Newsroom

Newsroom

Σουδάν: Βίντεο-ντοκουμέντο με εγκλωβισμένους Έλληνες – Τουλάχιστον 56 οι νεκροί από τις συγκρούσεις

Ο εμφύλιος πόλεμος στην αφρικανική χώρα είναι προ των πυλών και η ανησυχία για τους άμαχους (ανάμεσά τους και αρκετοί Έλληνες) που έχουν εγκλωβιστεί στα πεδία των μαχών, κορυφώνεται.

AP23105442273557

Ο φόβος έχει κυριαρχήσει παντού στο Σουδάν και μια Ελληνίδα περιγράφει με κομμένη την ανάσα τα όσα συμβαίνουν λίγα μέτρα δίπλα της, την ώρα που βρίσκεται εν μέσω των αντιμαχόμενων πλευρών.

Η ίδια μίλησε τόσο στον Alpha όσο και στο Star και κάνει έκκληση για βοήθεια, ενώ η φωνή της «πνίγεται» από τις εκρήξεις και τους πυροβολισμούς. «Η κατάσταση είναι τραγική, ακούγονται συνέχεια φωνές έξω. Από το Μεγάλο Σάββατο στις 9.30 είμαστε κλεισμένοι στην Μητρόπολη. Έχουμε μόνο φόβο».

«Προσευχόμαστε να περάσουμε αυτή την κατάσταση, διότι μπορεί να πεθάνουμε ανά πάσα στιγμή. Χτυπάνε και την πόρτα της Μητρόπολης. Αν ανοίξουμε την πόρτα ο κίνδυνος είναι… Γιατί η πόρτα οδηγεί στο σπίτι αυτών των δύο Ελλήνων που τραυματιστεί», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Αυτή η πόρτα οδηγεί έξω, αλλά εκεί είναι ο στρατός. Η κατάσταση είναι χάλια. Πρέπει να φύγω από το παράθυρο, αλλά δεν είναι ασφαλές», αναφέρει η Αλεξάνδρα Καλημέρη, δείχνοντας τα πλάνα μέσα από την Μητρόπολη.

Ο αριθμός των νεκρών στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Σουδάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) έφτασε τους 56, ενώ οι τραυματίες είναι 595, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Κυριακή η κεντρική επιτροπή των σουδανών γιατρών, μεταδίδει το Anadolu.

Η επιτροπή κάλεσε τις RSF και τις ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να επιτρέψουν την απομάκρυνση των τραυματιών, ειδικά μεταξύ αμάχων, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, καθώς και των νεφροπαθών.

«Καλούμε όλες τις δυνάμεις να ανοίξουν ασφαλείς διόδους εξόδου για ασθενείς που κρατούνται σε κέντρο αιμοκάθαρσης κοντά στη στρατιωτική διοίκηση στο Χαρτούμ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…