Newsroom

Newsroom

Σε "καραντίνα" δήμοι για ελονοσία

Απαγορεύουν με σχετική οδηγία τις αιμοληψίες από τους κατοίκους των Καλυβίων και του Μαραθώνα λόγω ελονοσίας. Η σχετική οδηγία που…

kounoupi

Απαγορεύουν με σχετική οδηγία τις αιμοληψίες από τους κατοίκους των Καλυβίων και του Μαραθώνα λόγω ελονοσίας. Η σχετική οδηγία που έχει εκδώσει και γνωστοποιήσει στα κέντρα αιμοδοσίας των νοσοκομείων, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει 6μηνη ισχύ και ρητή απαγόρευση λήψης αίματος από κατοίκους των περιοχών, όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα ελονοσίας. Σε «καραντίνα» βρίσκονται και οι κάτοικοι του δήμου Ευρώτα στη Λακωνία, περιοχής της Εύβοιας κοντά στη Χαλκίδα, της Αγιάς στη Λάρισα και του Ορχομενού Βοιωτίας.

«Η οδηγία έχει πράγματι σταλεί στα κέντρα αιμοδοσίας και αφορά στην πρόληψη για τη μετάδοση της νόσου» επιβεβαιώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ στο www.koutipandoras.gr.

Το τελευταίο περιστατικό σε Έλληνα είχε έναρξη συμπτωμάτων στις 18 Οκτωβρίου. Από την αρχή της περιόδου 2011 μέχρι και τις 15/11/2011, έχουν διαγνωστεί συνολικά 33 κρούσματα ελονοσίας σε Έλληνες που δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ σε ενδημικές για την ελονοσία χώρες. Οι Έλληνες ασθενείς χωρίς αναφερόμενο ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές περιοχές, είναι ηλικίας από 19 μηνών έως και 79 χρόνων. Το 57,6 % ήταν άνδρες.

Η ειδική οδηγία έχει αναρτηθεί στα κέντρα αιμοδοσίας και στην Αττική αφορά στους κατοίκους του Μαραθώνα και των Καλυβίων, από τους οποίους απαγορεύεται η λήψη αίματος. «Εξηγούμε στο κόσμο που έρχεται στο κέντρο αιμοδοσίας στο Σισμανόγλειο, πως δεν είναι δυνατή η αιμοληψία από κατοίκους των εν λόγω περιοχών για λόγους ασφαλείας», εξηγεί μιλώντας στο www.koutipandoras.gr γιατρός του νοσοκομείου.

Ειδικά στην περιοχή της Λακωνίας από την αρχή του 2011 έχουν καταγραφεί 30 περιστατικά ελονοσίας σε αλλοδαπούς ασθενείς, εκ των οποίων οι 21 προέρχονται από το Πακιστάν, ένας (1) από το Μαρόκο, δύο (2) από το Αφγανιστάν, ένας (1) από την Πολωνία και τρεις (3) από τη Ρουμανία, ενώ άλλα δύο (2) περιστατικά σε Ρουμάνους ασθενείς που σχετίζονταν με παραμονή και εργασία στην περιοχή, διαγνώσθηκαν στη Ρουμανία. Πέντε από τους αλλοδαπούς ασθενείς ανέφεραν ότι ήρθαν στην Ελλάδα εντός του έτους, δύο προ δύο ετών, ενώ για τρεις δεν είναι γνωστή η ημερομηνία άφιξης στη χώρα. Οι υπόλοιποι δηλώνουν ότι βρίσκονται στην Ελλάδα το λιγότερο 3 χρόνια και δεν αναφέρουν ιστορικό ταξιδιού σε ενδημική χώρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει την Ελλάδα ελεύθερη από ελονοσία από το 1974. Όμως, το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της νόσου είναι υπαρκτό, λόγω του ότι η χώρα πια αποτελεί τόπο διαμονής και εργασίας μεταναστών από χώρες στις οποίες ενδημεί η νόσος. Επιπλέον σε πολλές περιοχές κυκλοφορούν κουνούπια του είδους «ανωφελούς» που αποτελεί το μέσο μετάδοσης της ελονοσίας. Ταυτόχρονα η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος με την συνακόλουθη αύξηση του πληθυσμού και της δραστηριότητας των κουνουπιών, ευνοεί στην μετάδοση της ελονοσίας.

Τι είναι η ελονοσία

Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένου ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles) Τα συμπτώματα της νόσου (τυπικό παροξυσμικό έντονο ρίγος, υψηλός πυρετός, εφίδρωση, γενική αδιαθεσία, κεφαλαλγία και μυαλγίες) εμφανίζονται συνήθως από μία έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση, ενώ συχνά παρατηρούνται υποτροπές έως και πέντε χρόνια μετά. Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο.


Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Καταγραφή 2

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Δραματικές στιγμές στο Villa Park πριν το παιχνίδι της Άστον Βίλα με τον Ολυμπιακό

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Krhtht

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Ο 50χρονος ισχυρίστηκε ότι τον προκάλεσε ο νεαρός και δήλωσε ότι είναι συντετριμμένος και άρρωστος

Γιάννα Τερζή: Απαντά μέσω ανάρτησης σχετικά με την κακοποίηση που υπέστη στην Eurovision – «Ναι, τώρα μπόρεσα…» (video)

image 7

Γιάννα Τερζή: Απαντά μέσω ανάρτησης σχετικά με την κακοποίηση που υπέστη στην Eurovision – «Ναι, τώρα μπόρεσα…» (video)

Ανάρτηση για την κακοποίηση που υπέστη πριν από 6 χρόνια έκανε η Γιάννα Τερζή

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

astynomia skai

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

Επίθεση σε τρεις 18χρονους έκαναν άτομα με κουκούλες στο Αγρίνιο