"Σκληρό" Brexit και απειλές προς την ΕΕ από την Τερέζα Μέι

Έτοιμη να συγκρουστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι σε περίπτωση που η Ευρώπη επιχειρήσει να τιμωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνοντας πως «φεύγουμε από την Ε.Ε αλλά δεν φεύγουμε από την Ευρώπη».

587e34cf1dc524181d8b4b99

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, κατά την οποία  παρουσίασε το σχέδιό της για «σκληρό» Brexit, η Τερέζα Μέι δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και παρουσίασε τις 12 προτεραιότητές της για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ένα ακροατήριο που περιελάμβανε ξένους διπλωμάτες και την ομάδα εξόδου της κυβέρνησης.

«Αυτό που προτείνω δεν μπορεί να σημαίνει συμμετοχή στην ενιαία αγορά», η οποία θα μας εμπόδιζε να διαπραγματευθούμε «τις δικές μας εμπορικές συμφωνίες», πρόσθεσε παρουσιάζοντας την στρατηγική της.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές της για την έξοδο της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, η πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα της «κάτι θα δώσει και κάτι θα πάρει» από τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίες θα είναι δύσκολες.

«Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να εμπλακούν στην διαδικασία και στο σχέδιο προς αποχώρηση της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια», τόνισε η Βρετανή πρωθυπουργός.

«Θέλω να βγει το Ηνωμένο Βασίλειο πιο δυνατό, πιο δίκαιο και πιο ενωμένο απ΄ ό,τι στο παρελθόν. Θέλω να είμαστε ένα έθνος ασφαλές, ένας μαγνήτης για νέα ταλέντα, η χώρα για τους πρωτοπόρους και τους καινοτόμους, θέλω να είμαστε μια πραγματικά Παγκόσμια Βρετανία, η καλύτερη φίλη και γείτονας των Ευρωπαίων εταίρων μας αλλά και μια χώρα που θα ξεπερνά τα σύνορα της Ευρώπης. Μια χώρα που θα βγει έξω στον κόσμο για να οικοδομήσει σχέσεις με παλιούς φίλους και νέους συμμάχους» πρόσθεσε η Μέι.

«Επιδιώκουμε μια νέα και ισότιμη σχέση μεταξύ μιας ανεξάρτητης Παγκόσμιας Βρετανίας και των φίλων και συμμάχων μας στην ΕΕ. Όχι μια ειδική σχέση συμμετοχής στην ΕΕ ή οτιδήποτε μας αφήνει κατά το ήμισυ μέσα ή κατά το ήμισυ έξω. Δεν επιδιώκουμε να υιοθετήσουμε ένα μοντέλο που ισχύει σε άλλες χώρες, δεν επιδιώκουμε να κρατήσουμε ίχνη συμμετοχής ως χώρα μέλους της ΕΕ καθώς θα αποχωρούμε.  Η Μεγάλη Βρετανία φεύγει από την ΕΕ. Η δουλειά μου είναι να πετύχω την σωστή συμφωνία για τη Βρετανία» ανέφερε η ίδια.

Απευθυνόμενη στους πολίτες χωρών μελών της Ε.E, η Τερέζα Μέι τόνισε πως «θα εξακολουθήσουν να είναι καλοδεχούμενοι στην χώρα, όπως ελπίζουμε ότι θα είναι και οι Βρετανοί πολίτες στις δικές σας χώρες”.

«Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και είμαστε περήφανοι για την κοινή ευρωπαϊκή μας κληρονομιά. Όμως παραμένουμε μια χώρα που πάντα κοίταζε πέρα από την Ευρώπη, στον ευρύτερο κόσμο, γι αυτό και είμαστε μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν στις τάξεις τους πολίτες από πολλές διαφορετικές φυλές», δήλωσε.

Απειλώντας ευθέως την Ε.Ε, η Tερέζα Μέι επεσήμανε πως, αν οι Βρυξέλλες δεν της επιτρέψουν να αποκτήσει κάποια πρόσβαση στην κοινή αγορά, θα τροποποιήσει το οικονομικό της μοντέλο επιβάλλοντας χαμηλή φορολόγηση και χαλαρή εποπτεία, με λίγα λόγια θα γίνει ένας φορολογικός παράδεισος.

Η ίδια τόνισε επίσης πως δεν πιστεύει ότι οι χώρες της Ε.Ε θέλουν μία «κακή συμφωνία» αφού θα βλάψει τις βιομηχανίες τους. 

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

profile player 960x540 25

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

«Του Ανδρέα Παπανδρέου του έλειπε η τρυφερότητα, του έλειπε η αγάπη» ανέφερε η Δήμητρα Λιάνη

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους