Μηχανισμός συγκάλυψης στην ΕΛ.ΑΣ του Θεοδωρικάκου – Στο συρτάρι εκατοντάδες ΕΔΕ για διαφθορά αστυνομικών

Τι αναδεικνύει το αποκαλυπτικό έγγραφο για τη διεξαγωγή ερευνών στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ.. - Ζητείται συνεχής επιτήρηση των ΜΜΕ για να διασωθεί η «εικόνα» των αρχών ασφαλείας. Έκθετος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

5847137

Εσωτερικό έγγραφο της ΕΛΑΣ που φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τα «ΝΕΑ», για τις ΕΔΕ αστυνομικών που συνεργάζονται με εγκληματικές οργανώσεις, αφήνει έκθετο τον Τάκη Θεοδωρικάκο.

Το αποκαλυπτικό έγγραφο αναδεικνύει την προβληματική διεξαγωγή ερευνών στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. καθώς -όπως φέρεται- λειτουργούν ως μηχανισμός συγκάλυψης όσον αφορά περιπτώσεις διαφθοράς και συμμετοχής αστυνομικών σε «αλισβερίσια» με εγκληματικές οργανώσεις, αλλά και σε συλλήψεις για δωροδοκία.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο στην ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιούνται 200-400 ΕΔΕ που διαμοιράζονται σε διάφορες υπηρεσίες, πολλές από τις οποίες καθυστερούν σημαντικά περισσότερο από έναν χρόνο.

Στο έγγραφο, το οποίο αποκαλύπτει με σημερινό της δημοσίευμα (26/4) η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, με τίτλο: «Καταπολέμηση του φαινομένου της διαφθοράς – Επιτάχυνση περαίωσης των συναφών διοικητικών εξετάσεων – Τήρηση στοιχείων» επισημαίνονται σοβαρές προβληματικές καταστάσεις διαφθοράς «οι υποθέσεις συνεργασίας αστυνομικών με εγκληματικές οργανώσεις που συντελείται είτε μέσω της παροχής πληροφοριών σχετικά με τη δράση της Αστυνομίας, είτε μέσω παρεμβάσεων στην ποινική διαδικασία. Στην επόμενη κλίμακα είναι οι υποθέσεις δωροδοκίας αστυνομικών που ασκούν είτε γραφειοκρατικού (π.χ. έκδοση αδειών) είτε ελεγκτικού (π.χ. βεβαίωση παραβάσεων) χαρακτήρα καθήκοντα». Μέσω του εγγράφου αναδεικνύονται οι προβληματικές καταστάσεις κατά τη διεξαγωγή των ΕΔΕ για αδικήματα διαφθοράς με εμπλοκή αστυνομικών.

Χαρακτηριστικές είναι οι συστάσεις προς τις αρχές:

«Oι ΕΔΕ πρέπει να είναι εμπεριστατωμένες, διεξοδικές, σχολαστικές και στο πλαίσιο αυτών να διενεργούνται όλες οι απαιτούμενες και ενδεικνυόμενες ενέργειες για να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τα συμβάντα. Να είναι ακόμη πραγματικές και αποτελεσματικές ώστε αυτές να μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό και την τιμωρία των υπευθύνων».

-Να έχουν τα εχέγγυα θεσμικής ανεξαρτησίας του ερευνώντος από τους εμπλεκομένους στην υπόθεση προκειμένου να εξασφαλιστεί η αμερόληπτη διερεύνησή της

-Οι συναφείς διοικητικές εξετάσεις θα πρέπει να διενεργούνται από αξιωματικούς των Υποδιευθύνσεων ή των Τμημάτων Διοικητικών Εξετάσεων ή γενικώς από αξιωματικούς που υπηρετούν σε διαφορετική Υπηρεσία (τουλάχιστον σε επίπεδο Τμήματος) από αυτή των εμπλεκομένων.

-Να είναι ευλόγως ταχείες με την αντίστοιχη αυστηρότητα και αποτρεπτικό χαρακτήρα ώστε να εξασφαλίζεται αποτελεσματική πρόληψη από την τέλεση συναφών έκνομων πράξεων. Όπως εξάλλου και με υψηλά επίπεδα διαφάνειας».

Επιτήρηση των ΜΜΕ

Τέλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο ίδιο έγγραφο ζητείται συνεχής επιτήρηση των ΜΜΕ από τους αστυνομικούς, όπου αναδεικνύονται σχετικά ζητήματα, για να διασωθεί η…«εικόνα» των αρχών ασφαλείας.

Oι συστάσεις προς τις αρχές:

«Eπιπροσθέτως όλες οι υπηρεσίες που έχουν αρμοδιότητες επικοινωνιακής διαχείρισης των θεμάτων ασφάλειας και τάξης θα πρέπει να παρακολουθούν την επικαιρότητα, όπως διαμορφώνεται σε ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή εν γένει στα ΜΜΕ και όταν δημοσιοποιούνται καταγγελλόμενα σε βάρος αστυνομικών, να μεριμνούν για την άμεση ενημέρωση της αρμόδιας προϊστάμενης Υπηρεσίας του καταγγελλομένου για να εξετάζεται η υπόθεση, από πειθαρχικής πλευράς, κατά τα ισχύοντα».

-«Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται στα καταγγελλόμενα φερόμενων πράξεων διαφθοράς, τα οποία δύνανται να επηρεάσουν αρνητικά την κοινή γνώμη σε βάρος του Σώματος, έτσι ώστε να γίνεται η προσήκουσα ταχεία διερεύνηση-διαλεύκανση της υπόθεσης και συνακόλουθα να μη δημιουργείται αίσθηση συγκάλυψης».

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», οι εν λόγω επισημάνσεις είχαν γίνει και πριν από τρία χρόνια με σχετικό έγγραφο, στο οποίο επισημαίνονταν τα σοβαρά προβλήματα από τις εσωτερικές έρευνες για την εμπλοκή αστυνομικών με εγκληματικές οργανώσεις, δίχως να υπάρξει ανταπόκριση, πόσο μάλλον βελτίωση…

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…