Newsroom

Newsroom

Singular Logic: Ο "εθνικός εργολάβος" της πληροφορικής αναλαμβάνει έργα χωρίς διαγωνισμούς και ελέγχους

Το όνομα Singular Logic δεν είναι άγνωστο. Πρόκειται για μια εταιρία «κολοσσό» στο χώρο των πληροφοριακών συστημάτων η οποία αναλαμβάνει…

sl 0

Το όνομα Singular Logic δεν είναι άγνωστο. Πρόκειται για μια εταιρία «κολοσσό» στο χώρο των πληροφοριακών συστημάτων η οποία αναλαμβάνει εδώ και χρόνια τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων κάθε εκλογικής αναμέτρησης, λαμβάνοντας τεράστια κονδύλια από τον κρατικό κορβανά, και μάλιστα χωρίς ποτέ να συμμετέχει σε ανοιχτούς διαγωνισμούς, αφού ο νομοθέτης έχει προβλέψει, όπως φαίνεται, γι’ αυτήν. Επιπλέον, παρότι τα ποσά που λαμβάνει ή που πρόκειται να λάβει για την επεξεργασία και δημοσίευση των αποτελεσμάτων των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωκλογών, δεν έχει πραγματοποιηθεί από το Ελεγκρικό Συνέδριο ο απαιτούμενος προσυμβατικός έλεγχος, ο οποίος είναι υποχεωτικός όταν το ποσό που δαπανάται ξεπερνά το ένα εκατ. ευρώ. 

Η Singular Logic, είναι κατά πολλούς, ο «εθνικός εργολάβος» της πληροφορικής, αφού από την ίδρυσή της, μέχρι σήμερα, αναλαμβάνει από το Δημόσιο, πάμπολλα έργα, ακριβώς όπως οι εταιρίες της οικογένειας Μπόμπολα αναλαμβάνουν κάθε δημόσιο έργο, από τη δημιουργία δρόμων, μέχρι την εξόρυξη μεταλλευμάτων, όπως συμβαίνει στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Η Singular Logic, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της οποίας ήταν μέχρι το καλοκαίρι του 2012 και ο Ανδρέας Βγενόπουλος, είναι εταιρικός απόγονος των εταιριών Delta, Singular και LogicDIS οι οποίες είχαν ενωθεί υπό την GIT Holdings,  στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας ήταν επίσης ο Ανδρέας Βγενόπουλος, καθώς και άλλα μέλη του διοικητικού σχήματος της Singular Logic. Η GIT Holdings, η οποία ήταν δημιούργημα του ομίλου Marfin, εξαγοράστηκε το 2008 από τη Singular Logic,  ενώ η MIG Technology Holdings, επίσης εταιρία του ομίλου Marfin, κατείχε το 2009 το 93,4% επί του συνόλου των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Singular Logic. Η Delta από την πλευρά της δραστηριοποιείτο στον τομέα της πληροφορικής από την προπερασμένη δεκαετία και σύμφωνα με δημοσιεύματα, έκανε ακριβώς ότι κάνει σήμερα η Singular Logic. Ζούσε, ως έναν βαθμό, από το Δημόσιο, αναλαμβάνοντας μεταξύ και άλλων έργων και τη συγκέντρωση και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων της εποχής.

Μοιράζοντας εκατομμύρια

Η Singular Logic, στο πελατολόγιο της οποίας θα συναντήσει κανείς τράπεζες, δημόσιες επιχειρήσεις, από υπουργεία, μέχρι ασφαλιστικά ταμεία, μεγάλους επιχειρηματικούς «κολοσσούς» και οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει εισπράξει για διάφορα δημόσια έργα τα οποία ανέλαβε -άλλοτε μόνη της και άλλοτε σε συνεργασία- την επταετία 2006-2012, τουλάχιστον 53 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο δεν περιλαμβάνονται όλα τα χρήματα που έλαβε για τις πολλές εκλογικές αναμετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αυτό το διάστημα.

Ενδεικτικά, το 2007 έλαβε από το υπουργείο Οικονομικών, μαζί με ακόμη δύο εταιρίες, περισσότερα από 9 εκατ. για τη δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ έναν χρόνο μετά χρηματοδοτήθηκε μαζί με την ΙΝΤΡΑΚΟΜ με 11,4 εκατ. και το 2012 έλαβε μαζί με την Unisystems, από το υπουργείο Δικαιοσύνης, 8,6 εκατ. ευρώ για την ανάληψη του έργου «Εθνικό Ποινικό Μητρώο».

Η Singular Logic, ανέλαβε στο διάστημα αυτό την υπολποίηση τουλάχιστον 70 δημοσίων έργων -τη λίστα των οποίων μπορείτε να δείτε ΕΔΩ– σχετιζόμενων με πληροφοριακά συστήματα, τα περισσότερα από το υπουργείο Εσωτερικών, το Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Ανάπτυξης, ενώ έχει χρηματοδοτηθεί και για έργα των υπουργείων Δικαιοσύνης, Παιδείας και Οικονομικών.  

Παράλληλα, στις 12 Μαΐου, με κατεπείγουσα απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και δίχως να πραγματοποιηθεί διεθνής διαγωνισμός ανέλαβε το έργο της συγκέντρωσης, επεξεργασίας και παρουσίασης στα μέσα ενημέρωσης, των αποτελεσμάτων, τόσο των αυτοδιοικητικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής (18 Μαΐου), όσο και των επαναληπτικών και των ευρωεκλογών, μια εβδομάδα αργότερα (25 Μαΐου). Το συνολικό ποσό που θα λάβει η εταιρία σε τέσσερις δόσεις ανέρχεται μαζί με το ΦΠΑ, σε 3.813.000 ευρώ.

