Newsroom

Newsroom

Σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό "μαμούθ" 5,4 δισ. προχωρά το Δημόσιο

Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό 5,4 δις ευρώ την επόμενη εβδομάδα αφού στις 14 Δεκεμβρίου λήγουν έντοκα…

Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό 5,4 δις ευρώ την επόμενη εβδομάδα αφού στις 14 Δεκεμβρίου λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 3,4 δισ. ευρώ και μέχρι τότε τα κεφάλαια από τη δόση του μηχανισμού στήριξης δεν θα είναι διαθέσιμα.

Επιπλέον παρατείνεται κατά ένα μήνα η εξόφληση στις τράπεζες του ποσού των 3,4 δισ. ευρώ, που είχε δανειστεί το Δημόσιο τον περασμένο Αύγουστο, για να εξοφλήσει το ομόλογα ίσης αξίας που κατείχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λόγω καθυστέρησης της δόσης από το μηχανισμό στήριξης.

Επιπλέον όπως φαίνεται οι ιδιώτες ομολογιούχοι δεν πρόκειται να αποζημιωθούν από το «κούρεμα» που είχαν υποστεί λόγω PSI τον προηγούμενο Μάρτιο παρά τις υποσχέσεις Βενιζέλου και Σαμαρά.

Αυτό προκύπτει από το σχετικό σχόλιο του κ. Στουρνάρα στο Real FM όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις των ιδιωτών ομολογιούχων φυσικών προσώπων: «Εγώ ποτέ δεν έχω πει κάτι τέτοιο. Υπουργός Οικονομικών είμαι τώρα εγώ. Είναι νομικά περίπλοκο το θέμα, διότι, εάν κάνεις κάτι για μια κατηγορία που έχει θιγεί, θα πρέπει να κάνεις και για την άλλη. Αυτό δεν είναι απλό. Το κόστος για το Δημόσιο θα είναι δυσβάστακτο. Πρέπει να κοιτάξουμε με ρεαλισμό τι μπορούμε να κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών.