντο και στη Νορβηγία», ανακοινώθηκε από την Σουηδή υπουργό Δικαιοσύνης Μπεατρίς Ασκ.

Από την πλευρά του και ο Δανός υπουργός Δικαιοσύνης Λαρς Μπάρφοεντ διαβεβαίωσε ότι δεν είχε γνώση «καμίας παράνομης δραστηριότητας» από την πλευρά της αμερικανικής πρεσβείας στο έδαφος της Δανίας, αλλά διευκρίνισε πως εάν υφίσταντο τέτοιου είδους παρακολουθήσεις, αυτό είναι κάτι που πρέπει να ερευνηθεί και ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα διεξαχθεί μια κεκλεισμένων των θυρών κοινοβουλευτική συζήτηση επί του θέματος.

Την περασμένη Τετάρτη, τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Όσλο παρακολουθούσε πολίτες από το 2000 και «φακέλωνε» πολλούς εξ αυτών καθώς και όσα άτομα μετείχαν σε πολιτικές διαδηλώσεις.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Οσλο, Τίμοθι Μουρ επιβεβαίωσε την ύπαρξη και λειτουργία μονάδας παρακολούθησης και είπε χαρακτηριστικά: «η μονάδα παρακολούθησης της πρεσβείας δεν στόχευε τη φιλοξενούσα χώρα και του κατοίκους της και ότι στόχος της παρακολούθησης ήταν να αποκαλυφθούν ύποπτες δραστηριότητες εκτός πρεσβείας». Η νορβηγικές αρχές δήλωσαν δυσαρεστημένες από το γεγονός ότι η αμερικανική πρεσβεία δεν είχε ενημερώσει κανέναν για την λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας.

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

astynomia skai

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

Επίθεση σε τρεις 18χρονους έκαναν άτομα με κουκούλες στο Αγρίνιο

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…