Newsroom

Newsroom

Ρώσοι χούλιγκαν: Ακροδεξιές αντιλήψεις και ραντεβού άγριου ξύλου στα δάση για… προπόνηση (ΦΩΤΟ)

Κάποτε οι Άγγλοι διατηρούσαν τα πρωτεία του χουλιγκανισμού στην Ευρώπη, όμως οι Ρώσοι εδώ και καιρό κόβουν πρώτοι το νήμα της βίας εντός και εκτός γηπέδων. Κάτι που αποδείχτηκε και στα επεισόδια του Euro που διεξάγεται στη Γαλλία.

576116951dc52459478b484a

Βεβαίως, πιο φημισμένοι για τη σκληρή τους συμπεριφορά είναι οι Πολωνοί ή οι Ολλανδοί. Αλλά πάνω απ’ όλα είναι οι Ρώσοι. Οι βίαιες συγκρούσεις που προκάλεσαν στη Μασσαλία φέρνουν στην επιφάνεια τη λειτουργία μιας καλοκουρδισμένης «πολεμικής μηχανής», που ζει γι’ αυτόν τον λόγο. Για να παίζει ξύλο.

Μια βόλτα σε διάφορα «ψαγμένα» fora οργανωμένων οπαδών ανά τον κόσμο, αλλά και σε συγκεκριμένα groups στα social media, μπορεί να… αποδείξει πως οι Ρώσοι χούλιγκαν ετοιμάζονταν μήνες για το ραντεβού της Γαλλίας και κυρίως για τη συνύπαρξη με τους Αγγλους.

«Είμαστε σκληροί πολεμιστές εμείς και όχι αγοράκια που φοράνε… Lacoste και γυναικεία ρούχα. Προπονούμαστε στα δάση και ετοιμαζόμαστε για πόλεμο. Κι εμάς μας αρέσουν τα ποτά και οι γυναίκες, όμως πάνω απ’ όλα βάζουμε τις μάχες», έγραψε ένας οπαδός προ ημερών στο facebook.

Στη Ρωσία, υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα ανάμεσα στους οπαδούς των ομάδων, τόσο της Μόσχας (ΤΣΣΚΑ, Σπαρτάκ, Ντινάμο, Λοκομοτίβ), αλλά και της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

Τις διαφορές τους τις λύνουν με τον πλέον… δημοκρατικό τρόπο.

Μαζεύονται τα «επίλεκτα» μέλη κάθε συνδέσμου σε ένα απομακρυσμένο μέρος και παίζουν ξύλο μεταξύ τους μόνο με χέρια και πόδια, δίχως άλλα όπλα.

Λίγο πριν υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί, τα πάντα σταματάνε, οι δύο αντιμαχόμενες μεριές αποφασίζουν τον νικητή, αγκαλιάζονται και αποχωρούν ο καθένας για το σπίτι του…

Ανεξάρτητα με τις οπαδικές διαφορές, τους οργανωμένους στη Ρωσία περισσότερα τους ενώνουν, παρά τους χωρίζουν.

Κατ’ αρχάς, οι ακροδεξιές «ιδεολογικές» αντιλήψεις τους.

Γίνονται εμφανείς σε κάθε γήπεδο όπου πηγαίνουν με αναρτήσεις πανό, με ρατσιστικά συνθήματα και συμπεριφορές.

Επίσης, ο τρόπος προετοιμασίας τους -με ασκήσεις και εξοικείωση σε τακτικές μάχης, σε δάση- παραπέμπει απευθείας στα τάγματα εφόδου ακροδεξιών οργανώσεων σε όλη την Ευρώπη.

«Πριν από 20 χρόνια είχαμε τους Αγγλους ως πρότυπα, αλλά τώρα αυτοί έχουν ηρεμήσει πολύ. Γι’ αυτό και δεν είχαν καμιά τύχη απέναντί μας», έγραψαν στο ίντερνετ, στον σχολιασμό των τεκταινομένων του Σαββάτου.

Θα περίμενε κανείς πως αυτές οι συμπεριφορές θα καταδικάζονταν στη Ρωσία, αλλά μάλλον συμβαίνει το αντίθετο!

