Newsroom

Newsroom

Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για την κατάπαυση του πυρός στην Συρία

Σήμερα θα γίνει η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επί του σχεδίου απόφασης που προβλέπει την επιβολή εκεχειρίας σε όλη τη Συρία για 30 ημέρες. Ξεπερνούν τους 500 οι άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους στου βομβαρδισμούς εκ των οποίων οι 123 είναι παιδιά, ενώ όπως αναφέρουν οι διασώστες οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν για διάστημα αρκετό ώστε να μπορέσουν να μετρήσουν τα πτώματα.

5a9162a91dc5241f588b4599

Το συριακό καθεστώς συνεχίζει σήμερα ακατάπαυστα τα πλήγματα εναντίον της Ανατολικής Γούτα, του προπύργιου των ανταρτών που δέχεται καταιγισμό πυρός ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε άλλους 21 ανθρώπους, αφού οι διαιρέσεις στον ΟΗΕ οδήγησαν σε μια πολλοστή αναβολή της ψηφοφορίας για την επιβολή εκεχειρίας για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η ψηφοφορία αρχικά προβλεπόταν να διεξαχθεί την Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε για σήμερα Σάββατο το μεσημέρι τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με διπλωμάτες που μίλησαν στο AFP και το Reuters. Κατά τους διπλωμάτες που επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, οριστικοποιήθηκε και υποβλήθηκε στα κράτη μέλη νέο σχέδιο απόφασης. Όταν καταρτίζεται νέο κείμενο, η πρακτική είναι η ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ να μη διεξάγεται παρά πριν περάσει -τουλάχιστον- μία ημέρα.

Οι διαπραγματεύσεις για την πρόταση να κηρυχθεί εκεχειρία σε όλη τη Συρία διαρκούν από την 9η Φεβρουαρίου, με σκοπό να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να ασκήσει το βέτο που διαθέτει η Ρωσία, κράτος-μόνιμο μέλος του ΣΑ και ο κυριότερος υποστηρικτής του συριακού καθεστώτος. Το σχέδιο απαιτεί «τον τερματισμό των εχθροπραξιών σε ολόκληρη τη Συρία και σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» για 30 ημέρες προκειμένου να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και η απομάκρυνση τραυματιών και αρρώστων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε χθες έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και ζήτησε να δοθεί πρόσβαση στα φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια, με μια έντονα διατυπωμένη δήλωση στην οποία εκφράζει τον θυμό της για τον βομβαρδισμό της Ανατολικής Γούτα στη Συρία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκει λέξεις για να περιγράψει τη φρίκη που βιώνουν οι άνθρωποι στην Ανατολική Γούτα», αναφέρει η ΕΕ «Η απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και η προστασία των αμάχων αποτελούν ηθικό καθήκον και επείγουν … η μάχη πρέπει να σταματήσει τώρα», αναφέρει η ΕΕ στη δήλωσή της, που συμφωνήθηκε και από τα 28 μέλη της. 

Τραγικός ο απολογισμός

«Μέσα σε επτά ημέρες, 505 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσα στους οποίους 123 παιδιά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Μόνο σήμερα σκοτώθηκαν 29 άμαχοι, οι 17 από τους οποίους στην Ντούμα, τη μεγάλη πόλη της Γούτα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Επλήγησαν επίσης η Χαμουρίγια και άλλες πόλεις, όπως η Καφρ Μπάτνα και η Χαράστρα.

«Οι νεκροί μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι, δεν μπορέσαμε να μετρήσουμε τους μάρτυρες χθες και προχθές επειδή τα αεροπλάνα γύριζαν στον ουρανό», δήλωσε ο Σιράζ Μαχμούντ, εκπρόσωπος της πολιτικής άμυνας στην Ανατολική Γούτα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχόλιο από τον συριακό στρατό.

Έκκληση να σταματήσει η «σφαγή»

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε αυτό που συμβαίνει στη Γούτα», λέει με οργή στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κάτοικος στην Γούτα.

«Περιμένουμε από την Ευρώπη και την Αμερική που νοιάζονται για τη ζωή μιας γάτας κι ενός σκύλου, να αντιδράσουν την ώρα που εκατοντάδες άμαχοι χάνουν τη ζωή τους από τις συριακές, ρωσικές και ιρανικές βόμβες μπροστά στα μάτια όλων».

«Πώς το Συμβουλιο Ασφαλείας δεν καταφέρνει να υιοθετήσει μια απλή απόφαση για να σταματήσει το πυρ εναντίον των αμάχων; Δεν θέλουμε να μας δώσετε να φάμε ή να πιούμε. Μόνο σταματήστε τη σφαγή!»