Σημαντικά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι, παρότι το παραπάνω ποσό είναι μεγάλο, δεν είναι δημοσιευμένη στο διαδίκτυο η σύμβαση, την οποία έχει υπογράψει το ελληνικό Δημόσιο με την εταιρία, όπως δεν είναι δημοσιευμένες οι συμβάσεις προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, ούτε όμως και οι σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών, για τις εθνικές εκλογές του 2007 και του 2009 και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, την επεξεργασία και δημοσίευση των αποτελεσμάτων των οποίων, είχε αναλάβει επίσης η Singular Logic.

Ωστόσο, όπως φαίνεται από τις δημοσιευμένες στο διαδίκτυο αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών, η Singular Logic έλαβε για τις διπλές εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου 2014, συνολικά 5,16 εκατ., 3.013.500 ευρώ για εκείνες του Μαΐου και 2.152.500 για εκείνες του Ιουνίου. Κρίνοντας από την πρώτη απόφαση για τις εκλογές του Μαΐου 2012, στην οποία αναφέρεται ότι η δαπάνη είναι κατά 20% μειωμένη, σε σχέση με το αντίστοιχη δαπάνη για τις εθνικές εκλογές του 2009, συμπεραίνουμε, ότι το ποσό που δόθηκε στη Singular Logic τότε άγγιξε τα 2,5 εκατ., ενώ αντίστοιχα θα ήταν και τα νούμερα άλλων εκλογικών αναμετρήσεων, για τις οποίες, όπως ήδη διαβάσατε, δεν υπάρχουν δημοσιευμένες αποφάσεις, καθότι την περίοδο εκείνη δεν υφίστατο η “Διαύγεια”. 

Έργα χωρίς διαγωνισμούς

Η Singular Logic, αναλαμβάνει όλα τα έργα που αφορούν εκλογικές αναμετρήσεις, δίχως να προηγείται διεθνής διαγωνισμός, όπως θεωρητικά θα έπρεπε να συμβαίνει, δεδομένου ότι τα κονδύλια που δαπανώνται είναι τεράστια και βαραίνουν αποκλειστικά τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών.  Κι αν αυτό θεωρείται από ορισμένους φυσιολογικό, σε περιπτώσεις εθνικών ή αυτοδιοικητικών εκλογών, οι οποίες δεν είναι προγραμματισμένες πολύ καιρό πριν, είναι σίγουρα παράλογο το γεγονός ότι η ίδια πρακτική ακολουθείται και στις ευρωεκλογές, η χρονολογία διεξαγωγής των οποίων είναι γνωστή, αφού πραγματοποιούνται σταθερά κάθε πενταετία.

Κι όμως το ελληνικό κράτος και η συγκεκριμένη εταιρία, είναι απολύτως καλυμμένες από το νομοθέτη, ο οποίος μοιάζει να λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων της Singular Logic. Συγκεκριμένα, βάσει του άρθρου 130 του Προεδρικού Διατάγματος 96/2007, για τις εκλογικές αναμετρήσεις δεν πραγματοποιείται διεθνής διαγωνισμός, αλλά γίνεται πάντοτε απευθείας ανάθεση, όλως τυχαίως στη Singular Logic.  Η διάταξη αυτή αφορά εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και κάθε άλλη εκδήλωση λαϊκής ετυμηγορίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Ουσιαστικά δηλαδή, αφορά και τις ευρωεκλογές, τις οποίες εντέχνως ενέταξαν στο συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, εντείνοντας έτσι τις υποψίες, περί στήριξης της Singular Logic, η οποία φαίνεται απλώς να καταθέτει προσφορές και να αναλαμβάνει, έργα χωρίς καν να εξετάζεται το πόσο συμφέρον είναι αυτό για το Δημόσιο.

Επιπλέον, σύμφωνα με επίσημη απάντηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο koutipandoras.gr, παρότι το ποσό που θα δοθεί στη Singular Logic για τις επικείμενες εκλογές, ξεπερνά, και μάλιστα κατά πολύ, το ένα εκατ. ευρώ, δεν έχει πραγματοποιηθεί προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας, πράγμα που θα δικαιολογείτο μόνο στην περίπτωση που το έργο ήταν συγχρηματοδοτούμενο από άλλους φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην προκειμένη περίπτωση, το ποσό θα βγει εξ ολοκλήρου από τα ταμεία του υπουργείου Εσωτερικών. Ως εκ τούτου, ο προσυμβατικός έλεγχος έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί, πριν εγκριθεί η δαπάνη, πράγμα το οποίο δεν συνέβη ποτέ.

Δείτε την απόφαση ανάθεσης του υπουργείο Εσωτερικών στη Singular Logic


Δείτε το Π.Δ. που επιτρέπει στη Singular Logic να παίρνει έργα δίχως διαγωνισμό


 

 

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

430113696 386032271017011 577611428516139923 n

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

Με βίντεο του Άδωνι να... παίζει με τρενάκια ανέβασε ο Βαγγέλης Βλάχος θέλοντας να απαντήσει…

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

Λαζόπουλος 1

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

«Μην αφήσετε το τσεκούρι, κρατήστε ακέραιο το επάγγελμα σας του τσεκοροποιού», ανέφερε ο Λάκης Λαζόπουλος…

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

6168234

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

Τούρτα για τα γενέθλια του έσβησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά την…

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

Χατζηπαναγιώτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

«Αν ήμουν μόνος μου, ίσως το άφηνα να δω αν θα περάσει», ανέφερε στις δηλώσεις…

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

in.gr

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

«Πάντως τα "συμφέροντα" που δεν κατονομάζει ο πρωθυπουργός δεν κρύβονται, ούτε χρειάζονται κανέναν πληρεξούσιο», αναφέρεται…