Newsroom

Newsroom

Σίσι: Καλύτερα να είχαν απελαθεί από την Αίγυπτο οι τρεις δημοσιογράφοι, παρά να δικαστούν

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, προτιμούσε οι τρεις δημοσιογράφοι του Al-Jazeera που καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης να έχουν…

o stratarxis ampntel fatax al sisi

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, προτιμούσε οι τρεις δημοσιογράφοι του Al-Jazeera που καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης να έχουν απελαθεί, αντί να δικαστούν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Al-Masry-al-Youm.

Αυτές οι καταδικαστικές αποφάσεις είχαν «πολύ αρνητικό αποτέλεσμα», δήλωσε χθες ο Aιγύπτιος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με διευθυντές μέσων ενημέρωσης.

Οι τρεις δημοσιογράφοι, ο Αιγυπτο-καναδός Μοχάμεντ Φαντέλ Φάχμι, διευθυντής του γραφείου του Al-Jazeera πριν απαγορευτεί η λειτουργία του στην Αίγυπτο, ο Αυστραλός συνάδελφός του Πίτερ Γκρεστ και ο Αιγύπτιος Μπάχερ Μοχάμεντ, καταδικάστηκαν στις 23 Ιουνίου σε ποινές φυλάκισης 7 έως 10 ετών, για υποστήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Η δικαστική απόφαση χαρακτηρίστηκε «τρομακτική» από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και η Ουάσινγκτον ζήτησε την απελευθέρωσή τους, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ζήτησε από τον Αιγύπτιο πρόεδρο να προστατεύσει την ελευθερία της έκφρασης.

Αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις για την απόφαση, ο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι δήλωσε ότι η εκτελεστική εξουσία δεν πρέπει να αναμειγνύεται στην άσκηση της δικαστικής εξουσίας. Ωστόσο, χθες φαίνεται πως άλλαξε γνώμη, αφού δήλωσε στους διευθυντές των μέσων ενημέρωσης ότι «η καταδίκη πολλών δημοσιογράφων είναι ένα πολύ αρνητικό αποτέλεσμα» και ότι η κυβέρνηση «δεν έχει καμία σχέση με αυτές».

«Θα προτιμούσα να έχουν απελαθεί μετά τη σύλληψή τους, παρά να δικαστούν», είπε, χωρίς να διευκρινίσει με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να έχουν απελαθεί από την Αίγυπτο οι Μοχάμεντ Φαντέλ Φάχμι και Μπάχερ Μοχάμεντ, οι οποίοι είναι αιγυπτιακής εθνικότητας.