Newsroom

Newsroom

Σφίγγει η «θηλιά» στο Κίεβο-Ηχούν πάλι οι σειρήνες

Φτάσαμε στη 16η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής και ολοένα και σφίγγει η θηλιά γύρω από την πόλη του Κιέβου. Το κρατικό κέντρο στρατηγικών επικοινωνιών της Ουκρανίας βλέπει εισβολή της Λευκορωσίας - Χιλιάδες εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη

1000 16 0

Υπό ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται το Κίεβο καθώς ο ρωσικός στρατός πλησιάζει όλο και περισσότερο. Πληροφορίες ανέφεραν ότι βρίσκονται  κοντά από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Την ίδια στιγμή η Μαριούπολη παραμένει υπό πολιορκία, ενώ το κρατικό κέντρο στρατηγικών επικοινωνιών της Ουκρανίας λέει ότι η Λευκορωσία ενδέχεται να εισβάλει στην Ουκρανία ακόμα και σήμερα. Δορυφορικές εικόνες από τα περίχωρα του Κιέβου δείχνουν ότι υπάρχει αναδιάταξη των ρωσικών δυνάμεων, με το ρωσικό κονβόι να κινείται στην περιοχή του αεροδρομίου Αντόνοφ. Παράλληλα, μονάδες πυροβολικού έχουν φτάσει στα βόρεια προάστια του Κιέβου. Mάλιστα, μήνυμα για συλλογή νερού έλαβαν όσοι βρίσκονται εκεί, μετέδωσε ο ανταποκριτής του OPEN στο Κίεβο Χρήστος Νικολαΐδης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα σταλούν στην εμπόλεμη ζώνη περίπου 16.000 εθελοντές μαχητές από τη Συρία, ενώ ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντιμίρ Ζελένσκι αναφέρει ότι «εχουμε ήδη φτάσει σε μια στρατηγική καμπή. Προχωράμε προς τη νίκη μας».

 

Δραματική προειδοποίηση απ’ τους ΓΧΣ για τη Μαριούπολη

Η κατάσταση στην πολιορκημένη Μαριούπολη είναι «απελπιστική» και οδεύει προς μια «ασύλληπτη τραγωδία» εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, προειδοποίησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Ο Stephen Cornish, επικεφαλής του ελβετικού γραφείου των ΓΧΣ και ένας από εκείνους που ηγούνται της επιχείρησης της ιατρικής φιλανθρωπικής οργάνωσης στην Ουκρανία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι… είναι πολιορκημένοι για όλες τις προθέσεις και σκοπούς.

Ο Cornish τόνισε ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, «οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται, πρέπει να μπορούν να έχουν τις βασικές τους ανάγκες, τροφή, νερό, φάρμακα και σίγουρα να κρατούνται εκτός της σύγκρουσης».

Όπως μπορούμε να δούμε, όχι μόνο στη Μαριούπολη, αλλά με αξιόπιστες αναφορές που έρχονται από το Χάρκοβο και το Ντνίπρο και άλλες περιοχές, δεν καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να γλιτώσουν τους αμάχους.

«Οδεύουμε πραγματικά προς μια ασύλληπτη τραγωδία», προειδοποίησε, επιμένοντας ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος να την αποφύγουμε και πρέπει να την αποφύγουμε».

Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τον δήμο

Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών και του αποκλεισμού της πόλης επί 12 ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Νωρίτερα, ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης, Σεργκέι Ορλόφ μίλησε στο γερμανικό δίκτυο ARD, τονίζοντας πως: «Σημαντικές εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού έχουν καταστραφεί και όλες οι προσπάθειες εκκένωσης του άμαχου πληθυσμού μέσω ασφαλών διαδρόμων έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει. Η πόλη δέχεται συνεχή πυρά και βομβαρδισμούς με τους δρόμους γύρω από την πόλη να έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές. Δεν μπορούν, για παράδειγμα, να φθάσουν τα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη όπως και δεν είναι δυνατή η διανομή ιατροφαρμακευτικού υλικού».

«Δεν ξέρω πώς να περιγράψω την καταστροφή που έχει υποστεί η πόλη μας. Η Μαριούπολη στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πια. Το σκηνικό θυμίζει Γκρόζνι και Χαλέπι», είπε ο Ορλόφ.

Σημειώνεται ότι η πόλη πολιορκείται σκληρά εδώ και μέρες, ενώ πλέον οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και είδη πρώτης ανάγκης.

«Διακόπηκε λόγω των βομβαρδισμών η εκκένωση του Ιζιούμ»

Λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών διακόπηκε η προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων από την πόλη Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας μέσω του «ανθρωπιστικού διαδρόμου», ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, Όλεχ Σινεγκούμποφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ιζιούμ παραμένει χωρίς ηλεκτρικό, θέρμανση, νερό και τηλεφωνική σύνδεση.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

mariare8umno.00 02 39 16.Still002

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

Σε μια πρωτοφανή κίνηση κατατρομοκράτησης φοιτήτριας προχώρησε η αστυνομία στο Ρέθυμνο την Παρασκευή.