Σε δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές εντός του 2017 στοχεύει η κυβέρνηση

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017, έτσι ώστε να κάνουμε δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές και η προετοιμασία για την τελική ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας με το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, είναι οι τρεις πυλώνες του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει η κυβέρνηση, όπως είπε από την Κόρινθο όπου βρέθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

5863fd0e1dc5247b7a8b4608

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας, εκτιμώντας μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι «εντός των επόμενων ημερών θα επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και θα έχουμε τη δυνατότητα, πριν από το τέλος του μήνα, να δώσουμε οριστικό τέλος στη δεύτερη αξιολόγηση». Εξάλλου, όπως είπε, «η πορεία της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με την υπεραπόδοση των εσόδων, είναι το βασικό μας όπλο, όχι μόνο για να κλείσουμε εντός χρονοδιαγραμμάτων την αξιολόγηση, αλλά και για να στηρίξουμε την κοινωνική πλειοψηφία».

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «παρά τις καταστροφολογικές και κινδυνολογικές προβλέψεις πολλών, μεταξύ των οποίων και της ηγεσίας της ΝΔ, για το 2016, θα κλείσουμε με θετικό πρόσημο». «Δηλαδή» σημείωσε, «θα κλείσουμε με μικρούς, αλλά σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ την ίδια στιγμή έχουμε καταφέρει μέσα σε ενάμιση χρόνο να μειώσουμε τα ποσοστά της ανεργίας από το 27% που ήταν το 2015 στο 22,6% με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία».

Μιλώντας για το ενδεχόμενο εφαρμογής του περιβόητου «κόφτη», ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ούτε το 2016 ούτε το 2017 ούτε το 2018 καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης και οι αποδόσεις των εσόδων είναι τέτοιες που επιτρέπουν την αισιοδοξία ως προς την αξιοπιστία των στόχων. «Οι στόχοι μπορούν να πιαστούν και θα πιαστούν, αρκεί να δουλέψουμε σκληρά και αρκεί να έχουμε ένα όσο το δυνατόν γρηγορότερο τέλος των διαπραγματεύσεων για τη β΄ αξιολόγηση, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μπροστά μας ένα καθαρό διάδρομο, ο οποίος θα βοηθήσει στην εμπέδωση της σταθερότητας στην ελληνική οικονομία» πρόσθεσε.

Πυρά κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε πάντως να καυτηριάσει και τη στάση του ΔΝΤ ως προς τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε τις θέσεις του Ταμείου για την αγορά εργασία ως «ιδεολογικό αντίπαλο», εξηγώντας ότι «το ΔΝΤ αντιδρά στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

«Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές στους εκπροσώπους του Ταμείου, αλλά και σε όσους συμφωνούν ή τείνουν να συμφωνήσουν με τις απόψεις του, είναι ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη, δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο πυρήνας του οποίου είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε, ως ελληνική κυβέρνηση, τη συνέχιση της κατάστασης εξαίρεσης από αυτό ακριβώς το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», συμπλήρωσε.

Το βλέμμα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Ως κρίσιμο ζήτημα για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έθεσε εν τω μεταξύ την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την οποία όπως εξήγησε, η κυβέρνηση πέτυχε εξασφαλίζοντας για το 2017 αύξηση της τάξης των 50 εκατ. ευρώ. «Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας, δηλαδή το 2019, να έχουμε αυξήσει έτι περαιτέρω το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έτσι ώστε εκείνο να προσεγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ», από 750 εκατομμύρια που είναι σήμερα, είπε.

«Μιλάμε για χρήματα τα οποία, βεβαίως, είναι περιορισμένα. Ωστόσο, δείχνουν την προσήλωση της κυβέρνησης στην ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε έργα αναβάθμισης του συνόλου των Περιφερειών της χώρας. Μαζί δε με το ΕΣΠΑ, στο οποίο πρέπει να σας πω ότι έχουμε καταφέρει από την 8η – 9η θέση στην οποία βρισκόμασταν σε ό,τι αφορά την απορροφητικότητα, να βρεθούμε μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο στην 1η θέση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορέσουμε να τροφοδοτήσουμε την ελληνική οικονομία με περισσότερα από 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2017», πρόσθεσε.

Η Υγεία σε πρώτο πλάνο για την κυβέρνηση

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε τέλος στο ζήτημα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος της Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι «μέσα σε ενάμιση χρόνο έχουμε καταφέρει να κάνουμε τα πρώτα βήματα για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης και ήδη εντός του 2016 έχουν αναλάβει υπηρεσία 3.600 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πρόσθεσε ταυτόχρονα, ότι είναι σε εξέλιξη ακόμη ακόμα 3.400 προσλήψεις, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα, ενώ ο προγραμματισμός για το 2017 αφορά σε νέες προσλήψεις 8.200 γιατρών και λοιπού νοσηλευτικού προσωπικού. «Μέσα σε αυτούς βρίσκονται και οι 4.000 που θα προσληφθούν για το 2017, μέσω των κοινωφελών προγραμμάτων, τα οποία, τέθηκαν σε εφαρμογή μετά την πρωτοβουλία και τη σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

:

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