Σουδάν: Μαζική απομάκρυνση ξένων πολιτών – Χτυπήθηκε το γαλλικό κονβόι

Ελληνικά αεροσκάφη απογειώθηκαν για την Αίγυπτο, λίγο μετά τις 16:30, ένα C-130 και ένα C-27, μεταφέροντας και στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων για την ενίσχυση της προσπάθειας απεγκλωβισμού των πολιτών ξένων χωρών.

soudan

Σύμφωνα με πληροφορίες το γαλλικό κονβόι που εγκαταλείπει το Σουδάν χτυπήθηκε και μάλιστα υπήρξε και ένας Γάλλος στρατιωτικός τραυματίας. Το κονβόι το συνοδεύουν στελέχη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων με προορισμό την πρεσβεία της Γαλλίας στο Χαρτούμ και ύστερα εκτός Σουδάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, το οποίο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι εκκενώνει διπλωματικό προσωπικό και πολίτες, δεν σχολίασε.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν τραυματισμένο Γάλλο στρατιωτικό, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για ύπαρξη και τραυματισμό Έλληνα ή Γάλλου πολίτη. Να υπενθυμίσουμε πως οι Έλληνες και οι Κύπριοι που αναμένεται να εγκαταλείψουν το Σουδάν είναι 120 άτομα.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές, ο στρατός και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), αλληλοκατηγορούνται ότι επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή, την οποία στελέχη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων συνόδευαν με προορισμό την πρεσβεία της Γαλλίας στο Χαρτούμ, και απώτερο στόχο την μετακίνηση τους εκτός του Σουδάν.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, με θέμα την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν και τον απεγκλωβισμό τους από αυτήν την αφρικανική χώρα. Επίσης, το ζήτημα εξετάστηκε και σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν κ. Σάββας, νωρίτερα, μαζί με 4 άλλους Σουδανούς, αποπειράθηκαν να εξέθουν από τη Μητρόπολη στο Χαρτούμ όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι, ωστόσο δέχτηκαν καταιγισμό πυρών και επέστρεψαν στο κτήριο. Ο σκοπός τους ήταν να μεταβούν στη γαλλική πρεσβεία.

 

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…