Σχεδίασαν και έκαναν πάνω από 50 διαρρήξεις μέσα από τις φυλακές

Εξιχνιάστηκε από την Ασφάλεια Τρικάλων η δράση εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραττε κλοπές-διαρρήξεις οικιών, χρηματοκιβωτίων εταιρειών και κοινωφελών ιδρυμάτων, καθώς και…

diar 0 0

Εξιχνιάστηκε από την Ασφάλεια Τρικάλων η δράση εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραττε κλοπές-διαρρήξεις οικιών, χρηματοκιβωτίων εταιρειών και κοινωφελών ιδρυμάτων, καθώς και κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων στην πόλη των Τρικάλων και την ευρύτερη περιοχή.

Σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 7 μελών της σπείρας αποτελούμενης από Έλληνες ηλικίας από 23 έως 79 ετών, καθώς και σε βάρος αγνώστου μέχρι στιγμής αριθμού συνεργών τους, για ένταξη, διεύθυνση και παροχή ουσιωδών πληροφοριών σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές και πλαστογραφία.

Στο πλαίσιο της έρευνας του Τμήματος Ασφαλείας Τρικάλων και προέκυψε ότι οι 7 Έλληνες, μαζί με άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό συνεργών τους, από τον Ιούνιο του 2013 είχαν συγκροτήσει και συμμετείχαν σε δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση.

Σκοπός τους ήταν η διάπραξη κλοπών και διαρρήξεων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά και πληθώρα χρυσαφικών, ενώ κύριο χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας τους ήταν ότι εφάρμοζαν την τακτική των εναλλασσόμενων διακριτών ρόλων, με διαφορετική – κάθε φορά – σύνθεση.

Αρχηγικό ρόλο στην οργάνωση είχε ένας 60χρονος, έγκλειστος των φυλακών, ο οποίος «στρατολόγησε» τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης και τα καθοδηγούσε, είτε παραμένοντας στα οχήματα κατά το χρόνο τέλεσης των κλοπών (όταν δεν εξέτιε ποινή φυλάκισης), είτε κατευθύνοντας τηλεφωνικά τη δράση τους.

Σημαντική θέση στην οργάνωση είχαν επίσης δύο Έλληνες, ηλικίας 31 και 29 ετών και επίσης έγκλειστοι των φυλακών. Οι συγκεκριμένοι συνήθως αναλάμβαναν το ρόλο του «μπουκαδόρου», ενώ κατά την απουσία του 60χρονου αναλάμβαναν αυτοί ηγετικό – καθοδηγητικό ρόλο και παρέμεναν ως οδηγοί στα οχήματα. Σ τις περιπτώσεις που δεν συμμετείχαν άμεσα στις διαρρήξεις, διευκόλυναν τη δράση της οργάνωσης με τη διοχέτευση των κλοπιμαίων στην «αγορά».

Τα υπόλοιπα μέλη, μεταξύ των οποίων και έγκλειστος σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας, εναλλάσσονταν στους ρόλους του «μπουκαδόρου», του παρατηρητή «τσιλιαδόρου» και του «κατοπτεύοντα», ενώ τέλος ο 79χρονος είχε περιφερειακό ρόλο, παρέχοντας πληροφορίες και υποθάλποντας τα μέλη.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με σύνθεση τουλάχιστον τριών ατόμων, προσερχόταν από την Θεσσαλονίκη στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, με αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Κατά την άφιξή τους στην περιοχή προέβαιναν σε αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας από άλλα οχήματα, συνήθως Ι.Χ. φορτηγά, τις οποίες τοποθετούσαν στα οχήματά τους, προκειμένου να μην είναι εφικτή η ταυτοποίησή τους. Χρησιμοποιούσαν συνήθως δύο οχήματα, το ένα για τον εντοπισμό των στόχων και των αστυνομικών δυνάμεων και το άλλο για την επιβίβαση των δραστών των διαρρήξεων.

Όσον αφορά τους στόχους τους, επέλεγαν συνήθως σπίτια, από τα οποία απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες τους και βρίσκονταν σε σημεία που να διασφαλίζεται η εύκολη αποχώρησή τους, ενώ σπανιότερα, επέλεγαν ως στόχους εταιρίες, οι οποίες διατηρούσαν χρηματοκιβώτια. Στα σπίτια εισερχόταν αφού παραβίαζαν τις κύριες εισόδους ή τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα.

Τα μέλη της οργάνωσης αφαιρούσαν κυρίως χρήματα και χρυσαφικά και σε λιγότερες περιπτώσεις φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα καθώς και κυνηγετικά όπλα. Για την μεταξύ τους επικοινωνία χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά κινητές τηλεφωνικές συνδέσεις, με ανύπαρκτα στοιχεία κατόχων, τις οποίες άλλαζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα εξιχνιάσθηκαν 38 περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών οικιών, τρεις κλοπές – διαρρήξεις χρηματοκιβωτίων εταιριών και κοινωφελών ιδρυμάτων και 12 κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων, που διεπράχθησαν από τον Ιούνιο του 2013 έως το Φεβρουάριο του 2014 στην πόλη των Τρικάλων και την ευρύτερη περιοχή. Η λεία των κλοπιμαίων που ήταν κυρίως χρήματα και χρυσαφικά, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των περίπου 180.000.

Η σχηματισθείσα σε βάρος των μελών της οργάνωσης δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων. Σημειώνεται, ότι τα μέλη της οργάνωσης έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Τρικάλων, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες περιπτώσεις κλοπών, αλλά και να εξακριβωθεί η ταυτότητα των αγνώστων συνεργών τους.

Η αιματοχυσία συνεχίζεται στη Γάζα : Νέα σφαγή από ισραηλινό πλήγμα με δεκάδες νεκρούς στην Χαν Γιουνίς

gazagounis

Η αιματοχυσία συνεχίζεται στη Γάζα : Νέα σφαγή από ισραηλινό πλήγμα με δεκάδες νεκρούς στην Χαν Γιουνίς

Δεν έχει τέλος το αιματοκύλισμα στην Παλαιστίνη, με θύματα μικρά παιδιά, αθώους πολίτες, γυναίκες και…

Ομολογία της ΕΛ. ΑΣ για την γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία : Νόμιμα είχε στην κατοχή του ο δράστης την καραμπίνα

Αμφιλοχία οδος

Ομολογία της ΕΛ. ΑΣ για την γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία : Νόμιμα είχε στην κατοχή του ο δράστης την καραμπίνα

Το όπλο του είχε αφαιρεθεί προσωρινά κατόπιν σχηματισμού δικογραφίας για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας τον Μάιο…