Newsroom

Newsroom

Σκάνδαλο στο Μητροπολιτικό Μουσείο Ν. Υόρκης – Τι στάση θα κρατήσει η Λίνα Μενδώνη;

Το βράδυ της Πέμπτης κατατέθηκε στο Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού για την «Κύρωση Συμφωνίας» με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης για τη συλλογή 161 πολύ σημαντικών ευρημάτων του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού.

mendoni

Μια μέρα μετά, η είδηση ότι ο Εισαγγελέας του Μανχάταν έχει εκδώσει σε ένα χρόνο έξι εντάλματα για την κατάσχεση εκθεμάτων από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, ως αντικειμένων παράνομης διακίνησης, έκανε τον γύρο του κόσμου. Τα αντικείμενα επιστρέφονται στις χώρες από όπου έχουν εξαχθεί παράνομα.

Ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός βοηθός Εισαγγελέα στο Μανχάταν Μάθιου Μπόγδανος, πολυβραβευμένος για τη δράση του ενάντια στην αρχαιοκαπηλία και συγγραφέας του βιβλίου «Οι κλέφτες της Βαγδάτης», είναι η «ψυχή» πίσω από τις υποθέσεις εξιχνίασης της αρχαιοκαπηλίας στη Νέα Υόρκη, όπου καταλήγουν πολλά από τα αντικείμενα τέχνης. Αυτός ήταν ο ιθύνων νους και πίσω από την εξιχνίαση των παράνομων διαδρομών αρχαιοτήτων που οδήγησαν τον δισεκατομμυριούχο αμερικανό συλλέκτη Στάινχαρντ στη φάκα των διωκτικών αρχών της Ν. Υόρκης. Ο 81χρονος Στάιχαρντ, που μάλιστα ως «δωρητής» έχει αίθουσα με το όνομά του στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, αναγκάστηκε τελικά να επιστρέψει 180 αντικείμενα που είχαν κλαπεί από 11 χώρες, ενώ του επιβλήθηκε ισόβια απαγόρευση να ασχολείται με την αγορά αρχαίων έργων τέχνης. Από τη συλλογή Στάιχαρντ, 47 ευρήματα επέστρεψαν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο 2021.

Η πάταξη της αρχαιοκαπηλίας στην Ελλάδα

Το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων και έργων τέχνης δυστυχώς συνεχίζει να ανθεί διεθνώς. Σύμφωνα με στοιχεία του Euronews, στα δύο χρόνια της πανδημίας και του lockdown, η δραστηριότητα στη μαύρη αγορά αρχαιοτήτων εντάθηκε, με τζίρο 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις δύο χρόνια!

Η χώρα μας έχει υποφέρει πολύ και από λαθρανασκαφές και από κλοπές σε Μουσεία Η υπόθεση των αρχαιοπωλών Σάιμς-Μιχαηλίδη, με τις διεθνείς διαστάσεις που πήρε, και η εισβολή της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας στη βίλα του Μιχαηλίδη στη Σχοινούσα, έφερε στην επιφάνεια τους τρόπους που μεταχειρίζονταν οι αρχαιοπώλες για να «νομιμοποιούν» τα ευρήματα των λαθρανασκαφών και να τα πουλούν στις διεθνείς αγορές. Μέσα στους τρόπους αυτούς είναι και η έκθεσή τους σε ευυπόληπτα Μουσεία του εξωτερικού.

Συμφωνία με το Μητροπολιτικό Μουσείο: μήπως η κυβέρνηση πρέπει να το ξανασκεφτεί;

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διαμαρτύρεται έντονα θεωρώντας ότι αυτή η συμφωνία νομιμοποιεί μια συλλογή που έχει δημιουργηθεί από λαθρανασκαφές στις Κυκλάδες. Δεν το γνωρίζουμε αυτό, μιλώντας όμως με έγκριτους νομικούς διαπιστώσαμε ότι ανάλογη συμφωνία δεν έχει έρθει ποτέ για Κύρωση στη Βουλή. Οι εκάστοτε Υπουργοί Πολιτισμού χειρίζονταν οι ίδιοι θέματα συμφωνιών με Μουσεία για τον επαναπατρισμό αντικειμένων ή συλλογών, συχνά με εξωδικαστικό τρόπο.  Δεν έχει υπάρξει ανάλογη συμφωνία που να είναι τόσο γαλαντόμα υπέρ ενός Μουσείου του εξωτερικού, ούτε άλλη συμφωνία που να δεσμεύει το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού μέχρι το 2073. Μας διαβεβαίωσαν, επίσης, ότι υπήρχαν άλλοι τρόποι χειρισμού της δωρεάς που ήθελε να κάνει ο κ. Στερν.

Δεν ήταν η πρώτη φορά, μου θύμισαν επίσης ότι η κυρία Μενδώνη εξωκοινοβουλευτική, εισηγήθηκε στην Βουλή την διάταξη για την εξαγωγή συλλογών ελληνικών Μουσείων στο εξωτερικό, αρχικά για 50+50 χρόνια, το 2020, οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες στην ίδια την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, που δεν ήταν καν ενήμερη για το θέμα. Οι αντιδράσεις εκφράστηκαν και δημόσια στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, οπότε η Υπουργός αναγκάστηκε τελικά να περιορίσει την διάταξη σε 25 έτη και άλλα 25 έτη, για τα οποία όμως ανά πενταετία χρειάζεται νέα απόφαση για την παράταση ή μη του δανεισμού των αρχαιοτήτων.

Τώρα οι βουλευτές θα κληθούν να υπερασπιστούν μια ήδη υπογεγραμμένη Συμφωνία, που δίνει  στο Μητροπολιτικό Μουσείο μια νέα έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων για 50 χρόνια, με όλα τα έσοδα και τη φήμη που σημαίνει αυτό, με αντάλλαγμα την οριστική επιστροφή των αρχαιοτήτων στην Ελλάδα το 2073.

πηγή: newpost.gr 

Ανατροπή στη Βοιωτία για την υπόθεση βιασμού: Είπε ψέματα η 32χρονη – Συνελήφθη απ’ τις αρχές

astynomia 1 1

Ανατροπή στη Βοιωτία για την υπόθεση βιασμού: Είπε ψέματα η 32χρονη – Συνελήφθη απ’ τις αρχές

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η 32χρονη κοπέλα είπε ψέματα για τον βιασμό της

Βάσεις 2024: Άνοδος στις χαμηλόβαθμες σχολές – Ποιες έπεσαν κάτω από 10.000

6238395

Βάσεις 2024: Άνοδος στις χαμηλόβαθμες σχολές – Ποιες έπεσαν κάτω από 10.000

Τη μεγαλύτερη άνοδο σε αριθμό μορίων κατέγραψαν τα τμήματα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,…

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι… άλλοι διάσημοι σημαιοφόροι στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών

Αντετοκούνμπο

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι… άλλοι διάσημοι σημαιοφόροι στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών

Δις MVP του NBA (2019, 2020), ο Ελληνας άσος θα συμμετάσχει στο Παρίσι στους πρώτους…