Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει ότι «υπερβαίνοντας γραφειοκρατικά εμπόδια» προχώρησε τον Δεκέμβριο του 2017 στη διεξαγωγή τής έρευνας, ικανοποιώντας αφενός ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, αφετέρου γιατι έχει θέσει ως «πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά του την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, είτε πρόκειται για τη Φυλή, είτε για το σύνολο της Αττικής».
Αναφορικά με τον εντοπισμό του χρωμίου, οι επιστήμονες του «Δημόκριτου» συνέλεξαν δείγματα επιφανειακών και υπόγειων υδάτων που συλλέχθηκαν στις 4 και στις 16 Μαΐου στην προαναφερθείσα περιοχή, στα οποία εντοπίστηκε συγκέντρωση ολικού (520 μg/L) και εξασθενούς (510 μg/L) χρωμίου με όριο τα 50 μg/L (για το πόσιμο νερό) σε αντίθεση με όλα τα άλλα δείγματα. Οι μετρήσεις έγιναν σε δύο διαπιστευμένα εργαστήρια.
Όπως διευκρινίζεται, η τιμή σε χρώμιο που ανιχνεύθηκε αποδίδεται σε περιστασιακή παράνομη ρίψη αποβλήτων βιομηχανικών μονάδων (κυρίως βυρσοδεψία, βιομηχανίες παραγωγής χρωμάτων, επιμετάλλωση).
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι το θέμα υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του ΕΔΣΝΑ, ο Σύνδεσμος καλεί όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο ίδιος, ως όφειλε, αμέσως μόλις πήρε τα πρώτα αποτελέσματα από τον «Δημόκριτο», ενημέρωσε τον Δήμο Ασπροπύργου και την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής καθώς «η ποιότητα ζωής και η υγεία των πολιτών που ζουν ή εργάζονται στη Φυλή αλλά και ευρύτερα στη Δυτική Αττική είναι τα αποκλειστικά κριτήρια δράσης του ΕΔΣΝΑ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