Σκληρές δηλώσεις Τράμπ: Θα ενθάρρυνα τη Ρωσία να επιτεθεί σε μέλη τoυ ΝΑΤΟ

Νέο δόγμα: «Όποια χώρα δεν πληρώνει, θα μείνει μόνη σε στρατιωτικές απειλές, όπως της Ρωσίας»

w26 111307w25100516TRUMPFULTONCOUNTY0000

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπήκαν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, να τονίζει ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να επιτεθεί σε μέλος της Συμμαχίας που δεν θα προχωρούσε στις προβλεπόμενες δαπάνες.

Ο Τραμπ έκανε τη δήλωση το Σάββατο κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Κόνγουεϊ της Νότιας Καρολίνας, ενόψει των προκριματικών προεδρικών προτιμήσεων των Ρεπουμπλικάνων της πολιτείας στις 24 Φεβρουαρίου, με τον Λευκό Οίκο να χαρακτηρίζει τις δηλώσεις ως «αποκρουστικές και αυθόρμητες», όπως σημειώνει και ο Guardian σε σχετικό άρθρο του.

Ο πρώην πρόεδρος εξέφρασε επιφυλάξεις για τη βοήθεια προς την Ουκρανία καθώς υπερασπίζεται τον εαυτό της από την εισβολή που ξεκίνησε από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022 – καθώς και για την ύπαρξη του ΝΑΤΟ, της συμμαχίας των 31 εθνών την οποία οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να υπερασπίζονται όταν είναι απαραίτητο.

Το Σάββατο, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια μιας απροσδιόριστης συνάντησης του ΝΑΤΟ είπε σε έναν συνάδελφό του αρχηγό κράτους ότι οι ΗΠΑ υπό την ηγεσία του δεν θα υπερασπίζονταν καμία χώρα που ήταν «παραβατική».

«Ένας από τους προέδρους μιας μεγάλης χώρας σηκώθηκε και είπε: «Λοιπόν, κύριε, αν δεν πληρώσουμε και δεχτούμε επίθεση από τη Ρωσία, θα μας προστατέψετε;» είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας «Εγώ είπα: Δεν πλήρωσες, είσαι παραβάτης;». «Όχι, δεν θα σε προστάτευα. Μάλιστα, θα τους παρότρυνα να κάνουν ό,τι διάολο θέλουν. Πρέπει να πληρώσεις. Πρέπει να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου».

 

Η απάντηση του Λευκού Οίκου

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς, ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του Τραμπ, είπε ότι «η ενθάρρυνση των εισβολών των πιο στενών συμμάχων μας από δολοφονικά καθεστώτα είναι φρικιαστική και απρόσκοπτη – και θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, την παγκόσμια σταθερότητα και την οικονομία μας στο εσωτερικό».

Οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν το 2014, αφότου η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας, να σταματήσουν τις περικοπές δαπανών που είχαν κάνει μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και να προχωρήσουν στη δαπάνη του 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα έως το 2024.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του το 2016, ο Τραμπ ανησύχησε τους δυτικούς συμμάχους προειδοποιώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την ηγεσία του, ενδέχεται να εγκαταλείψουν τις δεσμεύσεις τους στη Συνθήκη του ΝΑΤΟ και να υπερασπιστούν μόνο χώρες που πληρούν τον στόχο του 2% της συμμαχίας.

Από το 2022, το ΝΑΤΟ ανέφερε ότι επτά από τις πλέον 31 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εκπλήρωναν αυτήν την υποχρέωση – από τρεις το 2014. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 έχει προκαλέσει πρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες από ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ.

Τα σχόλια του Τραμπ έρχονται καθώς η Ουκρανία παραμένει παγιδευμένη στις προσπάθειές της να αποτρέψει την εισβολή της Ρωσίας το 2022 και καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο γίνονται όλο και πιο δύσπιστοι ως προς την παροχή πρόσθετης βοήθειας στη χώρα καθώς αγωνίζεται με τελματωμένες αντεπιθέσεις και ελλείψεις όπλων.

Οι δηλώσεις του Τραμπ το Σάββατο προκάλεσαν γρήγορα ανησυχία σε πολλούς πολιτικούς εμπειρογνώμονες στις ΗΠΑ.

«Ακούγεται σαν ο Τραμπ να ενθαρρύνει τη Ρωσία να επιτεθεί στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε στο X ο Ντέιβιντ Κορν – αναλυτής του MSNBC και επικεφαλής του γραφείου της Mother Jones στην Ουάσιγκτον DC.

