Newsroom

Newsroom

Σε νοσοκομεία περισσότεροι από 100 μετανάστες απεργοί πείνας, επεισόδια με δύο συλλήψεις στον "Ερυθρό Σταυρό"

Συνελήφθησαν δύο συνοδοί των μεταναστών. Με αρρυθμίες, καρδιολογικές διαταραχές και περιτονίτιδες, περισσότεροι από 100 μετανάστες, που εδώ και 43 ημέρες…

Συνελήφθησαν δύο συνοδοί των μεταναστών.
Με αρρυθμίες, καρδιολογικές διαταραχές και περιτονίτιδες, περισσότεροι από 100 μετανάστες, που εδώ και 43 ημέρες βρίσκονται σε απεργία πείνας, μεταφέρθηκαν από το μέγαρο Υπατία και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σε νοσοκομεία της Αθήνας και της συμπρωτεύουσας.
Εν τω μεταξύ, στο νοσοκομείο “Ερυθρός Σταυρός” συνελήφθησαν δύο κοπέλες, συνοδοί των μεταναστών “γιατί παρεκώλυσαν προσωπικό για τη χορήγηση τροφής σε νοσηλευόμενους απεργούς πείνας”.

Η πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους μετανάστες τονίζει ότι οι κοπέλες διαμαρτυρήθηκαν γιατί οι νοσοκόμοι άφησαν φαγητό μπροστά στους μετανάστες, ενώ πηγές του νοσοκομείου υποστηρίζουν πως οι μετανάστες ήθελαν να σταματήσουν την απεργία και οι νεαρές τους εμπόδισαν.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα υποστήριξαν 6 μετανάστες και συνοδοί τους, στις 11 30 το πρωί τους επισκέφθηκε ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής, Ανδρέας Ζαχάρωφ και τους είπε ότι η ζάχαρη που παίρνουν οι 3 από αυτούς είναι επικίνδυνη σε μεγάλη ποσότητα και μπορεί να την αντικαταστήσει με δύο κουταλάκια από κάτι καλύτερο. Ρώτησαν τι είναι αυτό το κάτι καλύτερο και απάντησε φιδέ, επεξηγώντας ότι είναι νερό και άμυλο. Οι ίδιοι τονίζουν ότι κατάλαβαν πως επρόκειτο για σιρόπι ή φάρμακο (δεν γνώριζαν τι είναι άμυλο) και δέχθηκαν. Γύρω στη μια το μεσημέρι νοσοκόμοι έφεραν σούπες με φιδέ και μπολάκια με ζελέ, οι απεργοί απάντησαν πως αρνούνται τη τροφή καθώς κάνουν απεργία πείνας και έφυγαν.

Ο διευθυντής- σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζουν οι μετανάστες και οι συνοδοί τους- επέστρεψε αργότερα και απευθύνθηκε σε δύο κοπέλες- συνοδούς που δεν ήταν παρούσες στο συμβάν αλλά βρίσκονταν σε άλλο θάλαμο και τους ζήτησε να φύγουν γιατί παρεμποδίζουν το ιατρικό έργο απειλώντας ότι θα καλέσει την αστυνομία. Εκείνες έφυγαν και λίγο αργότερα στο θάλαμο έφτασαν δύο άλλες συνοδοί, τις οποίες κάλεσε στο γραφείο του, φώναξε παράλληλα την αστυνομία και υπέβαλε μήνυση στις κοπέλες “για παράνομη άσκηση βίας και απόπειρα σωματικών βλαβών”. Οι δύο φοιτήτριες, κρατούνται στη ΓΑΔΑ.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η διακήρυξη της Παγκόσμιας Ένωσης Ιατρών για την απεργία πείνας, οι απεργοί πρέπει να προστατεύονται από εξαναγκασμό και οι γιατροί από τη μεριά τους δεν επιτρέπεται να ασκήσουν αθέμιτη πίεση όποιου είδους στον απεργό για να αναστείλει την απεργία. Τονίζει πως η φροντίδα του ασθενή δεν πρέπει να εξαρτάται από την αναστολή της απεργίας πείνας και πως όταν ένας γιατρός δεν μπορεί για λόγους συνειδησιακούς να συμμορφωθεί με την άρνηση του απεργού για διατροφή θα πρέπει να παραπέμψει τον απεργό σε άλλο γιατρό.

