Σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης αποκαλύπτει το Politico σε Κολλέγιο της Ευρώπης

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο καθηγητής έχει καταγγελθεί για παρόμοια συμπεριφορά

kolegio

Το Κολέγιο της Ευρώπης στην Μπριζ, χώρος εκπαίδευσης κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεξάγει έρευνα σε έναν από τους καθηγητές του για τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης που διατυπώθηκαν από μία από τις φοιτήτριές του.

Αφού το Κολέγιο ξεκίνησε τη διερεύνηση της συμπεριφοράς του καθηγητή, μια ομάδα έξι πρώην υπαλλήλων και φοιτητών του κολεγίου έστειλε επιστολή στη Φεντερίκα Μογκερίνι, την πρύτανη του κολεγίου και πρώην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ζητώντας την απόλυσή του μετά από αρκετές καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση τα τελευταία χρόνια.

Το Politico  επικοινώνησε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και μίλησε με περισσότερους από 20 νυν και πρώην φοιτητές και προσωπικό του Κολεγίου. Σε όλους παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσουν με ειλικρίνεια για έναν ισχυρό καθηγητή με βαθιές διασυνδέσεις με την πολιτική της ΕΕ. Ωστόσο, το poltico δεν κατονομάζει προς το παρόν τον καθηγητή.

Όλα ξεκίνησαν όταν μία νυν φοιτήτρια ζήτησε επίσημα την έρευνα εναντίον του με επιστολή, στις 7 Φεβρουαρίου, στη Μογκερίνι. Η 20χρονη για τουλάχιστον δύο μήνες το 2023 αντάλλασσε e-mail με τον άνδρα. Γράφοντας από την εστία της, όπου ο καθηγητής είχε επίσης ένα υπνοδωμάτιο, άρχισαν να επικοινωνούν για ακαδημαϊκές εργασίες αργά τη νύχτα.

Σύντομα ο καθηγητής, επιβλέπων της διατριβής της, άρχισε να λέει στη φοιτήτρια για την προσωπική του ζωή. Σε ένα email, έγραψε ότι η εικόνα της να περπατάει στη βροχή του ενέπνευσε «συναισθήματα». «Αν τολμούσα, θα σου πρότεινα να σου φτιάξω δείπνο ένα βράδυ» της είχε γράψει τον Νοέμβριο, προτείνοντάς της να φάνε στο σαλόνι του. «Είσαι πραγματικά ένα μυστήριο, αλλά και αυτό με ευχαριστεί. Θα μου άρεσε πολύ να είχα πιει ένα ποτό μαζί σου απόψε» έλεγε σε άλλο.

Σε αυτό το σημείο, η φοιτήτρια ήξερε ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είχαν εκτραπεί εξαιτίας της στάσης ενός άνδρας, που θα μπορούσε να παίξει ρόλο για το μέλλον της. «Τότε ήταν που έπρεπε να τον βάλω στη θέση του» είπε η ίδια.

Σταμάτησε να του απαντά αλλά έπρεπε να τον συναντήσει τον Δεκέμβριο για τη διπλωματική της εργασία. «Είναι γνωστός στον τομέα του, οπότε κανείς δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπος με μια τέτοια προσωπικότητα, όταν μπορούμε να εργαστούμε στη συνέχεια στον τομέα της έρευνας ή των ευρωπαϊκών υποθέσεων» δήλωσε.

Στην αρχή του δεύτερου εξαμήνου τον Ιανουάριο, η φοιτήτρια – έχοντας 62 σελίδες ηλεκτρονικών μηνυμάτων – ζήτησε συνάντηση με τον αρμόδιο του πανεπιστημίου της. Την ίδια ημέρα, έκανε καταγγελίες για σεξουαλικό και ψυχολογικό εκφοβισμό από τον καθηγητή της σε προσωπική συνάντηση με τον πρύτανη του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου.

