Newsroom

Newsroom

Σε εξέλιξη παγκόσμια κυβερνοεπίθεση: Στο στόχαστρο επιχειρήσεις, αεροδρόμια, τράπεζες

Σε εξέλιξη φαίνεται να βρίσκεται μια παγκόσμια κυβερνοεπίθεση καθώς εντοπίζονται κρούσματα σε Ουκρανία, Ρωσία, Δανία, Μ.Βρετανία, Γαλλία αλλά και Ισπανία.

595275d01dc524cc798b45c0

Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως επανεμφανίστηκε και πάλι το κακόβουλο λογισμικό Petya, ένα «λυτρισμικό» που χρησιμοποιείται από τους κυβερνοπειρατές για να ζητούν λύτρα από τους χρήστες των υπολογιστών τους οποίους προσβάλλουν.

Σύμφωνα με το MELANI, το ελβετικό Κέντρο Αναφοράς και Ανάλυσης για την Ασφάλεια της Πληροφορίας, περισσότερο έχουν πληγεί από τον ιό αυτό η Ουκρανία, η Ρωσία, η Βρετανία και η Ινδία. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ότι έχουν δεχτεί επίθεση και ελβετικές εταιρείες.

Ο ιός Petya είχε πλήξει πολλά συστήματα το 2016.

Ουκρανία

Νωρίτερα, η εθνική τράπεζα της Ουκρανίας, η κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας είναι μεταξύ των στόχων που επλήγησαν από ευρείας κλίμακας κυβερνοεπίθεση σε κρατικής δομές, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Independent.

Ο Ρόζενκο Παύλο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας, δήλωσε ότι πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στους υπολογιστές τους.

«Έχει πέσει το δίκτυο» έγραψε. «Αυτή η εικόνα προβάλλεται από όλους τους υπολογιστές της κυβέρνησης» πρόσθεσε.


Στους υπολογιστές εμφανίζεται ένα μήνυμα που ισχυρίζεται ότι ένας δίσκος «περιέχει σφάλματα και πρέπει να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία», προτρέποντας τον χρήστη να μην απενεργοποιήσει τον υπολογιστή.

Ο Ουκρανός κρατικός κατασκευαστής αεροσκαφών Antonov ήταν μεταξύ των εταιρειών που επλήγησαν, μαζί με τον κρατικό διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας Ukrenergo, ο οποίος δήλωσε ότι η επίθεση δεν επηρέασε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας είπε ότι υπεύθυνος είναι ένας «άγνωστος ιός» λέγοντας ότι αρκετές ουκρανικές τράπεζες επηρεάστηκαν μαζί με χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.

«Ως αποτέλεσμα των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, αυτές οι τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των πελατών και στις τραπεζικές εργασίες. Η Εθνική Τράπεζα είναι πεπεισμένη ότι η αποκατάσταση της τραπεζικής υποδομής από την απάτη στον κυβερνοχώρο δημιουργείται σωστά και οι προσπάθειες επιθέσεων στον κυβερνοχώρο στα συστήματα ΤΠ των τραπεζών θα καταπολεμηθούν» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Oschadbank, ένας από τους μεγαλύτερους κρατικούς δανειστές της Ουκρανίας, ανέφερε ότι ορισμένες από τις υπηρεσίες της είχαν επηρεαστεί από μια «επίθεση hacking», αλλά διαβεβαιώνει ότι τα δεδομένα των πελατών είναι ασφαλή.

Οι υπολογιστές και οι πίνακες αναχώρησης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Boryspil στο Κίεβο – ο μεγαλύτερος στην Ουκρανία – έχουν επίσης «πέσει».

Η κρατική ταχυδρομική υπηρεσία Ukrposhta, οι τηλεοπτικοί σταθμοί και το μετρό του Κιέβου επηρεάστηκαν επίσης.


Δανία

Η ναυτιλιακή εταιρεία A.P. Moller-Maersk που εδρεύει στη Δανία ανακοίνωσε ότι δέχτηκε κυβερνοεπίθεση με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη στα πληροφορικά της συστήματα.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η βλάβη προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση» είπε μια εκπρόσωπος της εταιρείας, διευκρινίζοντας ότι έχουν πληγεί τα συστήματά της σε πολλές περιοχές όπου διατηρεί γραφεία.  

Νωρίτερα η Maersk με μήνυμά της στο Twitter ανέφερε ότι τα συστήματά της έχουν πέσει «σε πολλές τοποθεσίες» και ότι ερευνά την υπόθεση.

Ρωσία

Η μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία, η Rosneft, έκανε γνωστό ότι οι διακομιστές της χτυπήθηκαν από κυβερνοεπίθεση ευρείας κλίμακας, αλλά δεν έχει επηρεαστεί η παραγωγή της. 

Εκτός όμως από τις πετρελαϊκές εταιρείες, κυβερνοεπιθέσεις υπέστησαν σήμερα και ρωσικές τράπεζες, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

Ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της Τράπεζας της Ρωσίας, «δεν παρατηρήθηκαν δυσλειτουργίες στα συστήματα των τραπεζών και στα σημεία εξυπηρέτησης των πελατών». Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι στην παρούσα φάση το αρμόδιο Κέντρο για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (FinCERT) της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας συνεργάζεται με τις υπόλοιπες τράπεζες για την εξάλειψη των συνεπειών που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις.

Τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών Sberbank και Alpha Bank λειτουργούν κανονικά, όπως ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Tass εκπρόσωποι των εν λόγω τραπεζών.

Μ.Βρετανία

Η βρετανική WPP, η μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρεία παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι δέχτηκε κυβερνοεπίθεση και ότι εξετάζει την κατάσταση, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Ένας εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι έχει πληγεί η εταιρεία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. 

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε»

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε»

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…