Newsroom

Newsroom

Σέρβιραν μπαγιάτικες ειδήσεις για τα μέτρα προστασίας των προσφυγικών δομών

Τίποτα το καινούργιο δεν συνεισέφερε η χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας στο θέμα της προστασίας των προσφυγικών δομών από τον κορονοϊό, η οποία πραγματοποιήθηκε στη σκιά των 150 κρουσμάτων στο ξενοδοχείο στο Κρανίδι και των επικρίσεων της αντιπολίτευσης για τα καθυστερημένα και ανεπαρκή ημίμετρα που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τις προσφυγικές δομές.

5068312 1 0

Φαίνεται ότι η σύσκεψη έγινε για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους εντυπώσεων και δεν αποφασίστηκε κανένα νέο μέτρο ουσιαστικής προστασίας των δομών, και ιδίως των ευπαθών προσφύγων που παραμένουν σε αυτές, ενώ δεν έχει ξεκινήσει η μεταφορά των 2.380 ευπαθών προσφύγων, όσων δηλαδή είναι άνω των 60 και αυτών που έχουν χρόνιες ασθένειες, από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, που είχε ανακοινώσει το Υπουργείο την περασμένη εβδομάδα με ημερομηνία έναρξης μετά το Πάσχα.

Αυτή την απόφαση, που κι αυτή είχε ληφθεί με αξιοσημείωτη καθυστέρηση και έπειτα από έντονη πίεση εκ μέρους της Επιτρόπου Ίλβα Γιόχανσον και της διεθνούς κοινότητας (βλ. «Μετά το Πάσχα η απομάκρυνση των ευπαθών προσφύγων από τα ΚΥΤ», efsyn.gr, 16/4/2020), τη μετέδιδαν ως σημερινή είδηση τα μεσημβρινά δελτία ειδήσεων (ΕΡΤ, OPEN), προκειμένου προφανώς να αντιστρέψουν την πραγματικότητα της καθυστερημένης και ανεπαρκούς ανταπόκρισης της κυβέρνησης στο επείγον από καιρό αίτημα των μέτρων ουσιαστικής προστασίας των προσφυγικών δομών.

Την απουσία νέου, ουσιαστικού σχεδίου προστασίας των προσφυγικών δομών, την επιβεβαιώνουν άλλωστε οι δηλώσεις μπροστά στην κάμερα του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη μετά τη σύσκεψη: «Επιβεβαιώσαμε τα μέτρα που έχουν ληφθεί και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε καθημερινά την κατάσταση», σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η εξήγηση που έδωσε ήταν εξίσου αόριστη: «Επιβεβαιώσαμε το πρωτόκολλο και το σχέδιο για την προστασία αυτών των πληθυσμών και για τις μετακινήσεις που πρέπει να γίνουν κάποιων ευάλωτων ομάδων. Αυτές οι μετακινήσεις θα γίνουν με ένα τρόπο που θα διασφαλιστεί και η υγεία αυτών και γενικότερα η δημόσια υγεία».

Αλλά και η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε κανένα νέο μέτρο: «Στη σύσκεψη συζητήθηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Κρανίδι και επιβεβαιώθηκαν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Συζητήθηκε επίσης, το θέμα της προστασίας της υγείας των ευάλωτων πληθυσμών που βρίσκονται στις δομές φιλοξενίας, ειδικά στα νησιά μας», σημειώνει η ανακοίνωση 

Η σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκτός του κ. Μηταράκη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, οι γενικοί γραμματείς Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος και Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο προέδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου Χρήστος Ροϊλός και ο διοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Τάσος Μαντάγαρης, έγινε ύστερα από τα 150 κρούσματα που εντοπίστηκαν τη Δευτέρα του Πάσχα στο ξενοδοχείο στο Κρανίδι 

Η διαδικασία ιχνηλάτισης ξεκίνησε όταν εντοπίστηκε κατά τύχη κρούσμα την Κυριακή του Πάσχα σε έγκυο πρόσφυγα που επισκέφτηκε το νοσοκομείο για λόγους που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη της.

Ωστόσο, το ξενοδοχείο είχε τεθεί σε υγειονομικό αποκλεισμό τη Μεγάλη Πέμπτη, όταν εντοπίστηκε κρούσμα σε εργαζόμενη στη δομή, χωρίς ωστόσο να ακολουθήσει διαδικασία ιχνηλάτησης του προσφυγικού πληθυσμού και κυρίως χωρίς να απομακρυνθούν οι τυχόν ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν άμεσα από τον κορονοϊό.
 

Πηγή: EΦ.ΣΥΝ

Πακιστάν: Τουλάχιστον 143 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλιο λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων

AP22242277968711

Πακιστάν: Τουλάχιστον 143 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλιο λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων

«Αυτά τα ασυνήθιστα μοντέλα βροχοπτώσεων είναι άμεση επίπτωση της κλιματικής αλλαγής».

«Κάνω τη σωστή επιλογή για το παιδί μου;» – Τι αποκαλύπτει η Εριέττα Κούρκουλου για τη βίγκαν διατροφή του γιου της

418772443 18022281412941275 8315185596764891479 n

«Κάνω τη σωστή επιλογή για το παιδί μου;» – Τι αποκαλύπτει η Εριέττα Κούρκουλου για τη βίγκαν διατροφή του γιου της

«Μέσα από αυτή τη διαδρομή έμαθα να έχω εμπιστοσύνη στο παιδί μου. Ότι μπορεί να…

Άδωνις: Αδιανόητη επίθεση σε εργαζόμενους που τον αποδοκίμαζαν – «Ανθρωπάκια, ελάτε αν έχετε τα κότσια» (video)

Άδωνις

Άδωνις: Αδιανόητη επίθεση σε εργαζόμενους που τον αποδοκίμαζαν – «Ανθρωπάκια, ελάτε αν έχετε τα κότσια» (video)

«Δεν σας φοβόμαστε καθόλου, είστε μία χούφτα, δεν εκπροσωπείτε κανέναν», φώναζε στους υγειονομικούς ο μαινόμενος…