Newsroom

Newsroom

Σοκάρει το ακροδεξιό αμόκ

Σοκ και δέος στην κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η εκτός ορίων κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας, καθώς η…

Σοκ και δέος στην κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η εκτός ορίων κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας, καθώς η πρωτοφανής ρατσιστική βία, σε συνδυασμό με την άνευ προηγουμένου αστυνομική αυθαιρεσία, πυροδοτούν καταστάσεις μέχρι σήμερα άγνωστες στους πολίτες.
Η αφορμή για να μετατραπεί το απόγευμα της Πέμπτης, η περιοχή της πλατείας Βικτωρίας σε πεδίο ξενόφοβης μανίας και ρατσιστικού μίσους, ήταν το τρισάγιο που πραγματοποιήθηκε χθες για την μνήμη του 44χρονου Μανώλη Καντάρη.
Η στυγερή δολοφονία του ανυποψίαστου άνδρα που επρόκειτο να μεταφέρει στο μαιευτήριο την ετοιμόγεννη σύζυγό του, έδωσε την αφορμή σε ομάδες ακροδεξιών να εξαπολύσουν άγριες επιθέσεις κατά μεταναστών στις γειτονιές της Αθήνας, την ίδια ώρα που ο διαδηλωτής που τραυματίστηκε βαρύτατα από τον άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη από τα ΜΑΤ, συνεχίζει να νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου της Νίκαιας. Την Παρασκευή, εκδόθηκε νέα ιατρική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι έχουν αποφευχθεί οι επικίνδυνες περιπλοκές.

Η οδός Γ΄ Σεπτεμβρίου, εκεί που δολοφονήθηκε ο Μανώλης Καντάρης, μετατράπηκε σε πεδίο ακραίας πόλωσης, ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Εκατοντάδες κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή της πλατείας Βικτωρίας και από διάφορες συνοικίες της Αθήνας, έφτασαν το απόγευμα στη συμβολή των οδών Γ΄ Σεπτεμβρίου και Ηπείρου, για να τελέσουν τρισάγιο στη μνήμη του άτυχου άνδρα.

Η ανησυχία ότι η τελετή θα μετατραπεί σε εκδήλωση επίδειξης ακροδεξιάς δύναμης επιβεβαιώθηκε.

Πογκρόμ κατά μεταναστών


Επί ώρα, οι δρόμοι του κέντρου έγιναν θέατρο ρατσιστικού μίσους, με τους ακροδεξιούς να καταδιώκουν μετανάστες, οι οποίοι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να ξεφύγουν από τους διώκτες τους.

Λίγη ώρα μετά το τρισάγιο και αφού το πλήθος έψαλε αρκετές φορές τον Εθνικό Υμνο, άρχισε χωρίς δεύτερη σκέψη να επαναλαμβάνει τα ρατσιστικά συνθήματα που φώναζαν δεκάδες μέλη της «Χρυσής Αυγής», τα οποία είχαν παρεισφρήσει στην εκδήλωση μνήμης. Αρκετοί νεαροί με ντουντούκες στο χέρι προσπαθούσαν να μεταφέρουν το κλίμα πόλωσης στο πλήθος.

Στον ίδιο ρυθμό, πραγματοποιήθηκε και η πορεία, η οποία ξεκίνησε από τη Γ΄Σεπτεμβρίου, διέσχισε την Ομόνοια για να καταλήξει στην πλατεία Κοτζιά, έξω από το δημαρχείο Αθηναίων.

Τους προειδοποιούσαν

Σε πολλά σημεία, έγιναν δεκάδες επιθέσεις κατά μεταναστών που έτυχε να περνούν, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που περαστικοί προσπαθούσαν να προειδοποιήσουν τους αλλοδαπούς να φύγουν από το…πεδίο βολής των ακροδεξιών. Μάλιστα έξω από το δημαρχείο πετάχθηκε εμπρηστικός μηχανισμός, τον οποίο οι αστυνομικοί έσβησαν αμέσως χωρίς να σημειωθούν ζημιές.

Η πορεία ολοκληρώθηκε με εκτεταμένα επεισόδια, τα οποία σημειώθηκαν στη συμβολή των οδών Χέυδεν και Αχαρνών, στη βίλα «Αμαλία», που τελεί υπό κατάληψη. Σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδα ατόμων από τον ακροδεξιό χώρο επιτέθηκαν στους καταληψίες του κτιρίου με αποτέλεσμα να σημειωθούν συμπλοκές. Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων, πέταξαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ προχώρησαν σε προσαγωγές 48 ακροδεξιών.

Τραυματισμοί και προσαγωγές

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ παρέλαβαν, τραυματισμένους από μαχαίρια και ξύλα, δεκαεπτά αλλοδαπούς και δυο Ελληνες, από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου, οι οποίοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο «Γιώργος Γεννηματάς» και στην Πολυκλινική Αθηνών.

Σύμφωνα με τους γιατρούς , οι τραυματίες έφεραν τραύματα από ξυλοδαρμό, αλλά η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία. Από τους 19 τραυματίες, ένας παρέμεινε τη νύχτα της Πέμπτης στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Από την Αστυνομία έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκαν 48 προσαγωγές από την περιοχή της Πλατείας Βικτωρίας.

Και συσκέψεις

Στη σκιά των βίαιων συγκρούσεων διαδηλωτών – αστυνομίας στις διαδηλώσεις της Τετάρτης, αλλά και των επεισοδίων βίας που πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες μέρες στο κέντρο της Αθήνας,ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής είχε σήμερα σύσκεψη με τις ηγεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας και τους επιτελείς τους, καθώς και την ηγεσία της ΕΥΠ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Ανησυχία και καταδίκη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής καυτηρίασε τα φαινόμενα βίας και τόνισε ότι οφείλονται σε ακραία στοιχεία που εκμεταλλεύονται το σαφές πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε πως πρέπει να αποτραπεί «βεντέτα μεταξύ ελλήνων και ξένων», ενώ τόνισε ότι η αστυνομική βία αποτελεί «κυβερνητική γραμμή».

Ευθύνες στην κυβέρνηση και στον δήμαρχο Αθηναίων επιρρίπτει η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι πρέπει να απκρουστεί η δράση των «αυτόκλητων προασπιστών της έννομης τάξης».
http://www.ethnos.gr

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

σαττι 1

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

Λίγο πριν την εμφάνισή της στον τελικό της Eurovision 2024, η ελληνίδα τραγουδίστρια ετοιμάζεται να…

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Δεν κάνει πίσω το Ισραήλ παρά το «ναι» σε εκεχειρία από τη Χαμάς.

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

aston villa olympiacos 19252

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

Ένας φίλαθλος του Ολυμπιακού αποφάσισε να γιορτάσει το Πάσχα με έναν ιδιαίτερο τρόπο