Newsroom

Newsroom

Σκάνδαλο με τα "πόθεν έσχες": Πρακτικές ψευτοδιαφάνειας με απόκρυψη στοιχείων

Δημοσιεύθηκαν σήμερα τα πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, στα πλαίσια του δημόσιου ελέγχου για την τήρηση πλήρους διαφάνειας ως προς τα περιουσιακά τους στοιχεία. Όμως, στις δηλώσεις που έχουν δημοσιευθεί υπάρχει μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τις προγενέστερες, δηλαδή η απόκρυψη σημαντικών στοιχείων, όπως οι διευθύνσεις των ακινήτων των πολιτικών.

56fe71c11dc524f4668b4763

Σύμφωνα με το νόμο 4281/2014 που ψηφίστηκε » επί Σαμαρά – Βενιζέλου στο πολυνομοσχέδιο με τίτλο: «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις» ορίζεται ότι «από τη δημοσιοποίηση εξαιρούνται σε κάθε περίπτωση εκείνα τα στοιχεία που είναι ικανά να προκαλέσουν βλάβη στη ζωή ή την περιουσία του δηλούντος και της οικογένειας του (όπως διεύθυνση κατοικίας, αριθμοί κυκλοφορίας μεταφορικών μέσων, φορολογικά στοιχεία κ.λπ.)».

Έτσι, για πρώτη φορά στα «πόθεν έσχες» των πολιτικών δεν αναγράφονται οι διευθύνσεις και οι περιοχές που βρίσκονται αυτά τα ακίνητα, γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί από την κοινή συνείδηση ως μία έμμεση παρανομία, αφού από τότε που ξεκίνησε η δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιούνταν.

Κι αν θεωρηθεί λογικό το επιχείρημα που λέει ότι μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο ένας πολιτικός τη στιγμή που δημοσιεύεται η διεύθυνση της κατοικίας του, τότε ποιος είναι ο κίνδυνος που προκύπτει στα υπόλοιπα ακίνητα ή αγροτεμάχια που κατέχει και πιθανώς θέτει προς ενοικίαση; Άλλωστε κανένας πολιτικός δεν βρίσκεται στη Βουλή παρά τη θέλησή του, γεγονός που τον μετατρέπει αυτόματα σε δημόσιο πρόσωπο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται κάτι τέτοιο, καθώς και από το νόμο Ραγκούση είχαν εφαρμοστεί παρόμοιες μεθόδους ψευτοδιαφάνειας.

Η κυβέρνηση οφείλει να αναθεωρήσει το σκεπτικό του ισχύοντα νόμου και να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που θα προάγουν το δημόσιο έλεγχο. Το γεγονός της απόκρυψης αυτών των στοιχείων αναιρεί τα επιχειρήματα και τους λόγους που δημοσιοποιούνται αυτά τα στοιχεία, καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν είναι δυνατός τόσο ο κοινωνικός όσο και ο δημοσιογραφικός έλεγχος αυτών των στοιχείων. Έτσι, ο εκάστοτε πολίτης στερείται του δικαιώματος να ελέγξει ή ακόμα και να καταγγείλει παράνομα περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως να έχουν στην κατοχή τους πολιτικά πρόσωπα.

Και για του λόγου το αληθές δείτε τα «πόθεν έσχες» των Τσίπρα και Μητσοτάκη:

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

σαττι 1

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

Λίγο πριν την εμφάνισή της στον τελικό της Eurovision 2024, η ελληνίδα τραγουδίστρια ετοιμάζεται να…

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Δεν κάνει πίσω το Ισραήλ παρά το «ναι» σε εκεχειρία από τη Χαμάς.

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

aston villa olympiacos 19252

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

Ένας φίλαθλος του Ολυμπιακού αποφάσισε να γιορτάσει το Πάσχα με έναν ιδιαίτερο τρόπο