Newsroom

Newsroom

Σάκο και Βαντσέτι – Τα πιο όμορφα τραγούδια που γράφτηκαν για αυτούς

Οι αναρχικοί Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι εκτελέστηκαν σαν σήμερα στη Βοστόνη, κρινόμενοι ένοχοι φόνου από το δικαστήριο, με σαθρά και ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Η είδηση της άδικης εκτέλεσης τους έβγαλε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους σε ολόκληρο τον κόσμο.

599d7a2a1dc52412748b461a

Θα μπορούσα να είχα πεθάνει, ασήμαντος, άγνωστος, μια αποτυχία. Τώρα δεν είμαστε αποτυχημένοι. Αυτή είναι η καριέρα μας και αυτός ο θρίαμβός μας. Ποτέ στη ζωή μας δεν φανταστήκαμε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει τόση δουλειά υπέρ της ανεκτικότητας, της δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αλληλοκατανόησης, όπως τελικά κάνουμε τώρα κατά λάθος. Ό,τι είπαμε, ό,τι ζήσαμε, ό,τι πονέσαμε – τίποτα! Η αφαίρεση των ζωών μας, των ζωών ενός καλού παπουτσή και ενός φτωχού ιχθυοπώλη – τα πάντα! Η τελευταία στιγμή μας ανήκει, αυτή η θανάσιμη αγωνία είναι ο θρίαμβός μας”, ήταν τα λόγια του Bartolomeo Vanzetti αμέσως μετά την ανακοίνωση της θανατικής καταδίκης.

Η ιστορία, ο ηρωισμός τους, η αγωνία και η λαχτάρα τους για ζωή, ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες και μουσικούς, που ύμνησαν με τους στίχους τους την αγάπη για το πιο πολύτιμο αγαθό του ανθρώπου, την ελευθερία.

Ο Nicola Sacco ήταν τσαγκάρης, γεννημένος στην επαρχία Foggia της Ιταλίας, ο οποίος σε ηλικία 17 ετών μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Ο Bartolomeo Vanzetti, ιχθυοπώλης γεννημένος στη Β. Ιταλία, μετανάστευσε στις ΗΠΑ στην ηλικία των 20. Η είδηση της εκτέλεσης έβγαλε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μερικά γνωστά και όμορφα τραγούδια που γράφτηκαν με αφορμή τη δραματική ιστορία τους: 




Το 1998 στο βίντεο κλιπ των Rage Against the Machine για το τραγούδι “No Shelter” απεικονίζονται δύο άνδρες σε ηλεκτρική καρέκλα με τα ονόματα Sacco και Vanzetti πάνω από το κεφάλι τους.   


Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

ΜΑΤπΡέντη

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ένας ακόμη εκ των πέντε ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης των χουλιγκαν…

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

Κασσελάκης 2

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

«Υπήρχε παράνομη μεταφορά υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία; Ανιχνεύτηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα…