Ήταν απόγευμα της 13ης Απριλίου του 2003, ημέρα Κυριακή, λίγο πριν τις 19:30 και ο χρόνος για μια στιγμή πάγωσε στην κοιλάδα των Τεμπών. Ένα λεωφορείο γεμάτο με μαθητές της πρώτης λυκείου, επιστρέφει από εκδρομή στην Αθήνα, στο Μακροχώρι Ημαθίας.
Το πούλμαν διερχόταν από την κοιλάδα των Τεμπών, όταν ο οδηγός φορτηγού που μετέφερε νοβοπάν έχασε τον έλεγχο διερχόμενος από το αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το πούλμαν στο 388ο χλμ της εθνικής οδού Λάρισας – Θεσσαλονίκης, μετατρέποντας σε τραγωδία τη σχολική εκδρομή. Τα νοβοπάν έκοψαν σαν ξυράφια το όχημα, αφαιρώντας τη ζωή 21 παιδιών και τραυματίζοντας σοβαρά άλλα εννέα.
Το πούλμαν που μετέφερε τους μαθητές διαλύεται ολοσχερώς κάνοντας εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο το έργο των σωστικών συνεργείων για απεγκλωβισμό των μαθητών.
Το λεωφορείο είχε διαλυθεί ολοσχερώς, με τα σωστικά συνεργεία να κάνουν δυο ώρες να απεγκλωβίσουν όλους τους μαθητές.
Πρόκειται για ένα τραγικό περιστατικό που μέχρι και σήμερα έχει μείνει άσβεστο από τη μνήμη της ελληνικής κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Οι φωτογραφίες από το δυστύχημα που έκαναν τότε τον γύρο της δημοσιότητας έδιναν μια ακόμη πιο αποτρόπαιη διάσταση στην τραγωδία.
Οι διασωθέντες μαθητές, οι συγγενείς των θυμάτων, ολόκληρη η κοινωνία και η εκπαιδευτική κοινότητα θρήνησε τότε τα αδικοχαμένα παιδιά., ενώ οι αιτίες της σύγκρουσης αναλύθηκαν λεπτομερώς, όμως δεν διευκρινίστηκαν ποτέ πλήρως.
Ο οδηγός της νταλίκας οδηγούσε για έξι ώρες χωρίς διάλειμμα και τα ελαστικά του δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, το λεωφορείο που μετέφερε τους μαθητές, κρίθηκε ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να αποσυρθεί μήνες πριν.
Η δίκη
Η εκδίκαση της υπόθεσης ήρθε πέντε χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2008.
Ποινές επιβλήθηκαν σε έξι συνολικά άτομα. Ανάμεσά τους, ο οδηγός της νταλίκας που καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη, καθώς και οι ιδιοκτήτες της νταλίκας και του εργοστασίου νοβοπάν με ποινές από 4 έως 14 χρόνια.
Ο οδηγός του λεωφορείου που μετέφερε τους μαθητές αθωώθηκε.
Παράλληλα, επιδικάστηκε αποζημίωση 8,5 εκατ. ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων. Όμως οι συγγενείς, οι φίλοι και η τοπική κοινωνία του Μακρυχωρίου Ημαθίας δε σταμάτησαν να θρηνούν τα παιδιά που “έφυγαν” τόσο άδικα.
Και μία ακόμη παρόμοια τραγωδία
Ενάμιση περίπου χρόνο αργότερα, στις 27 Σεπτεμβρίου 2004, σε ένα παρόμοιο ατύχημα με θύματα επτά μαθητές της Α’ τάξης του Λυκείου Φαρκαδόνας Τρικάλων θα χάσουν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα με λεωφορείο στο «πέταλο» του Μαλιακού, στο 176ο χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας
Προκειμένου να μην καταλάβει τίποτα, οι μαθητές τον φώναξαν στην τάξη λέγοντάς του ότι κάτι έχει συμβεί. Εκείνος φτάνει τρέχοντας μέσα στην αίθουσα και πίσω από τους μαθητές εμφανίζεται μία μαθήτρια που κρατά στα χέρια της μία τούρτα γενεθλίων για τον αγαπημένο τους καθηγητή.
Ο κ. Γιώργος Σαλπιστής, με τον αιφνιδιασμό να… γράφει στο πρόσωπό του, συγκινήθηκε με αυτήν την σπουδαία πράξη.
Για να κάνουν μία τέτοια έκπληξη μαθητές σε καθηγητή τους, τότε ο ίδιος σίγουρα κάτι έχει κάνει καλά!
Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν σε Γλυφάδα και Βούλα. Συνολικά έγιναν 53 έλεγχοι ανηλίκων και ενός ενήλικα.
Σοκ προκαλεί, η περίπτωση ενός άντρα που έσπαγε πιάτα στο κεφάλι της συζύγου του.