Σκληρό «ράπισμα» της Κομισιόν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις παράνομες παρακολουθήσεις

Συνεχίζεται ο διεθνής διασυρμός - Σκληρά μηνύματα από την Κομισιόν προς την κυβέρνηση - Εκθέτει την κυβέρνηση

Ολοένα και περισσότερες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος την Δευτέρα μας ενημέρωσε πως δεν γνωρίζει τίποτα, μεταθέτοντας τις ευθύνες. Συγκεκριμένα, σκληρά ήταν τα μηνύματα που εξέπεμψε η Κομισιόν προς την κυβέρνηση, καθώς όπως αναφέρει αναμένει από τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών να εξετάσουν διεξοδικά τις υποθέσεις παρακολουθήσεων.

Σε ερώτηση του Euronews, σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Κομισιόν προς τον Τύπο, η εκπρόσωπος για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Ανίτα Χίπερ σημείωσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κράτη-μέλη για αυτό το ζήτημα, και πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας για παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εάν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη».

Εκθέτοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σημείωσε, δε, πως «τα κράτη μέλη είναι αρμόδια να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους για να διασφαλίζουν ότι γίνονται σεβαστά πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Απολύτως σημαντική είναι επίσης η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της δημοσιογραφίας, της ασφάλειας και της ελευθερίαw της έκφρασης».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «η διερεύνηση τέτοιων θεμάτων είναι ευθύνη κάθε κράτους μέλους και η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν ενδελεχώς τέτοιους ισχυρισμούς για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών» και κατέληξε λέγοντας ότι Φυσικά, είμαστε σε επαφή με τα κράτη μέλη ως προς αυτό και επίσης θα ήθελα να σας επισημάνω για την Ελλάδα πιο συγκεκριμένα ότι στην έκθεσή μας για το κράτος δικαίου στο ελληνικό κεφάλαιο αντικατοπτρίζεται και η χρήση κακόβουλου λογισμικού».

Υπενθυμίζεται, ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκάθαρη θέση κατά των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα πήρε και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, μετά τις αποκαλύψεις και λίγες μόλις ώρες πριν την παραίτηση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων.

Σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την χρήση του λογισμικού παρακολούθησης «Predator» στην Ελλάδα η Κομισιόν δια του αρμοδίου Επιτρόπου της δηλώνει ενήμερη και «Καταδικάζει την παράνομη πρόσβαση σε συστήματα επικοινωνιών και κάθε μορφή παράνομης υποκλοπής των επικοινωνιών των χρηστών».

Πηγή: Documentonews.gr

Eξαρχεια: Φωτογραφίες από τον άγριο ξυλοδαρμό του πατέρα από τα ΜΑΤ μπροστά στο παιδί του

Eξαρχεια: Φωτογραφίες από τον άγριο ξυλοδαρμό του πατέρα από τα ΜΑΤ μπροστά στο παιδί του

Όπως φαίνεται στις εικόνες, ο άνδρας καταγγέλλει ότι δέχτηκε χτυπήματα από τους αστυνομικούς στο κεφάλι,…