“Νέα” πρόταση από το υπουργείο Εσωτερικών

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών, ο υπουργός Γ. Ραγκούσης, αναμένεται να επανέλθει με μία πρόταση που θα περιέχει την 12μηνη παραμονή στη χώρα που είχε προτείνει ο Χ. Παπουτσής αλλά και τη δυνατότητα νομιμοποίησης που προβλέπει ο νόμος, για όσους είναι 12 χρόνια στη χώρα. Στην πράξη βέβαια ελάχιστα βοηθάει κάτι τέτοιο τους μετανάστες, καθώς η 12ετής παραμονή στη χώρα θα πρέπει να βεβαιώνεται με λογαριασμούς ΔΕΚΟ και ενοικιαστήρια συμβόλαια που σπάνια υπάρχουν.

Να μεταφερθούν σε νοσοκομεία ζητάει το υπ. Υγείας

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας ζήτησε τη μεταφορά όλων των μεταναστών σε νοσοκομεία, λόγω και των άσχημων καιρικών συνθηκών. Το υπουργείο εκτιμά ότι η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με την επιδείνωση της υγείας των απεργών, επιβάλλουν τη μεταφορά όλων ανεξαιρέτως και χωρίς καθυστερήσεις σε νοσοκομεία του ΕΣΥ μέσω του ΕΚΑΒ, ώστε να τους προσφερθούν οι απαιτούμενες υπηρεσίες. Ωστόσο, την πρόταση απέρριψαν οι μετανάστες, αρνούμενοι να αποχωρήσουν από τους χώρους, όπου πραγματοποιούν την απεργία.

Κάποιοι από τους απεργούς σταμάτησαν να παίρνουν και υγρά, με την υγεία τους να βρίσκεται έτσι σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Η ανησυχία για τη ζωή των μεταναστών αυξάνεται, εν όψει και του κύματος ψύχους.

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στο κτίριο της ΓΣΕΕ, ο Γ. Ραγκούσης επανέλαβε την κυβερνητική πρόταση για ένταξη των απεργών πείνας σε καθεστώς ανοχής, που προβλέπει την αναβολή της απομάκρυνσης τους από τη χώρα, η οποία θα συνοδεύεται από γραπτή βεβαίωση με εξάμηνη ισχύ και δυνατότητα ανανέωσης.Ωστόσο, οι μετανάστες απέρριψαν την πρόταση και ζήτησαν άδεια εργασίας, πράγμα που απέκλεισε η κυβέρνηση.
Εισαγγελικό μήνυμα στους γιατρούς για τους απεργούς πείνας

Συστάσεις προς τον Διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής , Αριστ. Μουσιώνη, έστειλε χθες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας σχετικά με τους γιατρούς που επισκέπτονται τους απεργούς πείνας στο κτίριο της «Υπατίας».

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, αν και η Εισαγγελία δεν έχει το δικαίωμα να χορηγήσει εντολή ή άδεια για επιχείρηση ή ενέργεια οποιασδήποτε ιατρικής πράξης, ωστόσο “ο ιατρός έχει δικαίωμα, αλλά επέχει και ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, να προβεί κατά τους κοινούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης στη θεραπεία. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύει ο ιατρός να θεωρηθεί ως δράστης εγκλήματος δια παραλείψεως τελεσθέντος”.

Μάλιστα, στη “σύσταση” την οποία υπογράφει η προϊσταμένη της Εισαγγελίας, Ελένη Ράικου, και έχει κοινοποιηθεί στον υπουργό Υγείας, στο γ.γ. του υπουργείου καθώς και στο διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, αναγράφεται ότι θα πρέπει οι γιατροί να προχωρήσουν σε κάθε ενέργεια προς αποφυγή μη αναστρέψιμης βλάβης της υγείας των απεργών πείνας.
Αντ. Ξ.
http://www.enet.gr

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το συγκινητικό αντίο της Μαρίας Καβογιάννη – «Δεν είναι τυχαίο ότι έφυγες την ημέρα της Ανάστασης…»

Καταγραφή 7

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το συγκινητικό αντίο της Μαρίας Καβογιάννη – «Δεν είναι τυχαίο ότι έφυγες την ημέρα της Ανάστασης…»

«Δεν θα ξεχάσω πόσο με στήριξες», ανέφερε η Μαρία Καβογιάννη για την Άννα Παναγιωτοπούλου

Ιρλανδία: Φοιτητές στο Κολέγιο Τρίνιτι έστησαν έναν καταυλισμό, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στη Γάζα

Ιρλανδία

Ιρλανδία: Φοιτητές στο Κολέγιο Τρίνιτι έστησαν έναν καταυλισμό, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στη Γάζα

Οι ακτιβιστές στο Τρίνιτι ζητούν από το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας να διακόψει τους δεσμούς…