Newsroom

Newsroom

Σε εξέλιξη η Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας – Οι αρχικές τοποθετήσεις των κομμάτων

Σε δίωρη διακοπή προχώρησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στην οποία συζητείται η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της…

Σε δίωρη διακοπή προχώρησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στην οποία συζητείται η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

Η συζήτηση ξεκίνησε με ομιλίες δύο εκ των υπογραφόντων την πρόταση βουλευτών, του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αντιπροέδρου της Βουλής, Γιάννη Δραγασάκη και του γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση.

Ο κ. Δραγασάκης κάλεσε τη Βουλή να αποσύρει την εμπιστοσύνη προς κυβέρνηση βασιζόμενος στη δυσαρμονία της κυβερνητικής πολιτικής με τις ανάγκες της κοινωνίας, την αντίθεση της κοινωνίας προς την πολιτική αυτή και τις συνεχείς παραβιάσεις της νομιμότητας, κάνοντας λόγο για κινδύνους για τη Δημοκρατία. Αναφερόμενος στις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα,ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως αυτά «είναι αέρας κοπανιστός».

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτσης είπε ότι «ζούμε μια απαράδεκτη συστηματική προσπάθεια να διατηρηθεί η Δημοκρατία στην φορμόλη, στην τεχνητή αναπνοή, στο απόσπασμα». Παράλληλα υπογράμμισε πως «μία κυβέρνηση της Αριστεράς θα αποκαταστήσει τα καταπατημένα πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα». Αναφερόμενος στην εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ ο Νίκος Βούτσης σημείωσε πως «όποιος λοιπόν μιλάει για ΄΄νομιμότητα΄΄, ποντάρει και ενισχύει την πολιτική αποσταθεροποίηση. Όποιος μιλάει σε ρόλο υστερικού εισαγγελέα για ανομία και είναι σαφές ότι εκτός από τον ιδιότυπο λαϊκισμό προσπαθεί να καλύψει την κυβερνητική πολιτική που προκαλεί εστίες βίας και ανομίας στις ζωές και στις ψυχές των ανθρώπων».

Εκ μέρους της κυβέρνησης τοποθετήθηκε η βουλευτής της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου, η οποία άφησε αιχμές για την ώρα που επέλεξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας, την οποία χαρακτήρισε “πισώπλατη μαχαιριά” όπως είχε κάνει χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, με αφορμή τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Παράλληλα η κ. Πατριανάκου υπογράμμισε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα βγει ενισχυμένος από την πρόταση μομφής, ενώ απέδωσε την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και σε εσωκομματικές τριβές.

Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ Παναγιώτης Ρήγας χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας εξαιτίας της χρονικής στιγμής κατάθεσής της «πράξη πολιτικής ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού», ενώ τόνισε ότι «δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε και να πείσουμε για την αναγκαιότητα συμμετοχής μας σε αυτή την κυβέρνηση και την αναγκαιότητα των προσπαθειών που καταβάλλουμε για να σταθεί η χώρα στα πόδια της».

«Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει άμεσα» τόνισε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, ενώ απηύθυνε έκκληση στους νέους βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ να μην καταψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στηρίζοντας αυτή την κυβέρνηση είναι σαν να λένε «ναι» στους πλειστηριασμούς των σπιτιών των ελλήνων πολιτών και στα νέα μέτρα.

Με βολές κατά πάντων ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος επανέλαβε ότι η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία κατά την άποψη του κόμματός του είναι παράνομη και άκυρη επειδή οι τρεις προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν μετέχουν. Παράλληλα υποστήριξε ότι και τα δύο κόμματα «αποφάσισαν να  κάνουν επικοινωνιακά σόου: η ΝΔ στην ΕΡΤ και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας». Μάλιστα είπε ότι κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ «είναι άσφαιρη, εκ του ασφαλούς και δεν πρόκειται να οδηγήσει σε κανένα αποτέλεσμα».

Τα περί ακυρότητας της διαδικασίας απέρριψε με παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος σημείωσε πως «γίνεται ό,τι ορίζει ο νόμος και ο Κανονισμός της Βουλής». Μάλιστα προς αποφυγήν παρερμηνειών, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει την δεδηλωμένη και αυτό δεν αμφισβητείται παρά την υποβολή πρότασης δυσπιστίας, εκτός αν η Βουλή αποφανθεί κατά την ψηφοφορία διαφορετικά. Ενώ τόνισε ότι δεν υφίσταται θέμα ακυρότητας της διαδικασίας λόγω της απουσίας τριών βουλευτών, καθώς ο Κανονισμός προβλέπει ότι στην ψηφοφορία απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή 151) και όχι των παρόντων.

Κατά την προσφιλή της συνήθεια η Δημοκρατική Αριστερά, μέσω του εκπροσώπου της, Βασίλη Οικονόμου, τόνισε ότι θα ψηφίσει «παρών» στην πρόταση δυσπιστίας.

Σε καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και των «αντιπολιτευτικών κορώνων» του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κάνοντας λόγο για «υποκριτική στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής θα ξεκινήσουν περίπου στις 6.