Newsroom

Newsroom

Σοκ προκαλούν οι αναλύσεις των αστικών λυμάτων στην Αττική

Κοκαΐνη, ηρωίνη και άλλες τοξικές ουσίες μαζί με όλους τους ιούς –μαζί και ο κορονοϊός και οι λουόμενοι στις πειραϊκές πλαζ τις παίρνουν χωρίς δυστυχώς να το ξέρουν. 

4227469

Σοκ προκαλούν οι αναλύσεις των αστικών λυμάτων στην Αττική αφού έδειξαν πως κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, έγινε διπλάσια χρήση κοκαΐνης από την προ COVID-19 εποχή, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Καταναλώθηκε τόση κάνναβη όση και νικοτίνη, έγινε εντατική χρήση εκτεταμένου αριθμού αντιιικών φαρμάκων, όπως και τεράστιων ποσοτήτων απολυμαντικών ενώ αυξήθηκε η χρήση αντιβιοτικών και αντικαταθλιπτικών και ελήφθησαν μεγάλες ποσότητες αναλγητικών.

«Δεν αισιοδοξώ όσο διαρκεί η πανδημία πως θα παρατηρήσουμε κάποια μείωση στη χρήση των ναρκωτικών ουσιών. Το παρατηρούμε όλοι μας πως η υγειονομική κρίση μάς έχει οδηγήσει στην απομόνωση και η απομόνωση κατατείνει προς την εσωστρέφεια. Όταν ο άνθρωπος μένει μόνος του, καταφεύγει προς άλλες διεξόδους ώστε να καταπολεμήσει τη μοναξιά του» η τοποθέτηση του κ. Νίκου Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη συνομιλία που είχε με το ΠΑΚΟΕ.

Η ομάδα του κ. Χρηστίδη εδώ και δέκα χρόνια μελετά κι ερευνά τις χιλιάδες χημικές ενώσεις και τους βιολογικούς παράγοντες του ανθρώπου που εμπεριέχονται στα ανεπεξέργαστα αστικά λύματα και καταλήγουν από το Λεκανοπέδιο στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας.

Είναι δεδομένο πως οι κρίσεις διαφόρων μορφών και σε ποικίλους τομείς επηρεάζουν δραστικά τον τρόπο ζωής μας: το πόσο πίνουμε ή καπνίζουμε, πόσους καφέδες καταναλώνουμε, τι φάρμακα λαμβάνουμε και σε τι ποσότητες, τι χρήση ναρκωτικών κάνουμε, πόσα χημικά χρησιμοποιούμε. Η υγειονομική, αυτή τη φορά, κρίση άφησε το δικό της ιδιαίτερο αποτύπωμα στις συνήθειές μας με τα αποτελέσματά της να προσφέρουν τροφή για έντονο προβληματισμό.

Οι επιστήμονες εφαρμόζουν τις πλέον προηγμένες μεθόδους της επιδημιολογίας λυμάτων, «ενός νέου, αντικειμενικού και μη παρεμβατικού εργαλείου της Αναλυτικής Χημείας» όπως εξηγεί στο ΠΑΚΟΕ ο κ. Θωμαΐδης, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

«Από τις συγκεντρώσεις των χημικών ενώσεων που αναλύουμε εξάγουμε συμπεράσματα όχι μόνο για την υγεία και τις συνήθειες των κατοίκων του Λεκανοπεδίου αλλά και για το πώς αυτές συνδέονται με κοινωνικο-οικονομικές συγκυρίες, όπως η οικονομική κρίση, η ανεργία ή στην τρέχουσα περίοδο η πανδημία COVID-19.

Την πρώτη πενταετία της οικονομικής κρίσης, 2010-2014, είχαμε διαπιστώσει μια δραματική αύξηση ψυχοφαρμάκων. Καταγράψαμε κατά 35 φορές μεγαλύτερη χρήση αντιψυχωσικών, κατά 19 φορές ηρεμιστικών και υπνωτικών και κατά 11 φορές αντικαταθλιπτικών» περιγράφει στην εφημερίδα μας  τα ευρήματα των ερευνών ο κ. Θωμαΐδης.

Σε ό,τι αφορά τις ναρκωτικές ουσίες, η κατανάλωση κοκαΐνης ξεπέρασε τα 800 γραμμάρια ανά ημέρα, σημειώνοντας σε σύγκριση με το 2019 αύξηση της τάξεως του 67%. «Είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2010 έως σήμερα. Οσον αφορά την αμφεταμίνη, η χρήση της έχει αυξηθεί κατά 650% σε σύγκριση με το 2019, ενώ εκείνη της μεθαμφεταμίνης κατά 37%. Ταυτόχρονα, η χρήση του “έκσταση” (ΜDMA) μειώθηκε κατά 38%» μας αναφέρει ο κ. Θωμαΐδης.

Αποκαλυπτικά είναι και σήμερα τα ευρήματα που προκύπτουν από τις δειγματοληψίες τις οποίες διενεργεί συστηματικά από τις αρχές Μαρτίου η ομάδα του κ. Θωμαΐδη, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ: «Καταγράψαμε δραματική αύξηση, κατά 169%, των αντιιικών φαρμάκων. Ενδιαφέρον έχει το μείγμα των τουλάχιστον επτά αντιιικών φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19, όπως και της πολυσυζητημένης υδροξυχλωροκίνης (αύξηση 387%), που χρησιμοποιείται συνήθως κατά των ρευματικών παθήσεων και της ελονοσίας. Aύξηση παρουσίασαν και τα αντιβιοτικά, κατά 15%, ενώ διπλάσια σε σχέση με εκείνη των υπολοίπων ήταν η αύξηση της χρήσης του αντιβιοτικού αζιθρομυκίνη, επειδή χορηγούνταν συστηματικά στα νοσοκομεία κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας».

«Aνοδική πορεία καταγράφουν τα αντικαταθλιπτικά σιταλοπράμη και βενλαφαξίνη και το αγχολυτικό λοραζεπάμη. Εχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε τη διαχρονική μεταβολή των φαρμάκων αυτών από την προ κρίσης εποχή έως σήμερα. Αυξήθηκαν δραματικά το 2014-2015, στη συνέχεια σημείωσαν αυξομειώσεις, όμως ποτέ η κατανάλωσή τους δεν επέστρεψε στους προ του 2010 αριθμούς» σημειώνει ο καθηγητής.

Μεγάλη αύξηση παρατηρείται στα επίπεδα απολυμαντικών και κυρίως των αλάτων τεταρτοταγούς αμμωνίου που χρησιμοποιούνται συστηματικά για την απολύμανση, όλη αυτή την περίοδο. Υψηλά επίπεδα αγγίζουν συγκεκριμένα επιφανειοδραστικά, ενδεχομένως λόγω του εντατικού καθαρισμού και της απολύμανσης χώρων. Η αύξηση αυτή παραμένει έως σήμερα πολύ μεγάλη, παρά την ύφεση της νόσου.

Εντυπωσιακή είναι η εικόνα αν μεταφράσουμε σε κιλά την παρουσία των ουσιών στα αστικά λύματα. Καθημερινά, καταλήγουν στη μονάδα της Ψυττάλειας 2,6 κιλά αντικαταθλιπτικών (από 1,8 κιλά το 2019, προ κορωνοϊού), 22 κιλά αντιβιοτικών (από 17 κιλά το 2019), 55 κιλά αντιφλεγμονωδών, 55 κιλά αντιυπερτασικών (με βασικό φάρμακο τη βαλσαρτάνη, 43 κιλά), 7,7 κιλά αντιεπιληπτικών, 155 κιλά κάνναβης (από 185 το 2019 και 422 το 2015) και 11 κιλά αναλγητικών (από 5,6 κιλά προ κορωνοϊού). Επίσης, καθημερινά φθάνουν στον βιολογικό καθαρισμό 16 κιλά καφεΐνης από 15 κιλά πέρυσι και 113 κιλά νικοτίνης από 183 κιλά το 2019.

Συνολικά, κάθε μέρα, στο αποχετευτικό σύστημα του Λεκανοπεδίου φθάνουν χιλιάδες κιλά επιφανειοδραστικών, απορρυπαντικών και προϊόντων καθημερινής χρήσης, φαρμακευτικών και ναρκωτικών ουσιών και μεταβολιτών τους, όπως και πολλά βιομηχανικά χημικά.

Στον Σαρωνικό

«Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι πολλές από αυτές τις ουσίες δεν απομακρύνονται από τις τρέχουσες τεχνολογίες βιολογικών καθαρισμών και φυσικά καταλήγουν στο περιβάλλον. Σε κοινή ερευνητική μελέτη του ΕΚΠΑ και της ΕΥΔΑΠ υπολογίστηκε ότι κάθε μέρα εκατοντάδες κιλά φαρμακευτικών και ναρκωτικών ουσιών και των μεταβολιτών τους, γλυκαντικών ουσιών, καφεΐνης, βιομηχανικών χημικών ουσιών καταλήγουν στον Σαρωνικό» μας εξηγεί ο κ. Θωμαΐδης.

Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα έχει τονίσει την επικινδυνότητα των διάφορων ουσιών που πέφτουν ανεξέλεγκτα στις θάλασσες του Σαρωνικού από την Ψυττάλεια επειδή ο βιολογικός καθαρισμός που λειτουργεί δεν μπορεί να τις επεξεργαστεί. Κοκαΐνη, ηρωίνη και άλλες τοξικές ουσίες μαζί με όλους τους ιούς –μαζί και ο κορονοϊός και οι λουόμενοι στις πειραϊκές πλαζ τις παίρνουν χωρίς δυστυχώς να το ξέρουν. 

Πηγή: pakoe.gr

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…