Σε πανικό ο Θεοδωρικάκος: Η ΕΛ.ΑΣ. αυτοδιαψεύδεται για τη συγκάλυψη επίορκων αστυνομικών

Ανακοίνωση του αρχηγείου υποστηρίζει ότι το έγγραφό που αναφέρεται σε προβληματικές ΕΔΕ είναι... πάγια τακτική.

θεοδωρικάκος

Σε πανικό φέρεται να βρίσκεται ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά την αποκάλυψη εσωτερικού εγγράφου της ΕΛΑΣ που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» για τις ΕΔΕ αστυνομικών που συνεργάζονται με εγκληματικές οργανώσεις.

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ γράφει για εκατοντάδες ΕΔΕ σχετικά με θέματα διαφθοράς, οι οποίες μένουν στο συρτάρι, και προβληματικές έρευνες στο σώμα, που φέρεται να λειτουργεί συχνά ως μηχανισμός συγκάλυψης ή με σοβαρές καθυστερήσεις. Λίγο μετά τις αποκαλύψεις, το αρχηγείο της ΕΛΑΣ έσπευσε να απαντήσει με ανακοίνωση στην οποία φέρεται να αυτοδιαψεύδεται και να εκτίθεται καθώς όπως υποστηρίζει, το άκρως αποκαλυπτικό έγγραφο είναι «μία διαδικασία που ακολουθείται τακτικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του αρχηγείου».

Αναφέρει ακόμα ότι απλώς  «υπενθυμίζονται διατάξεις και διαδικασίες υπό το πρίσμα της σπουδαιότητας της ολοκληρωμένης -προανακριτικής, διοικητικής και στατιστικής- διαχείρισης περιστατικών διαφθοράς ενώ σε καμία περίπτωση το περιεχόμενό της δεν αναφέρεται σε “προβληματικές εσωτερικές έρευνες” ή άλλες σχετικές αιτιάσεις, που επικαλούνται τα ανωτέρω δημοσιεύματα».

Σημειώνεται πως το σημερινό δημοσίευμα (26/4) της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, με τίτλο: «Καταπολέμηση του φαινομένου της διαφθοράς – Επιτάχυνση περαίωσης των συναφών διοικητικών εξετάσεων – Τήρηση στοιχείων», από το σχετικό έγγραφο προκύπτει πως η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. υπογραμμίζει στους υπεύθυνους των αστυνομικών υπηρεσιών πως οι εσωτερικές έρευνες «πρέπει να είναι ταχείες, πραγματικές κι αποτελεσματικές ώστε αυτές να μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό και την τιμωρία των υπευθύνων». Από το ίδιο έγγραφο προκύπτει επίσης, πως παρέχονται ειδικές συστάσεις προς τους αστυνομικούς  για… αρετές και ηθικά πρότυπα ακεραιότητας, ενώ δεν προκαλεί έκπληξη και το γεγονός ότι γίνεται λόγος για επιτήρηση των ΜΜΕ «στα καταγγελλόμενα φερόμενων πράξεων διαφθοράς», προκειμένου να διασωθεί η «εικόνα» των αρχών ασφαλείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ

«Σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας, το περιεχόμενο του οποίου αναπαράγεται στο διαδίκτυο και αναφέρεται σε εσωτερικές έρευνες της αστυνομίας, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το συγκεκριμένο άρθρο βασίζεται σε διαταγή του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία απεστάλη στις Υπηρεσίες του Σώματος με απώτερο στόχο να υπενθυμιστούν και να δοθούν σαφείς οδηγίες για τον αποτελεσματικότερο χειρισμό υπηρεσιακών θεμάτων και εσωτερικών διαδικασιών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Πρόκειται για μία διαδικασία που ακολουθείται τακτικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του αρχηγείου ως ανώτατη επιτελική Υπηρεσία και με την οποία ασκείται ο έλεγχος της λειτουργίας των υφιστάμενων Υπηρεσιών.

Συνεπώς, μέσω της συγκεκριμένης διαταγής, υπενθυμίζονται διατάξεις και διαδικασίες υπό το πρίσμα της σπουδαιότητας της ολοκληρωμένης -προανακριτικής, διοικητικής και στατιστικής- διαχείρισης περιστατικών διαφθοράς ενώ σε καμία περίπτωση το περιεχόμενό της δεν αναφέρεται σε “προβληματικές εσωτερικές έρευνες” ή άλλες σχετικές αιτιάσεις, που επικαλούνται τα ανωτέρω δημοσιεύματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ χειρίζονται και διεκπεραιώνουν διοικητικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 120/2008 “Πειθαρχικό Δίκαιο Αστυνομικού Προσωπικού”, ενώ τα πορίσματα που εξάγονται ελέγχονται διεξοδικά τόσο από τις ιεραρχικά ανώτερες Υπηρεσίες, αρμόδιες για την εκδίκαση αυτών όσο και – κατά περίπτωση – από την Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη».

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…