Newsroom

Newsroom

Σκουρλέτης: Καμία αύξηση ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά τη συμφωνία του Αυγούστου δεν υπήρχε θέμα μείωσης του Δημοσίου στις επιχειρήσεις ενέργειας τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση αύξησης του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ

570cc3711dc5242e788b46d7

Μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε πως το ζήτημα τέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τους θεσμούς και η ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι αυτό αιφνιδιάζει και δεν είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας, όπως είπε, ως σήμερα δεν έχει ξανατεθεί.

Δεν προτίθεται να μειώσει τη συμμετοχή της στα Ελληνικά Πετρέλαια πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης. Αναφερόμενος στη μικρή ΔΕΗ ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε “καταστροφικό” το σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ το οποίο και σταμάτησε η κυβέρνηση, στην πράξη. Δεν θα υπάρξουν χαριστικές ιδιωτικοποιήσεις εις βάρος της δημόσιας περιουσίας. “Δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει ο σχεδιασμός για τη μικρή ΔΕΗ” όσο είναι αυτή η κυβέρνηση.

Έχει αποκλειστεί το θέμα της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ λόγω των μεγάλων επιπτώσεων που θα είχε στην αγορά. Έχει τεθεί το θέμα του ειδικού φόρου στο αέριο κίνησης αλλά υπάρχει και ένα πακέτο που δεν αφορά την ενέργεια. Οι συζητήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Έστρεψε και τα βέλη του στην αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντας την “ανεύθυνη και κακού είδους αντιπολίτευση”. Συμπλήρωσε ότι είναι τραγικό το κόμμα που είχε μέχρι πρόσφατα την ευθύνη της χώρας, να μην κάνει τη στοιχειώδη αυτοκριτική. Εκτίμησε τέλος ότι “δεν είναι μεγάλες οι πιθανότητες να είναι πρώτο κόμμα η Ν.Δ.” “Επιδίδεται σε ένα καταστροφικό παιχνίδι που δεν ακουμπάει στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.”

Δεν υπήρξε ο Ιανουάριος μέχρι σήμερα αλλά στο ενδιάμεσο ήταν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αυτό είναι κάτι ποιοτικά διαφορετικό καθώς όπως υποστήριξε ο υπουργός παρουσιάστηκε με ειλικρίνεια η συμφωνία με τους δανειστές. Είναι ένα “ανοιχτό ζήτημα” κάποια κερδήθηκαν όπως π.χ. του ΑΔΜΗΕ.

Προϋπόθεση για να κλείσει η αξιολόγηση είναι να μην υπάρξουν παράλογες απαιτήσεις από τους δανειστές, πέραν της συμφωνίας που έχει υπογραφεί τόνισε ο υπουργός Ενέργειας ενώ εκτίμησε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να κλείσει η αξιολόγηση στις 22 Απριλίου.


Συμφωνία με τους θεσμούς για τα ενεργειακά

Σε συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ και τις δημοπρασίες ενέργειας από τη ΔΕΗ, με στόχο την απελευθέρωση της αγοράς ρεύματος, κατέληξε η σημερινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των δανειστών, στην οποία δεν συζητήθηκαν θέματα ιδιωτικοποιήσεων και φορολογίας καυσίμων.

Ειδικότερα όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σκουρλέτης:

– Η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών (51%) στο Δημόσιο από τη ΔΕΗ η οποία θα αποζημιωθεί. Το υπόλοιπο 49% θα διατεθεί σε επενδυτή (που θα είναι διαχειριστής δικτύου και θα μπορεί να αποκτήσει ποσοστό τουλάχιστον 20% των μετοχών) και στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Το Δημόσιο θα ελέγχει την πλειοψηφία του ΔΣ και θα ορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο με τη σύμφωνη γνώμη του μετόχου μειοψηφίας. Η διαδικασία για την πώληση του 20% τουλάχιστον αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

– Για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) θα εκπονηθεί Κανονισμός με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και εισήγηση της ΡΑΕ προς το υπουργείο από τον οποίο θα προκύπτουν οι ποσότητες της ενέργειας που θα δημοπρατείται καθώς και η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών. Οι πρώτες δημοπρασίες αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και δεν θα υπάρχει περιορισμός ως προς τον τρόπο διάθεσης της ενέργειας από τους αγοραστές που θα συμμετάσχουν στις δημοπρασίες.

Τόσο για τον ΑΔΜΗΕ όσο και για τα ΝΟΜΕ θα ακολουθήσουν εντός της ημέρας τεχνικές συναντήσεις με τα κλιμάκια των δανειστών.

Στη συνάντηση δεν έγινε συζήτηση για ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες θα συζητηθούν συνολικά και όχι μόνο για τον τομέα της ενέργειας στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο ταμείο.

Η θέση της κυβέρνησης παραμένει ότι οι μετοχές των ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ θα παραμείνουν στο σκέλος της αξιοποίησης και όχι ιδιωτικοποίησης.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…