Σοβαρά ερωτηματικά για την ζημιά στο αντιτορπιλικό «ΒΕΛΟΣ»

Προμελετημένο έγκλημα ο αφανισμός του αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ» που – επί μισό αιώνα – αποτελεί σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.

velos WhatsApp Image 2023 11 18 at 22.51.19

Το ιστορικό αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού προσέκρουε στο κρηπίδωμα της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρή ζημιά στην πρύμνη του

Σοβαρότατες ζημιές προκλήθηκαν στο ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» που είναι αραγμένο στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και λειτουργεί ως πλωτό μουσείο, εξαιτίας της θαλασσοταραχής και των ισχυρότατων ανέμων.

Το πλοίο – σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα και του «Κινήματος του Ναυτικού» στη Θεσσαλονίκη απέκτησε ρήγμα στην πρύμνη. Στο σημείο έσπευσε το ρυμουλκό σκάφος του λιμενικού, με σκοπό να το σταθεροποιήσει, αλλά το πλοίο είχε ήδη υποστεί σημαντικές καταστροφές.

Προμελετημένο έγκλημα

Όπως καταγγέλουν επωνύμως μέλη του ιστορικού πληρώματος που συμμετείχαν στην ανταρσία του ’73 υπό τον κυβερνήτη Νίκο Παππά, «εξωθεσμικοί» παράγοντες δεν ήθελαν την ύπαρξη του «ΒΕΛΟΣ» και γι’ αυτό φρόντισαν να το διώξουν από το ναυτικό μουσείο του Φλοίσβου και να το στείλουν στη Θεσσαλονίκη εκτεθειμένο στον Βαρδάρη.

Οι αντιστασιακοί του «ΒΕΛΟΣ» κάνουν λόγο και για αναζήτηση ποινικών ευθυνών σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι είναι ανήκεστος η βλάβη που έχει προκληθεί στο ιστορικό πλοίο. Ενδεικτική του ύφους είναι η ανοιχτή επιστολή του Κωστή Γκορτζή προς τον αρχηγό ΓΕΝ: «Δεν θέλετε να υπάρχει; Θέλετε, αλλά δεν θέλετε να δυσαρεστήσετε κάποιους εξωθεσμικούς που δεν θέλουν να υπάρχει; Ό,τι και εάν θέλετε ή δεν θέλετε μετά από μύριες προειδοποιήσεις , ενημερώσεις, επερωτήσεις στη Βουλή, η ευθύνη ακόμη και ποινική, σε πιθανή ανήκεστη βλάβη του πλοίου είναι δική σας».

gkortzis 461x1024 1

Σε μία από τις τελευταίες ερωτήσεις που είχαν κατατεθεί, το περασμένο καλοκαίρι, από τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμιζόταν ότι το «ΒΕΛΟΣ» απειλείται με βύθιση και το ερώτημα παραμένει: Ποιοι επιθυμούν να σβήσουν δια παντός αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας μας;

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ούτε λίγο, ούτε πολύ διχαστικό το ΕΑΜ, αυτές τις ημέρες ξαναζήσαμε μέσα από τη σαπίλα που υπάρχει σε «γωνιές» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την προσπάθεια απαξίωσης του Πολυτεχνείου και τώρα το ΒΕΛΟΣ, το πλήρωμα του οποίου δεν αποτελείτο από «επικίνδυνους κομμουνιστές» ως γνωστόν. Πατριώτες, Δημοκράτες το αποτελούσαν και αυτό ακριβώς είναι που ενοχλεί. Γι΄ αυτό και η απόλυτη αδιαφορία για την τύχη του ιστορικού αντιτορπιλικό

(Με πληροφορίες από ieidiseis-militaire)

Συνελήφθη ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ μετά από καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις

Ντεπαρντιέ

Συνελήφθη ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ μετά από καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις

Υπό αστυνομική κράτηση βρίσκεται από το πρωί ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ που βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες…