Newsroom

Newsroom

Σφίγγει ο κλοιός για τον πρωθυπουργό της Ισλανδίας – Εκλογές ζητούν οι πολίτες

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο στο Ρέικιαβικ απαιτώντας να διεξαχθούν εκλογές αμέσως και να παραιτηθεί η νέα κυβέρνηση της χώρας, δύο υπουργοί της οποίας φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο των Panama Papers.

570962fd1dc524210f8b4679

Σύμφωνα με την αστυνομία, 5.000 έως 6.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν από τις 17.00 ώρα Ελλάδας στην πλατεία μπροστά από το κοινοβούλιο, ενώ τη Δευτέρα το βράδυ υπολογίζεται ότι διαδήλωσαν τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι.

«Μπιάρνι, Όλεφ παραιτηθείτε τώρα, καταπατήσατε κάθε ηθική» ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε ένα πανό. Ένα ροκ συγκρότημα ανέβηκε σε μια αυτοσχέδια σκηνή που στήθηκε σε ένα φορτηγό κι έπαιξε το τραγούδι «Take the Power Back» (Πάρτε πίσω την εξουσία) των Rage Against the Machine.

«Έπειτα απ’ όσα συνέβησαν αυτήν την εβδομάδα, είναι σκανδαλώδες η κυβέρνηση να μην έχει εκφράσει τη λύπη της, να μην έχει πει κουβέντα για τους φορολογικούς παραδείσους, να μην έχει ζητήσει ούτε μια συγγνώμη», είπε ένας 61χρονος διαδηλωτής.

«Υποστηρίζουν όλοι τους ότι κατέβαλαν τους φόρους τους στην Ισλανδία, όμως τίποτα δεν το αποδεικνύει αυτό. Κι αν είναι αλήθεια, για ποιο λόγο κρατάνε τα χρήματά τους εκεί; Θέλω να γίνουν τώρα εκλογές ή τουλάχιστον να ανακοινωθεί μία συγκεκριμένη ημερομηνία», πρόσθεσε.

Ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκούνλογκσον εμπλέκεται στο σκάνδαλο και έτσι αναγκάστηκε να παραχωρήσει τη θέση του στον Σίγκουρντουρ Ίνκι Γιόχανσον, ο οποίος ανέλαβε να εγγυηθεί την πολιτική μετάβαση.

Σχεδόν όλοι οι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης παρέμειναν στις θέσεις τους. Διορίστηκε απλώς μια νέα υπουργός Εξωτερικών.

Η αλλαγή του πρωθυπουργού κάθε άλλο παρά ικανοποίησε τους Ισλανδούς εκλογείς, που πέραν του ότι δεν εμπιστεύονται τον Γιόχανσον (οι θετικές γνώμες για το πρόσωπό του ανέρχονταν σε μόλις 3% στα τέλη του Μαρτίου) ήθελαν βαθύτερες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.