Τα κρυφά μηνύματα της συνέντευξης Τσίπρα και των δημοσκοπήσεων

Δημοσκοπήσεις και μετρήσεις από τη συνέντευξη Τσίπρα «μαρτυρούν» ότι όλα αλλάζουν για τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. λίγο πριν τις εθνικές εκλογές

tsipras 1

Είναι κοινός τόπος μεταξύ των πολιτικών κομμάτων ότι η σιδηροδρομική σύγκρουση στα Τέμπη με τον τραγικό απολογισμό των 57 νεκρών, άλλαξε άρδην τις ισορροπίες στο πολιτικό σύστημα και δημιούργησε νέα δεδομένα μια ανάσα πριν τις εθνικές εκλογές.

Η επιλογή του Πρωθυπουργού και κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών να κρυφτούν πίσω από τον «σταθμάρχη» και το επιχείρημα περί «διαχρονικών ευθυνών» φαίνεται ότι όχι μόνο δεν απέδωσε «καρπούς» αλλά όξυνε το κύμα της δυσαρέσκειας που εξακολουθεί να εκφράζεται κοινωνικά μέσα από συνεχόμενες και μεγαλειώδης κινητοποιήσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.

Όμως, εντελώς διαφορετικά φαίνεται ότι είναι τα δεδομένα για τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ παρά και την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης και  μερίδας των συστημικών Μ.Μ.Ε. να τον συμπαρασύρουν στη δημοσκοπική και πολιτική καθίζηση που σημειώνει η Ν.Δ. και να του καταλογίσουν ευθύνες που δεν του αναλογούν.

Πλέον, με ασφάλεια διαπιστώνει κανείς ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπαίνει ακόμα πιο δυνατά στα «κοινωνικά ραντάρ» ως υποψήφια πολιτική δύναμη που θα κληθεί να δώσει διέξοδο στη γενικευμένη κοινωνική ανασφάλεια που εύστοχα συμπυκνώθηκε στο σύνθημα «πάμε και όπου βγει».

Προς επίρρωση των παραπάνω, υπάρχουν δυο δεδομένα που καταγράφουν την παραπάνω τάση, να μπαίνει, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ στα «κοινωνικά ραντάρ» για εντελώς διαφορετικούς λόγους από τη Νέα Δημοκρατία.

Αφενός οι μετρήσεις από την τηλεοπτική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο MEGA. Πριν αναφερθούμε στις μετρήσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι η διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Ράνια Τζίμα και στον Γιάννη Πρετεντέρη ξεπέρασε τη διάρκεια της μισής ώρας που θεωρείται και ο προβλεπόμενος χρόνος μιας συνέντευξης με πολιτικό αρχηγό, καθότι μετά καταγράφεται «κοιλιά» όπως συνηθίζεται να λέγεται στη δημοσιογραφική αργκό.

Έτσι, για τα 48 λεπτά της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα, ο Μ.Ο. τηλεθέασης διαμορφώθηκε στο 15,5% ενώ σε ορισμένα σημεία ακούμπησε ακόμα και το 17%. Σε απόλυτα νούμερα, τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. παρακολούθησαν 637.189 τηλεθεατές, ενώ σε αυτά δεν αθροίζονται οι προβολές από το Youtube που έφτασαν τις 95.000 το πρώτο 24ωρο αλλά και οι 100.000 προβολές μέσα από τη προσωπική του σελίδα στο Facebook. Όπως είναι λογικό, το δελτίο του MEGA κατέγραψε πρωτιά στα δελτία ειδήσεων, ενώ, να σημειωθεί ότι πρώτο αναδείχθηκε και σε ό,τι αφορά στο δυναμικό κοινό.

Λογικό και επόμενο λοιπόν να επικρατεί ευχάριστο κλίμα στη Κουμουνδούρου μετά και τις μετρήσεις που επιβεβαιώνουν ότι μεγάλες μερίδες της κοινωνίας στρέφουν με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή το βλέμμα τους στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και τα όσα είπε ο Πρόεδρος του κόμματος στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών και αφότου έκλεισε και ο κύκλος των τραγικών κηδειών.

Επιπλέον, οι μετρήσεις της τηλεοπτικής συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στο MEGA «διαβάζονται» παράλληλα με τις δυο τελευταίες δημοσκοπήσεις της MRB και της Prorata που κατέγραψαν μεγάλο κλείσιμο της ψαλίδας και εκλογικό ντέρμπι, με τη διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων να πέφτει κάτω από 3%, στο όριο δηλαδή του στατιστικού λάθους.

Με βάση τα δεδομένα των δημοσκοπικών μετρήσεων αλλά και των μετρήσεων της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στο MEGA, εύκολα διαπιστώνει κανείς την αλλαγή του κλίματος που επικρατεί κοινωνικά ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Η επιλογή της Κουμουνδούρου να διατηρήσει μια στάση υπευθυνότητας, κοινωνικής ενσυναίσθησης, υιοθετώντας έναν τεκμηριωμένο αντιπολιτευτικό λόγο που εκφράστηκε σε ήπιους τόνους και μακριά από ακρότητες και πολιτικούς βερμπαλισμούς, φαίνεται ότι αξιολογείται θετικά από μεγάλες μερίδες της κοινωνίας.

 

Εικόνες που «κόβουν» την ανάσα: Αεροπλάνο στο Ηράκλειο περνά ξυστά πάνω από τις ταράτσες (Video)

irakleio aeroplano

Εικόνες που «κόβουν» την ανάσα: Αεροπλάνο στο Ηράκλειο περνά ξυστά πάνω από τις ταράτσες (Video)

Ο φακός του neakriti.gr και της ΚΡΗΤΗ TV κατέγραψε μοναδικές εικόνες με αεροπλάνα που κάνουν…

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη» – Χιλιάδες κόσμου στην πορεία προς την Iσραηλινή πρεσβεία (Εικόνες)

gaza 11 1320x880 1

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη» – Χιλιάδες κόσμου στην πορεία προς την Iσραηλινή πρεσβεία (Εικόνες)

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν ωστόσο μετά το τέλος της πορείας, με τις αστυνομικές δυνάμεις να…