Newsroom

Newsroom

Σουδάν: Τουλάχιστον 185 νεκροί και 1.800 τραυματίες από τις μάχες

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός απευθύνει ο Λευκός Οίκος

soudan 0

Περισσότεροι από 185 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.800 άμαχοι και μαχητές τραυματίστηκαν τις τρεις τελευταίες ημέρες, στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων των δύο αντίπαλων στρατηγών που διεκδικούν την εξουσία στο Σουδάν, ανέφερε απόψε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα αυτή, Φόλκερ Πέρτες.

«Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε προς τα πού γέρνουν οι ισορροπίες», είπε ο Πέρτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη μέσω βιντεοσύνδεσης.

Νωρίτερα είχε μιλήσει, κεκλεισμένων των θυρών, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν δίνουν την εντύπωση ότι επιθυμούν μια ειρηνευτική μεσολάβηση αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο επικφαλής της UNITAMS, τονίζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να συνεχιστούν οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν.

Λίγο νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, διευκρινίζοντας ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε επαφή με τους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας.

«Λυπούμαστε για την κλιμάκωση της βίας στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν. Ζητάμε την άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης», είπε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Αγωνία για τους Έλληνες εγκλωβισμένους

Παράλληλα, κορυφώνεται η αγωνία για τον έλληνα τραυματία που χτυπήθηκε από ρουκέτα στο Χαρτούμ του Σουδάν αλλά και τους 15 εγκλωβισμένους Έλληνες  που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ελληνόρθοδοξη Μητρόπολη, τη στιγμή που τουλάχιστον 97 άμαχοι σκοτώθηκαν και 365 άλλοι τραυματίστηκαν από τότε που ξέσπασαν εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών, όπως ανέφερε η ένωση Σουδανών γιατρών σε ανακοίνωση της.

Ειδικότερα, πως φαίνεται από φωτογραφία που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Open, ο έλληνας τραυματίας βρίσκεται στο νοσοκομείο και τα πόδια του είναι δεμένα με γάζες για να σταματήσει η αιμορραγία.

Σημειώνεται, ότι στο νοσοκομείο υπάρχει πρόβλημα με τους γιατρούς, καθώς οι τραυματίες είναι πολλοί, αλλά αρκετοί είναι οι γιατροί που δεν μπορούν να φτάσουν στο νοσοκομείο εξαιτίας των εχθροπραξιών.

Στο μεταξύ, ένα βίντεο ντοκουμέντο μέσα από την ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαρτούμ είδε το φως της δημοσιότητας.

Μέσα από το μισόκλειστο παράθυρο φαίνονται οι εχθροπραξίες ενώ ακούγονται συνεχώς πυροβολισμοί και εκρήξεις. Μέσα από την εκκλησία, η κυρία Αλεξάνδρα Καλημέρη περιέγραψε, στον ΣΚΑΙ, χαμηλόφωνα την δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν.

«Περνάμε πολύ δύσκολα, οι πυροβολισμοί απέξω δεν σταματάνε, δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Ο θυρωρός της ελληνικής κοινότητας ήρθε και μας παρακάλεσε να μην βγούμε έξω γιατί υπάρχουν σκοτωμένοι άνθρωποι και συνεχώς πέφτουν πυροβολισμοί. Έχουμε μαζί μας τρία μικρά παιδάκια. Λίγα τρόφιμα, που ίσως αύριο τελειώσουν. Όλο το Σουδάν δεν έχει ρεύμα» περιέγραψε στην τηλεοπτική κάμερα η κυρία Καλημέρη.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…