«Μουσική» στα αυτιά του Πούτιν

Εν τω μεταξύ, η συντηρητική πολιτική σχολιάστρια Alyssa Farah Griffin είπε ότι τα σχόλια του Τραμπ ήταν «μουσική» στα αυτιά του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους

Δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέκριναν τον Ντόναλντ Τραμπ σήμερα, με αφορμή τα σχόλια που έκανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σχετικά με τη μη προστασία συμμάχων του ΝΑΤΟ, που δεν πληρώνουν αρκετά, από μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν ρωτήθηκε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI, σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε χθες ο Τραμπ, ο οποίος είναι πιθανόν να λάβει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ φέτος.

«Δεν μπορούμε να ρίχνουμε κορόνα-γράμματα σχετικά με την ασφάλειά μας κάθε τέσσερα χρόνια ανάλογα με αυτήν ή την άλλη εκλογική αναμέτρηση, ειδικότερα τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές», είπε ο Μπρετόν, προσθέτοντας πως οι ηγέτες της ΕΕ κατανοούν πως η Ένωση πρέπει να ενισχύσει τις δικές της στρατιωτικές δαπάνες και δυνατότητες.

Θέση για το θέμα πήρε και ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Βλάντισλαβ Κοσίνιακ-Καμίζ.

«Το σύνθημα του ΝΑΤΟ “ένας για όλους, όλοι για έναν” αποτελεί μια ξεκάθαρη δέσμευση. Το να υπονομεύει κανείς την αξιοπιστία των συμμαχικών χωρών σημαίνει ότι αποδυναμώνει ολόκληρο το ΝΑΤΟ», έγραψε σε μήνυμά του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.

«Καμία προεκλογική εκστρατεία δεν αποτελεί δικαιολογία για να παίζουμε με την ασφάλεια του Συμφώνου».

Αξιωματούχοι στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες δεν έχουν ανταποκριθεί σε αίτημα του πρακτορείου Ρόιτερς να σχολιάσουν. Η Συνθήκη του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει μία πρόβλεψη που εγγυάται την αμοιβαία άμυνα των μελών εάν ένα εξ αυτών δεχθεί επίθεση.

Ο Τραμπ, ο οποίος κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης χθες στη Νότια Καρολίνα φάνηκε να αφηγείται μια συνάντηση με ηγέτες του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι πρόεδρος μιας «μεγάλης χώρας», που δεν κατονόμασε, τον ρώτησε «Λοιπόν κύριε εάν δεν πληρώσουμε, και δεχθούμε επίθεση από τη Ρωσία –θα μας προστατεύσετε;».

«Είπα: ‘Δεν πληρώσατε; Είστε αμελής;’ Εκείνος είπε: ‘Ναι, ας πούμε ότι αυτό συνέβη’. Όχι, δεν θα σας προστάτευα. Στην πραγματικότητα θα τους ενθάρρυνα να κάνουν ό,τι στο διάβολο θέλουν. Πρέπει να πληρώσετε», δήλωσε ο Τραμπ.

«Τα έχουμε ακούσει αυτά και στο παρελθόν… Τίποτα το καινούργιο», σημείωσε ο Μπρετόν, προσθέτοντας:

«Ίσως έχει θέματα με τη μνήμη του, στην πραγματικότητα ήταν μια γυναίκα πρόεδρος, όχι μιας χώρας, αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφερόμενος στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και μια συνομιλία που είχε με τον Τραμπ το 2020.

 

Καλλιάνος: «Όλα θα πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης – Να μη βρεθεί κανένας στη θέση του πατέρα μου»

kallianos4

Καλλιάνος: «Όλα θα πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης – Να μη βρεθεί κανένας στη θέση του πατέρα μου»

Νέα ανάρτηση από τον Γιάννη Καλλιάνο για τον θάνατο του πατέρα του.

Δολοφονία Λυγγερίδη: Ελεύθερος ο 16χρονος αδελφός του 18χρονου που έχει προφυλακιστεί

ΡΕΝΤΗ

Δολοφονία Λυγγερίδη: Ελεύθερος ο 16χρονος αδελφός του 18χρονου που έχει προφυλακιστεί

Οι απολογίες συνεχίζονται για τους υπόλοιπους 29 που έχουν προγραμματιστεί να απολογηθούν σήμερα ενώπιον τριών…

Καρφί από τον Νίκο Μάνεση για τον Λιάγκα: «Ο Γιώργος προφανώς έχει περισσότερο IQ από μένα» (video)

λιαγκαςΜανεσης

Καρφί από τον Νίκο Μάνεση για τον Λιάγκα: «Ο Γιώργος προφανώς έχει περισσότερο IQ από μένα» (video)

Ο παρουσιαστής του Alpha απάντησε, στα αιχμηρά σχόλια που δέχθηκε από τον Γιώργο Λιάγκα.