Στη συνέχεια πολλές γυναίκες επικοινώνησαν με το κολλέγιο ενώ «πολλές εξακολουθούν να φοβούνται αντίποινα ή ότι θα ξαναζήσουν τέτοια τραύματα». «Όλες μαρτυρούν το κλίμα ανασφάλειας που καλλιεργείται σκόπιμα από [τον καθηγητή] σε μια θέση εξουσίας που του παραχωρήθηκε από το Κολέγιο» σημειώνει το δημοσίευμα.

 

Μετά από βραδινή έξοδο σε  φοιτητικό μπαρ του κολεγίου, ο καθηγητής επικοινώνησε στο Facebook με μια κοπέλα που δεν του είχε μιλήσει τη νύχτα. «Λοιπόν, με σνομπάρεις;» ρώτησε σε μήνυμα που είδε το Politico και το οποίο εστάλη γύρω στις 2 π.μ.

Αφού η φοιτήτρια διαμαρτυρήθηκε σε ανώτερο μέλος του διοικητικού προσωπικού, τον Tζ. Μονάρ, ο καθηγητής της έστειλε ένα μακροσκελές σημείωμα λέγοντας «Λυπάμαι απόλυτα για αυτή την παρεξήγηση και ζητώ πολύ συγγνώμη για την ανάρμοστη συμπεριφορά μου», έγραψε στην νεαρή, της οποίας τη διπλωματική επέβλεπε.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση από τον ίδιο είχε «θαφτεί» . «Αγόρασα ένα κουζινομάχαιρο και είπα στον εαυτό μου ότι αν μπει στο δωμάτιό μου μια μέρα θα τον μαχαιρώσω. Θα είναι αυτοάμυνα”, είπε η γυναίκα, η οποία πρόσθεσε ότι έλεγχε συστηματικά το δωμάτιο του κολεγίου της από φόβο κάθε φορά. Όταν μίλησε στο κολέγιο, δεν την άκουσε κανείς. «Δεν πήγα στην τελετή, ήθελα απλώς να φύγω από την Μπριζ, είχε γίνει κόλαση», είπε.

Συνεργάτης του για αρκετά χρόνια δήλωσε ότι «ποτέ» δεν υπήρξε μάρτυρας οποιασδήποτε ανάρμοστης συμπεριφοράς από αυτόν.

Ο Μονάρ έγινε την επόμενη χρονιά πρύτανης και αργότερα ο υπό έρευνα καθηγητής πήρε προαγωγή με τις καταγγελίες ότι αυτή έγινε από τον πρώτο ενώ ήξερε για την ανάρμοστη συμπεριφορά του.

Εμφανίζονται και άλλες καταγγελίες.

Στην επιστολή των φοιτητών και του πρώην προσωπικού που εστάλη στη Μογκερίνι στις 13 Φεβρουαρίου, με την οποία ζητείται η απόλυση του καθηγητή, τονίζεται ότι η συμπεριφορά του δεν έγινε μια μοναδική φορά φέτος.

«Πολλές γυναίκες επικοινώνησαν μαζί μας και πολλές εξακολουθούν να φοβούνται αντίποινα ή ότι θα ξαναζήσουν τέτοια τραύματα», ανέφερε η επιστολή. «Όλες μαρτυρούν το κλίμα ανασφάλειας που καλλιεργείται σκόπιμα από [τον καθηγητή] σε μια θέση εξουσίας που του παραχωρήθηκε από το Κολέγιο, την επανάληψη των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν και τη σοβαρότητα των γεγονότων».

Όταν ρωτήθηκε για την επιστολή αυτή, ο καθηγητής είπε: «Δεν έχω καμία πληροφορία γι’ αυτό… Δεν έχω ακούσει ποτέ γι’ αυτή την επιστολή».