Οχι σε επίπεδο απλού κόσμου, αλλά από επίσημα χείλη. Ο ακροδεξιός βουλευτής Ιβάν Λεμπέντεφ, που τυχαίνει να είναι ένας εκ των προέδρων του ρωσικού Κοινοβουλίου, αλλά και μέλος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας (!!!), έγραψε χθες στο twitter«Δεν βλέπω τίποτα το κακό σε αυτές τις μάχες. Συγχαρητήρια, παιδιά. Συνεχίστε έτσι»!


Όπως γίνεται κατανοητό, αυτή η ανάρτηση προκάλεσε ερωτήσεις στη Ρωσία, με τον Λεμπέντεφ να κάνει δηλώσεις.

Ηταν χειρότερες: «Τα παιδιά αυτά υπερασπίζονται την τιμή της πατρίδας μας. Δεν θα αφήσουν με κανέναν τρόπο τους Βρετανούς να βεβηλώσουν τη χώρα μας»…

Οχι πως ο υπουργός Αθλητισμού και Τουρισμού, Βιτάλι Μίτκο, πάει πίσω.

Έκανε κάποιες απολογητικές δηλώσεις για τα μάτια του κόσμου, αλλά χθες εμφανίστηκε ένα βίντεο που τον δείχνει μετά το τέλος του ματς με την Αγγλία να χαιρετάει οπαδούς από τον αγωνιστικό χώρο, ενώ μερικά μέτρα παραδίπλα οι Αγγλοι τρώνε ανελέητο ξύλο από τους συμπατριώτες του!

Όπω ς σημειώνει το efsyn.gr, το κρατικό δίκτυο ενημέρωσης Vesti έγραψε -σχεδόν θριαμβευτικά- για τα επεισόδια πως «250 Ρώσοι απέτρεψαν επίθεση χιλιάδων Αγγλων και τους έτρεψαν σε φυγή».

Ολα τα παραπάνω έχουν εξήγηση: Οι οργανωμένοι οπαδοί έχουν την ανοχή του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αλλωστε, όλοι τους υποστήριξαν ένθερμα την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Κι όλα αυτά, δύο χρόνια πριν διοργανωθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στη Ρωσία…


Και φταίχτες και δαρμένοι…

Ο απόηχος των επεισοδίων του Σαββάτου στη Μασσαλία είναι έντονος, με τους Αγγλους να είναι εξοργισμένοι από τη συμπεριφορά των Ρώσων, αλλά και προβληματισμένοι.

Διότι και αυτοί κινδυνεύουν με αποβολή από τη διοργάνωση σε περίπτωση που ξαναγίνουν συμβάντα, ενώ την Πέμπτη έρχεται το παιχνίδι με την Ουαλία.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μίλησαν τόσο ο προπονητής Ρόι Χόντγκσον όσο και ο αρχηγός Γουέιν Ρούνεϊ, που με μια φωνή έκαναν έκκληση προς τον κόσμο:

«Είμαι ανήσυχος. Δουλέψαμε πολύ σκληρά για να φτάσουμε εδώ και είναι κρίμα να γίνει κάτι και να αποκλειστούμε», τόνισε ο κόουτς, ενώ ο επιθετικός της Γιουνάιτεντ συνέστησε σε όσους δεν έχουν εισιτήριο να μην πάνε στη Γαλλία.

Κατά τα λοιπά, οι Αγγλοι κατήγγειλαν επίσημα τους Ρώσους για ρατσιστικές συμπεριφορές προς τους μαύρους διεθνείς τους, αλλά και για άσχημες πράξεις προς άτομα με ειδικές ανάγκες.

Σήμερα, η επιτροπή ηθικής της UEFA θα αποφασίσει αν θα προκύψει τιμωρία για τους Ρώσους, που κατηγορούνται για επεισόδια, ρατσιστικά συνθήματα και ρίψεις φωτοβολίδων.

Παρότι οι αρχές στη Μασσαλία αναφέρουν πως 150 Ρώσοι ευθύνονται για όλες τις φασαρίες, εν τούτοις περίπου 15 Αγγλοι συνελήφθησαν, εκ των οποίων οι δύο καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών και δύο μηνών αντίστοιχα. Και φταίχτες και δαρμένοι…