Σβίγκου: Η γραμμή Σαμαρά απομακρύνει τη ΝΔ από το κέντρο και την απομονώνει στην Ευρώπη

Η «γραμμή Σαμαρά» απομακρύνει τη Νέα Δημοκρατία από το κέντρο και την απομονώνει στην Ευρώπη, ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

5aa515991dc52402118b456a 1

Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε «ταυτόσημα» τα επιχειρήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ενώ για την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, είπε ότι η στάση της είναι «αναντίστοιχη» με αυτήν της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και συμπλήρωσε πως θα διαπράξει «ιστορικό λάθος» εάν συνταχθεί με όσους απορρίπτουν τη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», η κ. Σβίγκου σημείωσε πως όχι μόνο δεν πιέζεται η κυβέρνηση από την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ, αλλά «ο κ. Μητσοτάκης καταφέρνει να δημιουργήσει προβλήματα στα υπόλοιπα κόμματα και στο δικό του κόμμα και αυτό θα το δούμε και τις επόμενες δυο μέρες».

Κατηγόρησε τη ΝΔ για «πλεόνασμα υποκρισίας και λαϊκισμού» και τόνισε: «Έχει αλλάξει πλήρως γραμμή η ΝΔ. Στην πρώτη τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης, στις 4 Γενάρη σε συνέντευξή του στο Capital και στον κ. Καψή, έλεγε ότι και η χώρα και η παράταξή του δεσμεύεται από την εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας erga omnes. Πλέον έχουν ξεχαστεί όλα αυτά. Δεν άκουσα χθες στελέχη της ΝΔ να αναφέρονται στη σύνθετη ονομασία και ας έχουν διαφωνία με πτυχές της συμφωνίας»

«Άρα, βλέπουμε ότι η ΝΔ έχει πλήρως στρατευτεί στη γραμμή Σαμαρά και ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται θλιβερά λίγος και φοβισμένος στην προσπάθειά του να επιβληθεί στο ίδιο του το κόμμα. Με αυτόν τον τρόπο, με το να απομακρύνεται η ΝΔ από το κέντρο και τις φιλελεύθερες αρχές, με το να απομονώνεται στην Ευρώπη, επιβεβαιώνονται όλοι όσοι μιλούν για ένα τρομακτικό στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ και της ηγεσίας της» πρόσθεσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τη διαφωνία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων παρατήρησε: «Επειδή καταλαβαίνω ότι η ΝΔ προσπαθεί, όπως και στελέχη άλλα της αντιπολίτευσης, να κρυφτεί πίσω από μία δηλωμένη αντίθεση των ΑΝΕΛ στη σύνθετη ονομασία -αυτή είναι μια στάση την οποία από την αρχή έχουν εκφράσει οι ΑΝΕΛ- εγώ διαφωνώ με αυτήν τη στάση, προφανώς, αλλά την ίδια στιγμή αυτό που κρατώ είναι ότι οι ίδιοι στηρίζουν την κυβέρνηση, στηρίζουν τον πρωθυπουργό και δεν θα θέσουν σε αμφισβήτηση την κυβερνητική σταθερότητα. Και σε κάθε περίπτωση, θα έλεγα ότι δεν μπορεί ούτε η ΝΔ, ούτε κανένα άλλο κόμμα να ετεροπροσδιορίζει τη στάση του σε σχέση με αυτό που θα κάνουν ή δεν θα κάνουν οι ΑΝΕΛ όταν θα έρθει η συμφωνία για κύρωση στη Βουλή».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ και του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, που αντιτίθεται με σφοδρότητα στη συμφωνία, η κ. Σβίγκου επισήμανε: «Ο κ. Γκρούεφσκι συντάσσεται πλήρως με τον κ. Μητσοτάκη. Και βλέπουμε και στις δύο χώρες ταυτόσημα επιχειρήματα, πράγμα το οποίο δείχνει ότι τελικά πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, αν σκεφτούμε τις μειοψηφίες που δημιουργούνται σε κάθε χώρα και τα κοινά τους επιχειρήματα».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, η κ. Σβίγκου υπογράμμισε: «Θεωρώ ότι η στάση της κ. Γεννηματά είναι αναντίστοιχη και με αυτήν την οποία έχουν κρατήσει τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, αλλά αναντίστοιχη και με αυτά τα οποία έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή που καταλήξαμε σε συμφωνία η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και οι ηγέτες των σοσιαλιστών στην Ευρώπη.

Εάν τελικά η κ. Γεννηματά επιλέξει μια αρνητική στάση, θεωρώ ότι θα διαπράξει ένα ιστορικό λάθος και θα συνταχτεί κι αυτή, με τη σειρά της, άλλο αν θα έχει άλλα επιχειρήματα, με εκείνους οι οποίοι απορρίπτουν τη σύνθετη ονομασία και επί της ουσίας απορρίπτουν οποιαδήποτε λύση επωφελή για τη χώρα μας για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα.

Πιστεύω ότι πρέπει να περιμένουμε για να δούμε ποια τελικά θα είναι η στάση τους, γιατί έχουν προκύψει διάφορα εσωκομματικά προβλήματα. Αντί η συζήτηση να γίνεται επί της ουσίας για τη συμφωνία, ενδεχομένως θα καταλήξει σε άλλα μονοπάτια. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι τελικά η κ. Γεννηματά δεν θα εμείνει σε μια τέτοια απορριπτική στάση, που κάνει μεγάλο κακό στην ίδια την παράταξή της και στην ίδια».

ΣΥΡΙΖΑ για συγχώνευση Attica Bank: Ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί θα κληθούν να λογοδοτήσουν

58b5597b1dc524c7148b47cd

ΣΥΡΙΖΑ για συγχώνευση Attica Bank: Ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί θα κληθούν να λογοδοτήσουν

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της Attica Bank. Με νέα του ανακοίνωση αναφέρεται στη…

Κασσελάκης για την μαύρη επέτειο της εισβολής στην Κύπρο: «Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ»

451845622 360046393797695 3478815105927019409 n

Κασσελάκης για την μαύρη επέτειο της εισβολής στην Κύπρο: «Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ»

Στην επίσκεψή του στην Κύπρο με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή…