Σκηνές χάους στη Βραζιλία: Οπαδοί του Μπολσονάρου εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια

«Ομοσπονδιακή παρέμβαση» μέχρι τις 31 Ιανουαρίου κήρυξε ο Λούλα Ντα Σίλβα - Παύθηκε για 90 μέρες ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Μπραζίλια

AP - Βραζιλια

Οι δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν ξανά αργά το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) υπό τον έλεγχό τους το Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το προεδρικό μέγαρο στην Μπραζίλια, μετά την πρωτοφανή εισβολή από οπαδούς του Μπολσονάρου που δεν αναγνωρίζουν την εκλογική νίκη του Λούλα Ντα Σίλβα, μία εισβολή που θύμισε σε πολλούς τη διαβόητη εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Λίγο νωρίτερα, ο Λούλα ντα Σίλβα είχε κηρύξει «ομοσπονδιακή παρέμβαση» μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες συνήθως ελέγχονται από τις πολιτειακές και τοπικές αρχές, θα τεθούν υπό ομοσπονδιακή διοίκηση.

Με το διάταγμα, όλες οι δυνάμεις ασφαλείας της Μπραζίλια τίθενται υπό τον έλεγχο ενός προσώπου που όρισε ο Λούλα, του Ρικάρντο Γκαρσία Καπέλι. Ο τελευταίος λογοδοτεί απευθείας στον πρόεδρο και μπορεί να χρησιμοποιήσει «κάθε όργανο, πολιτικό ή στρατιωτικό» για τη διατήρηση της τάξης, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Λούλα καταδίκασε την εισβολή των «βανδάλων φασιστών» τονίζοντας ότι «θα τους βρούμε όλους και θα τιμωρηθούν όλοι».

«Η δημοκρατία εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης αλλά απαιτεί επίσης να γίνονται σεβαστοί οι θεσμοί. Αυτό που έκαναν αυτοί οι βάνδαλοι, αυτοί οι φανατικοί φασίστες (…) δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας μας. Αυτoί που χρηματοδότησαν (τις διαδηλώσεις) θα πληρώσουν για αυτές τις ανεύθυνες και αντιδημοκρατικές ενέργειες», επέμεινε.

AP - Βραζιλια

Νωρίτερα χθες, εκατοντάδες οπαδοί του Μπολσονάρο τυλιγμένοι με βραζιλιάνικες σημαίες ή φορώντας κίτρινα μπλουζάκια, έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και εισέβαλαν στο Κογκρέσο και σε κτίρια υπουργείων στην Μπραζίλια, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα αλλά και με βίντεο που ανάρτησαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ομάδες προσκείμενες στον πρώην πρόεδρο.

Οι ζημιές είναι μεγάλες στα τρία τεράστια κτίρια, κοσμήματα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής γεμάτα έργα τέχνης. Πίνακες ανυπολόγιστης αξίας υπέστησαν ζημιές.

AP - Βραζιλια

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη έπειτα από αυτές τις εκλογές απάτη», είπε η Σάρα Λίμα, 27χρονη πολιτική μηχανικός, οπαδός του κ. Μπολσονάρου, που πήγε στην πρωτεύουσα από την Γκοϊανέζια, 300 χιλιόμετρα μακριά.

Πάνω από 150 συλλήψεις

Τουλάχιστον 150 οπαδοί του Μπολσονάρου συνελήφθησαν μετά την εισβολή και τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν στην Μπραζίλια, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης.

Πλάνα που μετέδωσε το CNN Brasil εικονίζουν μπολσοναριστές, πολλοί από τους οποίους φορούν τα κίτρινα και πράσινα μπλουζάκια της εθνικής ποδοσφαίρου, να βαδίζουν ο ένας πίσω από τον άλλο με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα στη ράμπα που οδηγεί προς και από το προεδρικό μέγαρο Πλανάλτου, φρουρούμενοι από αστυνομικούς.

Σε άλλες εικόνες διακρίνεται λεωφορείο γεμάτο συλληφθέντες διαδηλωτές να αναχωρεί, προφανώς προς την κατεύθυνση αστυνομικού τμήματος.

Η μονάδα της αστυνομίας που είναι αρμόδια για την ασφάλεια της Γερουσίας ανακοίνωσε πως συνέλαβε περίπου τριάντα ανθρώπους μέσα στην αίθουσα, που είχαν καταλάβει εξ εφόδου νωρίτερα μπολσοναριστές, όπως και τη Βουλή, το προεδρικό μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Παύθηκε για 90 μέρες ο κυβερνήτης της Μπραζίλια

Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, ο Αλεσάντρ τζι Μοράις, αποφάσισε αργά το βράδυ της Κυριακής να παυθεί για 90 ημέρες ο κυβερνήτης της Μπραζίλιας, ο Ιμπανέις Ρόσα, εξαιτίας των σφαλμάτων και των παραλείψεων στα μέτρα ασφαλείας που επέτρεψαν την εισβολή στις έδρες των τριών εξουσιών στην οποία προχώρησαν χθες οπαδοί του Μπολσονάρου.

Ακόμη, διέταξε οι καταυλισμοί έξω από στρατιωτικές βάσεις που έχουν στήσει οπαδοί του κ. Μπολσονάρου, απαιτώντας οι ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε πραξικόπημα, να έχουν διαλυθεί εντός 24 ωρών, να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα και να τερματιστούν οι καταλήψεις κτιρίων.

Ο δικαστής Μοράις έδωσε εντολή οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter και Tik Tok να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τη λειτουργία των λογαριασμών χρηστών που διασπείρουν αντιδημοκρατική προπαγάνδα.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…