Newsroom

Newsroom

Σφοδρό βομβαρδισμό της Μιζουράτα από τις δυνάμεις του Καντάφι καταγγέλλουν οι αντικαθεστωτικοί

Σφοδρό βομβαρδισμό δέχεται η πόλη Μιζουράτα, στη δυτική Λιβύη, από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα τουλάχιστον…


Σφοδρό βομβαρδισμό δέχεται η πόλη Μιζουράτα, στη δυτική Λιβύη, από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δηλώνουν οι εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών.

«Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε τηλεφωνικώς από τη Μιζουράτα ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών, Αμπντελσαλάμ.

«Οι ταξιαρχίες του Καντάφι άρχισαν να βομβαρδίζουν αδιακρίτως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Ο βομβαρδισμός συνεχίζεται. Στόχος τους είναι το κέντρο της πόλης, κυρίως η οδική αρτηρία Τρίπολη και τρεις κατοικημένες περιοχές», προσέθεσε.

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν από χθες Σάββατο σε επιθέσεις στη Μιζουράτα, όπως είπαν οι εκπρόσωποι των εξεγερμένων.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό την Κυριακή και 28 το Σάββατο. Περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν το ίδιο διάστημα.

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης είναι το κυριότερο οχυρό των αντικαθεστωτικών στα δυτικά της χώρας και τις τελευταίες εβδομάδες στις αιματηρές συγκρούσεις γύρω από την πόλη έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Σε ό,τι αφορά τiς επιχειρήσεις της Συμμαχίας στη Λιβύη, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε, το Σάββατο, ότι αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Predator πραγματοποίησε επιχειρήσεις για πρώτη φορά στη χώρα.

«Ένα Predator πραγματοποίησε επιχειρήσεις σήμερα το απόγευμα στη Λιβύη», δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα χρησιμοποιηθούν τέτοιου τύπου μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Λιβύη, ανταποκρινόμενες στο αίτημα ορισμένων χωρών του ΝΑΤΟ για πιο σκληρές αεροπορικές επιχειρήσεις και παρά το γεγονός ότι έχει περιοριστεί η συμμετοχή τους στη διεθνή στρατιωτική επιχείρηση κατά της χώρας.

Το ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι θα συνεχιστούν τα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Λιβύη, παρά τις δυσκολίες που εμφανίζονται από την παρουσία αμάχων κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, έστω κι αν καθυστερήσουν ενδεχομένως οι βολές για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

«Τα πλήγματα αυτά θα συνεχιστούν», προειδοποίησε ο ναύαρχος Ρας Χάρντινγκ, αναπληρωτής διοικητής της επιχείρησης «Ενοποιημένος προστάτης» του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

«Ζητούμε από τους πολίτες στις περιοχές που πλήττονται να απομακρύνονται από τις δυνάμεις του καθεστώτος, τις εγκαταστάσεις και τον (στρατιωτικό) εξοπλισμό τους όταν είναι δυνατόν, ώστε να μπορουμε να χτυπάμε με μεγαλύτερη επιτυχία και με το λιγότερο κίνδυνο για τους πολίτες», πρόσθεσε.

Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ έχουν οδηγήσει στην αποδυνάμωση των στρατιωτικών δυνάμεων του Καντάφι σε ποσοστό 30-40%, ωστόσο οι μάχες φαίνεται πως οδηγούνται σε αδιέξοδο, δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικ Μάλεν.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε, το Σάββατο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Λίβυο πρωθυπουργό Αλ Μπαγντάντι αλ Μαχμούντι, να θέσει σε εφαρμογή τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να δώσει ένα τέλος στις επιθέσεις σε αμάχους.

«Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι το πιο σημαντικό ζήτημα τώρα είναι να σταματήσει η αιματοχυσία και τα βάσανα του άμαχου πληθυσμού», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωση του.

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

InCollage 20240429 084149256

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

«Πριν από δύο χρόνια ο κύριος Ψινάκης φέρθηκε απρεπώς εναντίον του προσώπου και της αξιοπρέπειάς…

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Βία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 40χρονη γυναίκα, δίπλα στον 42χρονο σύντροφό της, για τρία ολόκληρα…

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…