Newsroom

Newsroom

Σε φυλάκιση 30 μηνών για απατή καταδικάστηκε ο «εφοπλιστής» Γιάννης Καραγεώργης

Οι εισαγγελικές αρχές της Ολλανδίας κατηγόρησαν τον Γιάννη Καραγεώργη για απάτη και δόλια πτώχευση.

karagevrgh

Σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών για απάτη καταδίκασε τον Έλληνα «εφοπλιστή» Γιάννη Καραγεώργη εφετείο της ολλανδικής πόλης Ζβόλε σχετικά με υπόθεση του 2011 που αφορούσε σε επένδυσή του στην γαλακτοβιομηχανία Lyempf.

Ο Γιάννης Καραγεώργης είχε αγοράσει την αιωνόβια ολλανδική επιχείρηση το 2010 δίδοντας διαβεβαιώσεις πως θα ενίσχυε τη ρευστότητά της. Η γαλακτοβιομηχανία όμως πτώχευσε αιφνιδιαστικά το 2011. Από τις έρευνες των Εισαγγελικών Αρχών της Ολλανδίας προέκυψε πως ο Έλληνας «εφοπλιστής» όχι μόνον δεν έβαλε φρέσκο χρήμα στην Lyempf, αλλά της «άδειασε» και τα ταμεία.

Οι εισαγγελικές αρχές της Ολλανδίας κατηγόρησαν τον Καραγεώργη για απάτη και δόλια πτώχευση. Για την υπόθεση αυτή συνελήφθη το 2016 στην Ελλάδα στη βάση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, το οποίο όμως δεν εκτελέσθηκε.

Το 2019 ο Έλληνας «εφοπλιστής» καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό από ολλανδικό δικαστήριο σε δύο χρόνια φυλάκιση για απάτη ύψους 12,4 εκατ. ευρώ. Ο Καραγεώργης άσκησε έφεση επί της πρωτόδικής απόφασης. Η έφεση εκδικάσθηκε τον Ιούνιο, χωρίς να παρίσταται ο ίδιος, καθώς επικαλέστηκε λόγους υγείας προσκομίζοντας βεβαίωση από κέντρο ολιστικής θεραπείας στην Κηφισιά.

Αυξήθηκε η ποινή

Σύμφωνα με ηλεκτρονικό δημοσίευμα την ολλανδικής εφημερίδας, το ολλανδικό εφετείο ανακοίνωσε σήμερα, 3 Ιουλίου, την απόφασή του για τον Έλληνα πλοιοκτήτη.

Με τη νέα δικαστική κρίση η ποινή φυλάκισης του Καραγεώργη αυξήθηκε σε 30 μήνες από 24 πρωτόδικα, κάτι που εξηγείται από το ότι ο Εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης 4 ετών.

Οι ποινές στην Ολλανδία δεν είναι εξαγοράσιμες. Κάτι που σημαίνει πως ο Γιάννης Καραγεώργης θα πρέπει να εκτίσει την ποινή του είτε στην Ολλανδία, είτε στην Ελλάδα.

Ακόμη, έχει τη δυνατότητα να προσφύγει κατά της απόφασης του εφετείου στο Ανώτατο Δικαστήριο, κάτι που όμως πιθανότατα δεν θα αναστείλει την ποινή φυλάκισης.

Η ποινή φυλάκισης δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του Έλληνα «εφοπλιστή». Η ολλανδική εφημερίδα De Stentor αναφέρει πως ο ειδικός εκκαθαριστής της γαλακτοβιομηχανίας Lyempf, ο Ολλανδός δικηγόρος Martijn Kerkdijk, εξακολουθεί να επιδιώκει να ανακτήσει 15 εκατ. ευρώ στα πλαίσια της διαδικασίας εκκαθάρισης της πτωχευμένης επιχείρησης.

«Παρά την καταδίκη, ο Έλληνας δεν έχει πληρώσει τίποτα από αυτά», αναφέρει το δημοσίευμα και επικαλείται αναφορές ελληνικών ΜΜΕ που αναφέρουν πως ο Γιάννης Καραγεώργης διαθέτει περιουσιακά στοιχεία όπως μια θαλαμηγό αξίας εκατομμυρίων ευρώ που έχει κατασκευασθεί στην Ολλανδία.

«Το ερώτημα είναι αν διαθέτει ακόμα περιουσιακά στοιχεία στο όνομά του», ανέφερε ο ειδικός εκκαθαριστής στη De Stentor και προσέθεσε: «Εάν εκτίσει την ποινή του, αυτό μπορεί να διευκολύνει τη διαπραγμάτευση. Η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα».

Για τον Γιάννη Καραγεώργη αναμένεται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Ειδήσεις σήμερα:

Υπέβαλε μήνυση εις βάρος του Αυγενάκη ο υπάλληλος που δέχθηκε την επίθεση

Ζάκυνθος: Προκλητικός ο ιερέας για το πανηγύρι με φόντο τις φλόγες – «Εσείς θα το αφήνατε στη μέση;» (video)

Λασίθι: Νεκρός 32χρονος έπειτα από πυροβολισμό!

Λάρισα: Ρήγμα απειλεί την περιοχή με σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ

Σοκαριστικό τροχαίο στην Κρήτη: Mητέρα και δύο παιδιά έπεσαν σε γκρεμό γκρεμό 150 μέτρων – Σώοι όλοι τους (video)

Βανδή: Έξαλλη η δήμαρχος του Τσεσμέ καλεί το κοινό να μην την γιουχάρει – «Δεν μπορεί να κατεβάσει τη σημαία μας και την αφίσα του Ατατούρκ» (video)

InCollage 20240718 103916645

Βανδή: Έξαλλη η δήμαρχος του Τσεσμέ καλεί το κοινό να μην την γιουχάρει – «Δεν μπορεί να κατεβάσει τη σημαία μας και την αφίσα του Ατατούρκ» (video)

«Η κυρία πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως τα σύνορα αυτής της πόλης. Με ηρεμία, με ψυχραιμία»,…

«Πυρά» από την κυβέρνηση της Αργεντινής κατά του Λιονέλ Μέσι: «Θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα ρατσιστικά σχόλια κατά της Γαλλίας!» (video)

mesi

«Πυρά» από την κυβέρνηση της Αργεντινής κατά του Λιονέλ Μέσι: «Θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα ρατσιστικά σχόλια κατά της Γαλλίας!» (video)

Μπελάδες για την ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Αργεντινής και τον Λιονέλ Μέσι λόγω των όσων συνέβησαν…