Newsroom

Newsroom

Σχεδόν 7 εκατ. ευρώ μηνιαίως στοιχίζουν τα ενοίκια της Κεντρικής Διοίκησης

Σχεδόν 7 εκατομμύρια ευρώ το μήνα στοιχίζουν τα μισθώματα για τη στέγαση της κεντρικής διοίκησης της χώρας ανέφερε ο υπουργός…

proedriko

Σχεδόν 7 εκατομμύρια ευρώ το μήνα στοιχίζουν τα μισθώματα για τη στέγαση της κεντρικής διοίκησης της χώρας ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών που τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων σχεδόν 4 εκατ. ευρώ μηνιαίως από την εφαρμογή των διατάξεων για τη μείωση των μισθωμάτων.

Όπως επισημαίνει σε έγγραφο του ο κ. Στουρνάρας, μετά από σχετικό αίτημα του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Ψυχάρη, το ποσό που καταβάλλεται σήμερα μετά την εφαρμογή του Ν. 4081/2012, ανέρχεται συνολικά σε 6.812.930,64 ευρώ μηνιαίως και με την εφαρμογή των διατάξεων για τη μείωση των μισθωμάτων, το συνολικό ποσό εξοικονόμησης μέχρι στιγμής εκτιμάται σε 3.922.020,38 μηνιαίως.

«Σύμφωνα με στοιχεία που τηρούνται στο ηλεκτρονικό αρχείο της Διεύθυνσης Υπηρεσιών και Στέγασης, όπως αυτό είναι ενημερωμένο έως σήμερα, υφίστανται 2.353 συμβάσεις μίσθωσης κτιρίων για τη στέγαση των υπηρεσιών της Κεντρικής Διοίκησης (η οποία περιλαμβάνει την Προεδρία της Δημοκρατίας, τα Υπουργεία και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καθώς και τις Ανεξάρτητες Αρχές)» διευκρίνισε στην απάντηση του ο υπουργός Οικονομικών.

Επίσης, έχει επέλθει εξοικονόμηση μηνιαίως τουλάχιστον κατά 126.000 από την κατάργηση – συγχώνευση ή τη συστέγαση υπηρεσιών (όπως ΔΟΥ, Αστυνομικά Τμήματα, Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών για έργα ΑΠΕ του ΥΠΕΚΑ) και έχει δρομολογηθεί η μεταστέγαση του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

«Η διαδικασία αξιολόγησης των καταγεγραμμένων μέχρι σήμερα δημοσίων κτιρίων, αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να μεταστεγαστούν σε αυτά Δημόσιες Υπηρεσίες που σήμερα στεγάζονται σε μισθωμένα ακίνητα, βρίσκεται σε εξέλιξη, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά την αναδιοργάνωση των δομών των υπουργείων που προωθείται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ ορισμένα εξ΄αυτών που έχουν κριθεί κατάλληλα έχουν παραχωρηθεί σε Δημόσιες Υπηρεσίες» , σημειώνει ο υπουργός και προσθέτει ότι η ανωτέρω διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί την 31/12/2012.