«Δεν υπάρχει κανένας κανόνας σχετικά με την ενδεδειγμένη ή μη ενδεδειγμένη [sic] συμπεριφορά μεταξύ ενός φοιτητή και ενός καθηγητή», υποστήριξε. «Το να στέλνεις ένα email από μένα σε έναν φοιτητή είναι ΟΚ, το να βλέπεις έναν φοιτητή είναι ΟΚ, είναι ένα πανεπιστήμιο, εννοώ, αλλιώς το πανεπιστήμιο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Ο κώδικας δεοντολογίας δεν λέει τίποτα για το αν επιτρέπεται ή όχι η συνομιλία και αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο σε όλα τα πανεπιστήμια».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο καθηγητής αντιμετωπίζει καταγγελίες για παρόμοια συμπεριφορά. Το 2012, το αφεντικό του του είπε να ζητήσει συγγνώμη για ένα περιστατικό που προκάλεσε καταγγελία.

Εκκλήσεις για απόλυση

«Κανονικά, είμαι πολύ απόμακρος με τους φοιτητές», ισχυριζόταν ο καθηγητής στο απειλητικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Νοεμβρίου προς τον φοιτητή που ξεκίνησε την τρέχουσα έρευνα εναντίον του.

«Όπως συμβαίνει, σας γράφω επειδή μου δίνει χαρά και φτάσαμε τυχαία σε αυτό το σημείο. Επιπλέον, δεν βλέπω κάτι κακό σε αυτό και νομίζω ότι ούτε κι εσείς το βλέπετε. Όμως τα πράγματα θα μπορούσαν να εκληφθούν πολύ διαφορετικά από τους συναδέλφους μου και το Σώμα δεν θα το δεχόταν και δεν θα έκανε τίποτα», είπε.

Αφού η Μογκερίνι ανέλαβε τον ρόλο της πρύτανη τον Σεπτέμβριο του 2020, η διοίκησή της θέσπισε έναν επικαιροποιημένο κώδικα δεοντολογίας και μια διαδικασία για την καταγγελία παρενόχλησης και σεξουαλικού παραπτώματος, μεταξύ άλλων συμπεριφορών.

«Στόχος του Κώδικά μας είναι να διατηρήσουμε μια πολιτική μηδενικής ανοχής για οποιεσδήποτε πράξεις κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας κάθε μέλους της κοινότητας του Κολεγίου (είτε με τη μορφή διακρίσεων, εκφοβισμού, παρενόχλησης, βίας, παρενόχλησης ή σεξουαλικού παραπτώματος)», ανέφερε το Κολέγιο σε ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο Mοναρ, πρύτανης του Κολεγίου πριν από τη Μογκερίνι, σε σχόλιό του στο politico πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι ένα άτομο θα πρέπει να αντιμετωπίζει έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση μόνο με σαφείς αποδείξεις. «Εάν προσκομιστούν τέτοιες αποδείξεις, όσο μικρές και αν είναι, τότε είναι καθήκον του ιδρύματος να ενεργήσει με πλήρη αυστηρότητα και χωρίς να λάβει υπόψη του τη φήμη και τις συνθήκες ενός συναδέλφου – και ποτέ δεν είχα καμία αμφιβολία ότι το Κολέγιο της Ευρώπης θα έκανε ακριβώς αυτό», πρόσθεσε ο Μοναρ .

Το κολέγιο αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση του καθηγητή, επικαλούμενο την ανάγκη προστασίας της εμπιστευτικότητας κατά τη διάρκεια μιας εν εξελίξει διαδικασίας κώδικα δεοντολογίας.

«Απορρίπτω επίσης σθεναρά τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς που διατυπώνονται για μένα σε μηνύματα που κυκλοφορούν εδώ και εκεί», δήλωσε ο καθηγητής.

Στην επιστολή προς τη Μογκερίνι από πρώην φοιτητές και ακαδημαϊκούς βοηθούς, η ομάδα ζήτησε την οριστική απόλυση του καθηγητή.

«Είναι πλέον καιρός το Κολέγιο της Ευρώπης, υπό την ηγεσία σας, να εκπληρώσει το καθήκον επαγρύπνησης και προστασίας του, αναλαμβάνοντας αποφασιστική δράση και δείχνοντας μηδενική ανοχή απέναντι στον σεξισμό και τη σεξουαλική βία», ζήτησε η ομάδα.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…