Σκέψεις για τον εκλογικό νόμο

Η θέσπιση της απλής, άδολης και ανόθευτης αναλογικής υπήρξε διαχρονικό αίτημα όλων των δημοκρατών πολιτών απανταχού της γης, πολύ δε περισσότερο των πολιτών της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία.

5733189a1dc52401538b4826

του Δημήτρη Τσιρώνη

Σκοπιμότητες και συγκυρίες ευνόησαν μέχρι σήμερα την υιοθέτηση πλειοψηφικών εκλογικών συστημάτων στη νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα.

Σε μια περίοδο που απαιτούνται συγκλίσεις, εάν όχι όλων, ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων, η υιοθέτηση ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος είναι απαραίτητη και κατεπείγουσα.

Με εξαίρεση τη θέσπιση ενός πλαφόν 2-3% εισόδου στη Βουλή για (δήθεν) εθνικούς λόγους που προβάλλουν οι περισσότεροι πολιτικοί σχηματισμοί, τους οποίους προσωπικά δεν αποδέχομαι αλλά τους αντιπαρέρχομαι για λόγους διευκόλυνσης και συμβολής στο διάλογο για ένα αναλογικό, ή έστω πολύ αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, δεν υπάρχει καμία άλλη αιτιολογία ή πρόσχημα για περαιτέρω νόθευση της απλής και άδολης αναλογικής.

Έτσι σε όλα τα κόμματα που εισέρχονται στη Βουλή θα κατανέμονται οι έδρες που τους αναλογούν με βάση το ποσοστό τους, ενώ στο πρώτο κόμμα ή στον πρώτο συνασπισμό κομμάτων θα μπορούσε να δοθούν επιπλέον ως ένα μικρό μπόνους “κυβερνησιμότητας” οι αδιάθετες έδρες των κομμάτων που δεν εισέρχονται στη Βουλή.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Απίστευτο και όμως Κερκυραϊκό: Της έριξαν «Μπότη» στο κεφάλι – Έπεσε από το γραφείο του δημάρχου (video)

KERKYRA 2

Απίστευτο και όμως Κερκυραϊκό: Της έριξαν «Μπότη» στο κεφάλι – Έπεσε από το γραφείο του δημάρχου (video)

Το ιστορικό έθιμο των Μπότηδων παραλίγο να αποδειχθεί μοιραίο στην φετινή του εκδοχή καθώς από…